x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Videanu, mai tare-n pilă ca Berceanu: Penalii buni şi penalii răi din PD-L

Videanu, mai tare-n pilă ca Berceanu: Penalii buni şi penalii răi din PD-L

de Gabriela Mladin    |    23 Feb 2009   •   00:00
Videanu, mai tare-n pilă ca Berceanu: Penalii buni şi penalii răi din PD-L

Demisia lui Constantin Iancu din fruntea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, după ce presa l-a acuzat că nu ar avea moralitatea de a ocupa o astfel de func­ţie, ca urmare a dosarului său penal, părea să anunţe "curăţenia de primăvară" din  Parti­dul Democrat. Nici vorbă, însă, alţi colegi de-ai lui trimişi în judecată şi pe numele că­rora stau vrac dosarele la DNA ocupă nestin­gheriţi funcţii în companii importante ale statului şi nu au de gând să urmeze gestul lui Iancu. Exemplul Manţog de la Gorj este eloc­vent, nu însă şi pentru şefii din Capitală, care, cu preţul "ruperii" coaliţiei de guvernare, îl ţin în braţe. Manţog este "campionul" dosa­relor penale, fiind chiar deferit Justiţiei.



Preşedintele Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Constantin Iancu, şi-a anunţat, sâmbătă, demisia din funcţia pe care o ocupa doar de câteva zile. Presa a relatat faptul că acesta ar avea calitatea de învinuit într-un dosar în care procurorii DIICOT l-au acuzat de răpire şi sechestrare. Alături de alte persoane, Iancu este cercetat în dosarul 35/D/P/2006, înregistrat la DIICOT Craiova, pentru săvârşirea faptelor de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, ameninţare, loviri sau alte violenţe. La 27 octombrie 2006, procurorii DIICOT au dispus reţinerea lui Constantin Iancu pentru 24 de ore. La propunerea de arestare preventivă, judecătorii Tribunalului Gorj au dispus doar măsura de-a nu părăsi ţara.

"În urma atacurilor de presă concertate, am decis să îmi depun demisia din funcţia de director al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. Am luat această hotărâre deoarece nu doresc să arunc nici o umbră de suspiciune asupra Partidului Demo­crat Liberal", a precizat Constantin Iancu.

Constantin Iancu provine din organizaţia PD-L Dolj, unde preşedinte este ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. El a explicat cum a ajuns să fie numit în fruntea ANIF Constantin Iancu: "PD-L a decis cu câteva luni înainte de începerea campaniei că dacă vom intra la guvernare şi vom avea de pus persoane în funcţii de conducere, vor avea prioritate cei care au candidat şi au obţinut rezultate bune. Deci, prin urmare, nu a fost nici un vot, nici o decizie, atunci când judeţul Dolj a avut de propus o persoană pentru ANIF, pentru că suntem un judeţ agricol, ea a mers către domnul Iancu în mod absolut direct. Nu l-am sprijinit eu, nu l-a sprijinit domnul Marian Jean Marinescu, nu l-a sprijinit nimeni altcineva", a spus Berceanu.

BERCEANU: "ÎN ATENŢIE SUNT EU, NU IANCU!"

Ministrul democrat consideră că în tot acest scandal "atenţia" este îndreptată asupra sa şi mai puţin asupra lui Costel Iancu. "Am văzut că atenţia este cel puţin împărţită. Nu ştiu cât este împărţită pe domnul Iancu, cât pe mine. Atenţia este foarte mult pe mine, ca şi cum eu ar fi trebuit să ştiu ce s-a întâmplat acum trei ani şi ce s-a mai întâmplat după ce s-o fi întâmplat acum trei ani. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte limpezi. Ceea ce nu este foarte limpede pentru mine este cum de nu am reuşit şi eu să am dreptul să spun, înainte de a se construi toată chestiunea, ceva. Şi cum de se pun lucruri aşa, că înţeleg că şi domnul Stolojan şi domnul Boc au fost întrebaţi. Bănuiesc că şi undeva mai sus ar fi trebuit să se ajungă în legătură cu Iancu. Bănuiesc că domnul Boc nu a auzit vreodată de domnul Iancu", a spus, pentru Agenţia Mediafax, Radu Berceanu.

La rândul său, premierul Emil Boc promite că va face o analiză atentă asupra acestui caz. "Am văzut şi eu sesizările din mass-media şi mă voi ocupa cu analizele în detaliu asupra acestui caz", a afirmat premierul.
evident, a existat o presiune

Berceanu a mai spus că ştia de vineri că Iancu îşi va da demisia, deşi, invitat la Antena 3, Iancu a declarat că până când judecătorii nu se pronunţă cu o hotărâre definitivă asupra vinovăţiei sale, nu are de gând să renunţe la funcţia publică. Este clar că, în final, Constantin Iancu a fost pus să-şi dea demisia, iar în opinia democratului Corneliu Vişoianu, preşedintele ANIF a fost sfătuit să facă acest lucru chiar de şeful organizaţiei din Dolj, ministrul Radu Berceanu.

"Este evident că a existat o presiune pentru ca Iancu să-şi dea demisia. Aici vorbim despre asumarea unei responsabilităţi politice. De or­ganizaţia de la Dolj în relaţia cu centru se ocu­pă Radu Berceanu. Având o problemă acolo, a fost astfel rezolvată. La Gorj există dom­nul Manţog, însă de această organizaţie se ocupă toată lumea şi, de fapt, nu răspunde ni­meni. La Gorj nu există responsabilitatea de care vorbeam şi, în final, va pierde partidul", a declarat Corneliu Vişoianu, membru al PD-L Gorj.

CU CINCI DOSARE CONDUCI ENERGIA

În tot acest timp, chiar în judeţul vecin lui Iancu şi Berceanu, în Gorj, se află "campionul" democraţilor la dosare penale, Ionel Manţog, lider al organizaţiei PD-L Gorj. N-a "sechestrat" decât banul public, al companiilor de cărbune şi energie pe care acum le conduce. În acest caz, lucrurile sunt mult mai grave.

Dacă preşedintele PD-L Dolj s-a declarat surprins că procurorii nu au finalizat cercetările în cazul lui Constantin Iancu, în condiţiile în care faptele incriminate sunt din 2006, la Ionel Manţog, procurorii şi-au terminat de mult ancheta. Din 2006, Manţog este trimis în judecată în dosarul 423/95/2006 şi are termen de judecată în luna martie anul acesta la Tribuna­lul Sibiu. Procurorii DNA, care l-au trimis în ju­decată pentru fapte de corupţie, au fost cei care au strămutat dosarul la o altă instanţă din ţară, decât cea din Gorj, având în vedere că soţia lui Manţog era judecător la Tribunalul Gorj.

În acest caz, prin numirea lui Manţog ca director general la Complexul Energetic Turceni, ordin semnat de ministrul Adriean Videanu, situaţia este de-a dreptul scandaloasă. Manţog este chemat în faţa judecătorilor ca inculpat, într-un dosar în care se judecă cu instituţia la care este director general şi care în proces are calitatea de parte civilă. Adică Manţog este acuzat că a prejudiciat, prin falsuri şi alte fapte de corupţie, exact compania la care a fost numit acum director de către Videanu.

Rechizitoriul arată modalitatea prin care democratul Manţog a profitat de compania de cărbune, la care lucra ca director comercial, în scop personal. În cadrul acestei instituţii a sta­tului avea informaţiile, despre care procurorii anticorupţie spun că erau confidenţiale, că frontul de lucru al exploatărilor miniere ur­mea­ză să se lărgească. Ştiind care este strategia companiei de a cumpăra terenurile respective şi preţul pe care-l oferea fosta CNLO, a cum­părat un teren pe care era construit un coteţ. A venit apoi în faţa colegilor săi de la companie şi a negociat strămutarea. Astfel s-a ales Ionel Manţog în schimbul unui teren în Slivileşti pe care a plătit 8.000 de lei cu o vilă construită de Compania Naţională a Lignitului Oltenia de 600.000 de lei în municipiul Târgu-Jiu.

În afara acestui dosar în care se judecă de trei ani, asta şi pentru că a încercat tergiversarea cauzei prin suspendări ale judecăţii, a invocat o serie de excepţii de neconstituţionalitate, Ionel Manţog mai este urmărit penal, o fază avansată a cercetărilor, în alte patru dosare aflate la DNA, structura centrală şi cea din Târgu-Jiu. Ultimul dosar înregistrat pe numele său este cel în care procurorii anticorupţie îl acuză de faptul că şi-a vândut vila pentru care a fost tri­mis în judecată şi care constituite un prejudiciu în dosar. Ionel Manţog a declarat presei că a vândut doar "promisiunea" că va vinde casa după ce jude­cătorii vor constata nevino­vă­ţia sa. O promisiune pe care recunoaşte că a încasat 30.000 de euro, lucru confirmat chiar în de­cla­raţia sa de avere, depusă la 5 ianuarie 2009 pe site-ul Ministerului Economiei, atunci când Adriean Videanu l-a numit consilier personal.

L-am întrebat ieri pe Ionel Manţog când intenţionează să urmeze gestul lui Constantin Iancu. Răspunsul său a fost: "Nu mă interesează motivele pentru care Iancu şi-a dat demisia, în ceea ce mă priveşte, dosarul meu este aproape de finalizare şi sunt convins că voi fi găsit nevinovat. Nu sunt singurul din lotul strămutaţilor de lux trimis în judecată şi nu înţeleg de ce atât scandal pe subiectul acesta".

CE TURCENI, "CUIBUL" PENALILOR

După asemănarea sa, Ionel Manţog a numit şi directorii din conducerea Complexului Energetic Turceni. Nu mai puţin de 10 funcţio­nari ai companiei statului fac potecă fie în instan­ţele de judecată, fie la DNA.

În afara lui, Man­ţog l-a numit recent pe Dumitru Cristea, fostul director general al complexului, ares­tat pentru aproape trei săptămâni de DNA, director adjunct la Investiţii. El a fost acuzat că ar fi achiziţionat un utilaj defect la preţul unuia nou. Gabriel Bâgu, economist la complex, a fost trimis în judecată, tot de DNA, pentru fap­te de corupţie, în dosarul transportului auto de cărbune. Dosarul se află pe rolul ins­tanţei de judecată. În aceeaşi cauză se mai află şi Nicolae Simionescu, fost director ge­ne­ral, în prezent consilier al directorului ge­ne­ral, Ovidiu Bălăcescu, de la Direcţia Comercială, şi consilierul juridic Vasile Boca.

Di­rectorul economic, Octavian Graur, directorul de investiţii, Silvică Boiangiu, şi Viorel Vasile, şef serviciu administrativ, sunt învi­nuiţi de DNA pentru achiziţii ilegale.

Cons­tantin Predoiu, consilier personal al lui Manţog, este cel care pune "capac". A fost condamnat, definitiv şi irevocabil, la 9 luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi fals în dosarul "strămutaţilor de lux".

×