x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vin şi arbitrii la DNA Piteşti

Vin şi arbitrii la DNA Piteşti

de Florin Gongu    |    Elly Cîrstea    |    16 Apr 2009   •   00:00
Vin şi arbitrii la DNA Piteşti
Sursa foto: Elly Cîrstea/Piteşti/

Ziua de azi se anunţă una plină de evenimente pentru soarta fotbalului românesc. La Bucureşti are loc şedinţa Comitetului Executiv în care va fi desemnat noul şef al CCA, iar la Piteşti se judecă recursurile înaintate de avocaţii lui Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin, în privinţa judecării lor în stare de libertate.



Tot la Piteşti, dar la DNA, sunt aşteptaţi să depună mărturie şi unii arbitri.

Din arestul IPJ Argeş, Gheorghe Constantin şi-a trimis ieri, prin fax, demisia din fruntea CCA. În acest timp, încă de dimineaţă, puţin după ora 6:00, ofiţerii anticorupţie şi poliţiştii judiciari ai DNA au percheziţionat locuinţa închiriată de Gheorghe Constantin în Bucureşti, el având domiciliul stabil în Rm. Vâlcea.

Mai spre prânz, Ilie Făcăleaţă a fost adus din arestul IPJ Argeş la DNA Piteşti, pentru a da noi declaraţii la dosarul în care este acuzat de dare de mită, alături de Cornel Penescu. Pe la ora 15:00 a fost adus şi Cornel Penescu, care era îmbrăcat în trening. "Cum e în arest?", a fost întrebat. "Ca la arest", a fost replica finanţatorului de la FC Argeş.

Cercul s-ar putea închide în această dimineaţă, când, conform unor surse, sunt aşteptaţi să fie audiaţi, în calitate de martori, vicepreşedintele CCA, marcel Lică, şi arbitrii Sorin Corpodean, Tiberiu Lajos, Marcel Savaniu şi Aurelian Bogaciu. De altfel, ultimul, desemnat aseară rezervă la Dinamo - Rapid, meci contând pentru Cupa României şi disputat la Piteşti, a fost înlocuit cu Mugurel Drăgănescu. În funcţie de audieri, e posibil să avem parte de noi surprize!

CONSTANTIN E GRAV BOLNAV
În privinţa lui Cornel Penescu, reţinut pentru 29 de zile pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată, recursul solicitat de avocaţii lui pare să nu aibă sorţi de izbândă. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Gheorghe Constantin.

E posibil ca apărarea să-i fie asigurată de alt avocat, renunţându-se la Doru Viorel Ursu, şi ea să solicite eliberarea condiţionată din motive medicale. Ex-preşedintele CCA a suferit o operaţie la sfârşitul lunii ianuarie, la Viena, la colon, boala sa fiind destul de gravă. Conform unor informaţii, de când se află în arest, Constantin nu-şi mai ia medicamentele, starea sa nefiind una tocmai bună.

De altfel, uşor de sesizat, acesta a slăbit foarte mult în ultima vreme şi are nevoie de un tratament strict după operaţia suferită, ce pare incompatibil cu starea de arest în care se află. Se pare însă că familia nu se află în posesia actelor medicale, Gheorghe Constantin preferând să îşi ţină ascuns diagnosticul!


Marcel Lică s-a autosuspendat
Desemnat prin statut să stabilească delegările pentru Liga 1, vicepreşedintele CCA Marcel Lică a făcut un anunţ-şoc imediat după încheierea şedinţei de ieri a CCA. "Mă autosuspend din funcţia pe care o ocup, iar toate prerogativele îmi vor fi preluate de celălalt vicepreşedinte al CCA, domnul Nicolae Grigorescu. Când va veni momentul şi voi fi chemat la DNA, eu şi alţi arbitri, mă voi prezenta fără nici un fel de problemă. Să nu mă întrebaţi de altceva, pentru că nu vreau să intru în miezul problemei".

În cadrul şedinţei Comitetului Executiv, programată astăzi, pentru ora 12:00, vor avea loc alegeri pentru stabilirea noii organigrame a CCA. "În privinţa delegărilor, începând cu etapa viitoare, CCA merge în faţa Comitetului Executiv cu următoarea propunere: delegările la Liga 1 să fie făcute până în vară prin tragere la sorţi, delegările la Liga a 2-a să fie făcute de Dan Petrescu, iar delegările la Divizia a 3-a, juniori şi la feminin de către Cornel Sorescu", a anunţat Nicolae Grigorescu.
Mihai Igiroşanu



Nistor: "Vor mai fi arestări"
Călin Nistor, şeful DNA Piteşti, a făcut câteva precizări în legătură cu ultimele evenimente. "Cornel Penescu n-a fost urmărit doar pe linie sportivă, ci şi pentru afacerile pe care le făcea cu cei din administraţia locală. Mai sunt oameni importanţi din judeţul Argeş în vizorul nostru.

Vor urma şi alte arestări. Dar noi nu dorim să facem un spectacol media. Trebuie să avem probe, pentru ca finalitatea anchetei să se traducă prin condamnări", a spus Nistor. Unul dintre avocaţii lui Penescu a precizat: "Gheorghe Constantin se află într-o situaţie gravă, după ce recent a suferit o intervenţie chirurgicală".


Consecinţele cutremurului provocat de DNA
Produsă luni dimineaţă, descinderea procurorilor DNA la Casa Fotbalului, sediul FRF, a avut consecinţe imediate în fotbalul românesc. Iată care sunt primele urmări ale acţiunii procurorilor anticorupţie:
1. Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, a fost reţinut pentru 29 de zile pentru luare de mită şi ieri şi-a prezentat prin fax, din arest, demisia din fruntea forului federal.

2. Vicepreşedintele CCA Marcel Lică a anunţat ieri că se autosuspendă din funcţie. Prerogativele sale au fost preluare de celălalt vicepreşedinte al Comisiei, fostul asistent FIFA Nicolae Grigorescu. Numele lui Marcel Lică apare în dosarele DNA.

3.
Patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, a fost reţinut pentru
29 de zile pentru dare de mită.

4. Şase arbitri din lotul A, "centralii" Aurelian Bogaciu, Lucian Dan, Sorin Corpodean, Tiberiu Lajos, alături de asistenţii Marcel Savaniu şi Dan Roşu, au fost opriţi ieri de la delegări până la clarificarea situaţiei. Se pare că numele acestor arbitri apar şi ele în dosarele DNA.

5. Alţi cinci cavaleri ai fluierului, "centralii" Ovidiu Haţeganu, Istvan Kovacs, Robert Dumitru, Viorel Berbecaru şi asistentul Octavian Şovre, au fost şi ei reţinuţi de la delegări din cauza greşelilor comise la meciurile din Liga 1. Robert Dumitru a influenţat decisiv semifinala Cupei României, CFR Cluj - Pandurii (1-0), disputată marţi, refuzând gorjenilor un penalty clar la scorul de 1-0 pentru CFR.

6. Arbitrul FIFA Augustus Constantin, fiul ex-preşedintelui CCA, Gheorghe Constantin, s-a autorecuzat pe perioadă nelimitată, anunţând că nu se simte capabil să mai arbitreze.

7. În cursul zilei de azi, la sediul DNA Piteşti se vor prezenta pentru audieri, ca martori, vicepreşedintele autosuspendat al CCA, Marcel Lică, dar şi arbitrii Aurelian Bogaciu, Tiberiu Lajos, Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu, care au fost citaţi. Numele acestora figurează în dosarele DNA. Cu Lajos lucrurile ar putea trena, deoarece tatăl său a murit marţi seara, în urma unui infarct.


„De la CCA m-au anun]at s` m` prezint joi la DNA, la sediul din Pite[ti, pentru audieri. Nu m-a contactat nimeni de la DNA. Vreau s` merg la audieri, pentru c` \mi doresc s` l`muresc aceast` poveste".
Marcel Savaniu, asistent FIFA

×
Subiecte în articol: special piteşti gheorghe constantin marcel