x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Videanu serveşte cu loturi gaşca Nordului

Videanu serveşte cu loturi gaşca Nordului

de Dorian Cobuz    |    23 Iul 2007   •   00:00
Videanu serveşte cu loturi gaşca Nordului
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

O afacere de 20 de milioane de euro, pe numele unei bătrăne care trăieşte in sărăcie, se joacă sub nasul primarului Adriean Videanu. Oameni apropiaţi edilului şef al Capitalei sunt cei care fac bani cu grămada din această afacere.Primarul pune umărul ca totul să meargă strună.

O afacere de 20 de milioane de euro, pe numele unei bătrăne care trăieşte in sărăcie, se joacă sub nasul primarului Adriean Videanu. Oameni apropiaţi edilului şef al Capitalei sunt cei care fac bani cu grămada din această afacere.Primarul pune umărul ca totul să meargă strună.


Una dintre cele mai spectaculoase, ilare şi la limita legalităţii aventuri a unei moşteniri se derulează sub ochii noştri, iţele poveştii fiind descifrate din actele publice puse pe pagina de internet a Primăriei Capitalei. O bătrănică a moştenit proprietăţi imobiliare care ar valora pe piaţă aproape 20 de milioane de euro. Cu toate acestea, singura mulţumire a femeii este... frigiderul plin.

Toată povestea are ca subiect central un teren din chiar buricul afacerilor imobiliare bucureştene, adresa exactă fiind Elena Văcărescu nr. 55 - pe malul lacului Herăstrău, in imediata vecinătate a Satului Francez. După mai mulţi ani de procese, femeia a avut căştig de cauză şi, cu o viteză ieşită din comun, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a rezolvat cererea de punere in posesie a moştenitoarei.
De altfel, povestea aproape incredibilă pe care o desluşim aici are un fir roşu care indiferent de ce capăt l-ai apuca descoperi că se innoadă surprinzător in jurul vicepreşedintelui Partidului Democrat, primar general al Capitalei, Adriean Videanu.


CĂSUŢA. La adresa la care am identificat domiciliul bătrănei care a ajuns peste noapte in Top 300, o stradă de vile care se ingrămădesc una in alta din cartierul Băneasa - Constantin Dobrogeanu Gherea - găsim un gard de lemn, care ne permite să vedem coşmelia din mijlocul curţii. O căsuţă joasă, roasă de vreme şi cu tabla ruginită. Pe poartă iese un bărbat care pare să se grăbească şi care, cănd aude cine suntem, ne descoase pentru a stabili ce fel de intrebări avem. Pănă la urmă, uşor amuzat, bărbatul ne arată poarta, ingăduindu-ne să deranjăm milionara in euro.
In curte, căţiva tineri se străduiesc să adune in braţe mai multe etriere, elemente de fier necesare pentru construcţia unei case, care erau depozitate printre bălării. Pentru că pe numele unuia dintre cumpărătorii terenului care face obiectul afacerii, Tănăsescu Virgil Romeo, am aflat că a fost eliberată o autorizaţie de construcţie pe aceeaşi stradă, la o distanţă de cinci numere, şi ne-am permis să deducem că muncitorii respectivi chiar acolo lucrau.


INTERVIU PESTE PRAG. Muncitorii ne-au indicat cu măna casa aproape dărăpănată din faţa noastră şi ne-au sfătuit să strigăm mai tare pentru a ne face auziţi. Căsuţa, neingrijită, aproape că nu iţi vine să crezi că este locuită, d’apoi de o milionară in euro. Margareta Vărzaru ne deschide ea insăşi uşa. Este o bătrănă imbrăcată modest, pe ridurile căreia se citeşte o viaţă de chinuri şi lipsuri. "Staţi aşa, să vă aduc două scaune!", se repede femeia să se comporte ca o gazdă primitoare, chiar dacă i-am bătut la uşă fără să ne anunţăm. Ne grăbim să o liniştim. Nu vrem să o deranjăm prea mult. Femeia ne explică că este bolnavă cu inima, şi soarele, care nici el parcă nu mai respiră la ora asta a amiezii, ii face rău, de aceea va rămăne in mica verandă de după uşă şi va acorda astfel, peste prag, primul interviu din viaţa sa. Am venit să aflăm ce-i cu terenul acela, intrăm direct in subiect. "Din Elena Văcărescu? ala l-am dat, e aranjat deja", ne lămureşte cu un zămbet victorios pe faţă. "L-am dat la om mare", ne spune aproape misterios. Cine, Tănăsescu? "Nu, un american", continuă sfătoasă. Peter Braun, cumva? Acesta este omul despre care am aflat că ar fi in spatele societăţii Fokus Invest, cel de-al doilea cumpărător al terenului de 15 milioane de euro. "Da’ eu ştiu cum le-o zice lor acolo?... Acum trei zile am fost la Videanu de am lămurit tot. Am semnat şi am terminat." Facem un calcul. Trei zile. Ar fi fost sămbătă. Şi-a stricat primarul vacanţa de dragul unei puneri in posesie?

MULŢUMITĂ. Femeia e mulţumită că a văzut-o şi pe asta rezolvată. Dar unde v-a găsit Peter Braun?, intrebăm inocenţi. "Oamenii ăştia. Ei au rezolvat tot. Ei l-au găsit. Ei au făcut schimbul... Tot." De fiecare dată cănd spune "oamenii ăştia", femeia dă uşor capul intr-o parte, parcă pentru a ne indica o vecinătate. In cuvinte puţine, femeia povesteşte că a cerut familiei Florescu să o ajute să se lupte in instanţe cu rudele soţului ei pentru a căpăta drepturile care ii revin moştenire din partea acestuia. Rodica Florescu a reprezentat-o pe femeie de-a lungul a aproape 11 ani prin instanţe.
Dar, doamnă, noi am văzut o expertiză tehnică, iar terenul dumneavoastră este evaluat la mai mult de 15 milioane de euro, aruncăm pentru a o face să-şi continue povestirea. "Eu sunt foarte mulţumită. Le-am dat la toţi, şi la oamenii ăştia... Am un frigider plin, cum n-am crezut eu... Mi-au băgat acum frigider in casă. Am tot ce imi trebuie in el. Eu sunt foarte mulţumită. Are grijă de mine. Sunt ingrijită. Nu am de ce mă plănge". Pe faţa femeii se citeşte doar mulţumire, iar cifra anunţată de noi nu pare să-i stărnească nici o reacţie.


PRIMĂRIŢĂ? Intre timp, bărbatul pe care il intălnisem la intrare s-a intors. Margareta Vărzaru il intămpină cu o glumă: "Credeai că la vărsta mea nu mă mai caută tinerii?". Cu această ocazie mai aflăm doar că bărbatul este tatăl Rodicăi Florescu, mandatata bătrănii in toată această afacere. Omul este hotărăt să ne convingă că "totul aici este legal". Margareta Vărzaru intăreşte: "Eu sunt foarte mulţumită. La o vărstă iţi trebuie foarte puţine...".
In poarta casei milionarei, bărbatul ne precizează că femeia a căştigat aceste proprietăţi intr-un proces foarte lung in care s-a confruntat cu nu mai puţin de 22 de nepoţi din partea soţului. Şi nu care cumva să ne imaginăm că femeia pe care abia am cunoscut-o este o oarecare: ea a fost primăriţă, mulţi ani, pe undeva prin partea Roşiorilor.

Ei

"Oamenii ăştia. Ei au rezolvat tot. Ei l-au găsit. Ei au făcut schimbul... Tot"
Margareta Vărzaru,moştenitoare milionară

Frigider nou

"Eu sunt foarte mulţumită. Le-am dat la toţi, şi la oamenii ăştia... Am un frigider plin, cum n-am crezut eu... Mi-au băgat acum frigider in casă. Am tot ce imi trebuie in el. Eu sunt foarte mulţumită. Are grijă de mine. Sunt ingrijită. Nu am de ce mă plănge"
Margareta Vărzaru,moştenitoare milionară

Impăcată

"Eu sunt foarte mulţumită.La o vărstă iţi trebuie foarte puţine..."
Margareta Vărzaru,moştenitoare milionară

Povestea celor 20 de milioane de euro

Prin patru dispoziţii ale primarului general, Margareta Vărzaru a dobăndit anul trecut, in doar căteva luni de zile, patru proprietăţi pe baza Legii 10/2001: un teren situat in strada Elena Văcărescu nr. 2, in suprafaţă de 2.298 mp; proprietatea de 9.167 mp din Elena Văcărescu nr. 55 (schimbată cu lotul din Barbu Văcărescu nr. 102); un alt teren pe Constantin Dobrogeanu Gherea şi unul vecin cu acesta, pe strada Someşul Rece.


EXPERTUL FUNCŢIONAR PUBLIC. Cele două terenuri situate in Elena Văcărescu au o valoare foarte mare. Ele au fost, amăndouă, evaluate de acelaşi expert tehnic, Cornelia Slăvilă. Un aspect interesant, de altfel, pentru că, in mod firesc, PMB ar fi trebuit să angajeze un expert independent, ferit de eventualele interese ale solicitantului. Nu s-a intămplat insă aşa, iar evaluatorul a fost angajat, cel puţin teoretic, chiar de către Margareta Vărzaru. Despre Cornelia Slăvilă mai trebuie spus şi că indeplineşte o funcţie publică: este şef serviciu in cadrul Autorităţii Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Potrivit expertizei tehnice efectuate de Cornelia Slăvilă, terenul din Elena Văcărescu nr. 55 ar avea o valoare de piaţă de 1.630 de euro pe metru pătrat - 15,5 milioane euro, in total. Prin similitudine, valoarea terenului de la nr. 2 ar ajunge la o sumă totală de 3.750.000 de euro, poate chiar şi mai mare, ţinănd cont că este mai bine situat decăt cel pe care funcţionează depoul RATB.
La data de 12 februarie 2007, terenul de pe Elena Văcărescu de la nr. 2 este restitut către Savu Mărioara, care incheiase in urmă cu doar două luni un contract de cesiune cu moştenitoarea Margareta Vărzaru. Savu Mărioara este, se pare, chiar mama Rodicăi Florescu, mandatată de doamna Vărzaru să-i apere interesele!


POVESTE CU FINAL FERICIT. In cazul terenului de pe Elena Văcărescu numărul 55, lucrurile au fost ceva mai complicate: pentru că pe suprafaţa solicitată de moştenitoare funcţiona un depou al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), Primăria s-a opus improprietăririi - deşi iniţial Videanu semnase punerea in posesie. Iniţial, conflictul a ajuns in instanţă. In septembrie 2006 insă, Margareta Vărzaru vinde terenul aflat in litigiu către Fokus Invest şi Tănăsescu Romeo Virgil.

Evenimentele au luat o cu totul altă turnură. La 12 decembrie aceştia se prezintă la Primărie pentru a semna un protocol pentru stingerea litigiului, şi la nici o săptămănă distanţă, la 18 decembrie 2006, se şi intocmeşte raportul de specialitate in vederea efectuării unui schimb. O poveste care ameninţa să se intindă incă mulţi ani
s-a rezolvat in doar căteva luni, după ce in combinaţie au intrat oameni cunoscuţi lui Adriean Videanu.

La fel ca in cazul parcului Bordei, PMB a oferit la schimb un alt teren. Lotul din Barbu Văcărescu nr. 102 nu este deloc unul neatrăgător pentru o eventuală investiţie imobiliară. Potrivit expertizei intocmite de către aceeaşi Cornelia Slăvilă, intre cele două terenuri există nişte diferenţe de valoare. PMB a convenit să acorde lui Tănăsescu Romeo Virgil şi Fokus Invest proprietatea din Barbu Văcărescu, de 7.690 mp, cu o valoare de 13,7 milioane de euro. In plus, PMB se angajează ca in termen de şase luni să mai ofere un teren care să acopere diferenţa de 1,8 milioane de euro.

Afaceriştii care roiesc in jurul Margaretei Vărzaru

Cine sunt cei care au intrat in afacerea Vărzaru grăbind peste poate rezolvarea problemei? Şi Fokus Invest şi Tănăsescu Romeo Virgil pot fi asociaţi foarte repede cu persoana primarului general, Adriean Videanu, şi cu afaceri legate de conducerea PD.
Societatea Fokus Invest SRL şi Tănăsescu deţin in raport de 75 la sută, respectiv 25 la sută, terenul primit de la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) de Margareta Vărzaru la adresa Barbu Văcărescu numărul 102.
Fokus Invest este o societate dintre cele cu patalama de comercianţi de energie. Infiinţată in noiembrie 2003, firma o are asociată majoritară pe Popenici Cristina Gabriela, o tănără de 29 de ani, care indeplineşte şi funcţia de administrator. Pe lista asociaţilor mai apare şi Udrea Carmen. Despre această tănără, cu nume de mare rezonanţă, se ştie că deţine o societate de audit. Ultima modificare la Registrul Comerţului a datelor despre Fokus Invest s-a făcut la data de 4 aprilie 2007, cănd, foarte probabil, Peter Braun (foto) s-a retras din scriptele firmei, cunoscut pănă de curănd, printre atătea alte calităţi, şi ca preşedinte Fokus Invest SRL.

MISTERIOSUL DOMN BRAUN. Peter Braun este un american de origine ucraineană, a cărui activitate este asociată cu cea a Fondului Romăno-American de Investiţii (Romanian American Enterprise Fund), deşi aparent nu există o legătură directă. Cea mai răsunătoare apariţie a lui Peter Braun, care are obiceiul de a intra şi a ieşi destul de repede din diverse societăţi, a fost privatizarea Alro Slatina, o afacere străns legată de numele lui Teodor Stolojan, fostul consilier al preşedintelui Băsescu. Peter Braun apare ca asociat in Amgaz Furnizare SRL, o societate specializată in comerţul de gaz metan şi este administrator la Metalurgie Neferoasă, Policolor SA şi Devco SA. Fondul Romăno-American de Investiţii a fost creditorul care a sprijinit Titan-Mar la achiziţia Marmosim - afacerea primarului Capitalei, Adriean Videanu. Peter Braun a apărut şi in afacerea "Cathedral Plaza". Potrivit unor informaţii, chiar el este cel care a achiziţionat de la moştenitori terenul pe care acum se ridică clădirea de 19 etaje care sufocă Catedrala Romano-Catolică, scandal ce a ajuns pănă in Parlamentul European şi la Vatican. Revenind insă la Fokus Invest, despre Cristina Gabriela Popenici se mai poate spune că este asociată in afaceri cu Dorin Iacob, un fost apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi că legătura dintre ea şi Braun se poate identifica in scriptele Amgaz Furnizare.

BUREBISTA CUCEREŞTE PRIMĂRIA. In ceea ce-l priveşte pe Virgil Romeo Tănăsescu, celălalt fericit cumpărător al moştenirii lui Vărzaru Margareta, lucrurile sunt şi mai clare. Omul este cunoscut ca proprietar al restaurantelor Burebista şi, poate vă amintiţi scandalul iscat in jurul terenului de lăngă ambasada americană primit de la primărie cu un preţ favorabil.
Cea mai evidentă probă a bunelor relaţii ale omului de afaceri cu PMB s-a produs in februarie anul acesta, cănd administraţia publică a decis să-i acorde un teren de 150 mp in concesiune, fără licitaţie publică, pe Strada Vasile Gherghel nr. 55, cu scopul "extindere locuinţă". O favoare demnă doar pentru... apropiaţi. Să nu credeţi că omul nostru nu are unde locui de s-a străduit primăria generală să-i facă ditamai inlesnirea. In aceeaşi lună, Tănăsescu Romeo Virgil şi-a scos autorizaţie de construcţie pentru o casă in vecinătatea milionarei Margareta Vărzaru. (Doru Cobuz, Adrian Mogoş)

×