x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vinovaţi de moartea lui Lucian

Vinovaţi de moartea lui Lucian

de Ionela Gavriliu    |    26 Aug 2008   •   00:00
Vinovaţi de moartea lui Lucian

CUM A FOST UCIS UN COPIL DE 4 ANI ÎN VÅZUL LUMII
Legiuitorul e vinovat de moartea lui Lucian! Torţionara Marcela Făgărăşan a devenit asistent maternal fără ca cineva să-i facă vreo evaluare psihologică.



CUM A FOST UCIS UN COPIL DE 4 ANI ÎN VÅZUL LUMII
Legiuitorul e vinovat de moartea lui Lucian! Torţionara Marcela Făgărăşan a devenit asistent maternal fără ca cineva să-i facă vreo evaluare psihologică.
Managerul de caz, plătit să vegheze la sănătatea şi integritatea acestui copil, e vinovat de moartea lui Lucian! El nu s-a interesat de soarta lui Lucian timp de jumătate de an.
Medicul care l-a tratat pe Lucian în luna februarie este vinovat, dacă a văzut sau a bănuit că e maltratat şi a tăcut! Rănile cicatrizate ale copilului ucis sînt o dovadă că el era maltratat de foarte multă vreme.
Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Bistriţa, care încearcă să paseze responsabilitatea subordonaţilor săi, este vinovat de moartea lui Lucian.
Toţi cei care puteau să oprească această crimă şi n-au făcut-o sînt vinovaţi. Ieşiţi în faţă şi asumaţi-vă vina!


De cînd Marcela Făgărăşan a devenit asistenta maternală a lui Lucian, mama lui naturală, aflată în închisoare, a observat la vizite vînătăi pe gîtul băiatului. Chiar el i-ar fi spus că e bătut şi hrănit prost. Nişte prieteni ai fetei Marcelei l-au întrebat o dată pe Lucian ce a păţit de e zgîriat pe faţă. "Mă bate mama rea...", a spus copilul.

Două fotografii, două chipuri diferite ale unui copil pasat ca o minge în braţele stîngace ale sistemului. Într-una dintre ele, cînd Lucian se afla la prima asistentă maternală căreia i-a fost încredinţat şi de la care a fost mutat în martie 2007, vezi un copil zîmbăreţ, grăsuţ, îmbrăcat îngrijt şi cu acea sclipire de inocenţă în privire pe care n-o va mai avea niciodată. Se află în braţele mamei lui la care era dus aproape săptămînal pentru a ţine minte că acea nefericită, închisă de aproape 4 ani pentru furt, e cea care i-a dat viaţă. În cea de-a doua poză, la trei luni după ce a fost preluat de Marcela Făgărăşan, femeia care avea să-l ucidă îndesîndu-i cu forţa mîncare pe gît după ce luni la rînd l-a bătut, ars cu ţigara şi tăiat cu foarfeca, ne priveşte un copil trist, slăbit, deşirat, care abia mai are curajul să privească spre aparatul de fotografiat. Nu e nevoie să fii Sherlock Holmes ca, privind aceste fotografii, să-ţi dai seama că băiatul s-a schimbat în rău după ce i s-a dat o nouă "mamă". Chiar dacă angajaţii Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Bistriţa spun că au verificat ultima oară starea băiatului în februarie a acestui an, tot ar fi putut remarca ceva mai mult decît "o simplă anemie".

TĂVĂLUGUL CARE NU IARTĂ. Nenorocul lui Lucian a început chiar de la naştere. Mama lui, Maria, avea doar 16 ani cînd l-a adus pe lume. Tatăl e un băiat din părţile Turdei, pe care părinţii fetei, de loc din Reteag, Bistriţa, nu îl cunosc nici în ziua de azi. Cînd Lucian avea puţin peste o lună, Constantin şi Argentina Rostas, bunicii din partea mamei, au plecat după el la Turda, loc unde fata trăia alături de tatăl copilului. Mai cu vorba bună, mai cu argumentul palmelor, părinţii şi-au convins fata să plece de la bărbat. Timp de şase luni, Maria a stat la părinţi. Argentina, bunica lui Lucian, îl hrănea pe băiat cu ce avea mai bun şi avea grijă de el, doar era mezinul din droaia de nepoţi din casă. După jumătate de an, copilul a făcut bronşită, au mers la spital, la oraş, iar bunica a avertizat doctoriţa care avea grijă de micuţ să nu-i dea buletinul Mariei, că o să fugă iar la bărbat. Sfatul femeii n-a mai ajuns la schimbul doctoriţei, aşa că Maria şi-a luat copilul din spital şi a plecat la Turda. După alte trei luni, la uşa familiei Rostas bătea Poliţia, pentru a-i anunţa că fata lor va fi închisă pentru furt. Băiatul ei avea atunci în jur de un an. "Nu ştiu exact ce a furat. Unii zic că a intrat în casa cuiva şi a luat cîteva lucruri, alţii – că ar fi găsit nişte capre pe drum şi le-ar fi vîndut, deşi nu erau ale ei", spune tatăl Mariei, Constantin Rostas. Stă de vorbă în casa pe care a pregătit-o acum pentru a primi trupul nepotului mort...

De fapt, Maria Rostas are deja cinci condamnări definitive pentru furt – cea mai lungă de opt ani, iar motivul pentru care e încă în arestul Poliţiei Bistriţa e că mai are pe rol un dosar la Tribunalul Bistriţa. "Metoda prin care fura Maria era următoarea: bătea la cineva la uşă. Dacă i se răspundea, cerşea, dacă nu – intra. La noi e aici în ultima celulă, iar criminala copilului ei se află în prima", a declarat purtătoarea de cuvînt a IJP Bistriţa, Raluca Moldovan. Conform acesteia, ultima vizită a copilului la mama sa din puşcărie a fost la 5 iunie a.c., iar Marcela Făgărăşan era în relaţii bune cu mama naturală.

ALTE LEGI. Bunicii lui Lucian au aflat de la televizor de moartea copilului. "Am auzit ştirea şi m-am gîndit: «N-o fi copilul Mariei?»", s-a întrebat Argentina Rostas. Atunci a început să-şi smulgă părul din cap şi să regrete semnătura care l-a dus pe băiat pe mîna asistentei sociale. "Cînd au venit să ne spună că au arestat-o pe Maria, ne-au întrebat dacă putem să avem grijă de băiat. Noi nu o duceam prea bine, mai aveam mulţi nepoţi pe lîngă casă, eu mai mult stăteam prin Ungaria, Italia, să aduc un ban în casă din materiale de construcţii. Cei de la Protecţia Copilului ne-au spus că rezolvă ei treaba, dacă noi nu putem să-l îngrijim. Şi am semnat că sînt de acord să-i găsească o femeie cumsecade care să aibă grijă de el", îşi aminteşte bunica lui Lucian.

Pînă în martie anul trecut, Lucian a fost încredinţat unei asistente maternale care păstra legătura cu familia naturală. Îl ducea pe băiat în vizită la mama aflată în arest, băieţelul era dezvoltat armonios şi vesel. Din martie 2007, Lucian a ajuns pe mîinile Marcelei Făgărăşan, fostă muncitoare la o fabrică, divorţată, avînd ea însăşi doi copii adolescenţi şi încă unul în asistenţă maternală, cu patru ani mai mare decît Lucian. Aglomeraţia şi diferenţele de vîrstă dintre copii nu au cîntărit prea mult cînd s-a decis "pasa". "Prima lui asistentă maternală a ieşit din sistem la acea dată, aşa că a trebuit să-i găsim alta", a declarat directorul DGASPC Bistriţa. Dilema e cum Marcela Făgărăşan a intrat în sistemul de asistenţă maternală şi cum timp de opt ani nu i s-a descoperit nici o neregulă de către managerii de caz. "Femeia a intrat în sistem după altă lege, cea după care serviciul de Asistenţă Socială funcţionează azi a fost aprobată în 2003", a spus directorul DGASPC Bistriţa, Marin Rus. Dar o evaluare psihologică, interviuri cu vecinii care să-i contureze personalitatea există? "Sigur că există, dar nu vi le pot arăta acum, pentru că a venit corpul de control al ANPDC şi e în desfăşurare o anchetă", s-a eschivat Rus.

CONTROL DE MÎNTUIALĂ.
La noua asistentă maternală vizitele lui Lucian la mama naturală au devenit din ce în ce mai rare, cam o dată la două luni. În timpul unei astfel de întrevederi Maria a observat pe gîtul băiatului vînătăi. Copilul a apucat să-i spună că e bătut şi că îi e foame. Conform părinţilor Mariei, femeia ar fi spus aceste lucruri Poliţiei. "Nu ştiu dacă a făcut şi declaraţie scrisă, dar ştiu sigur că a spus poliţiştilor că băiatul ei e bătut şi că cere să fie mutat de la asistenta aia. Ne-a spus şi nouă, la una dintre vizite, în februarie anul ăsta", declară mama Mariei. "În evidenţa Poliţiei nu se află nici o plîngere a acestei femei. Am întrebat şi gardienii dacă au auzit-o vreodată spunînd ceva în acest sens, dar nu li s-a spus nimic", a spus purtătorul de cuvînt al IJP Bistriţa. Nici la Protecţia Copilului, conform directorului Rus, nu a fost înregistrată vreo sesizare a mamei naturale. "Dar din februarie 2004 nu există nici o hîrtie care să arate că cineva de la direcţie a vizitat copilul ăsta", a declarat purtătorul de cuvînt al IJP Bistriţa. Cu toate acestea, directorul DGASPC Bistriţa afirmă că a fost un control al managerului de caz cu trei săptămîni înainte de decesul copilului, iar la controlul din februarie, micuţul a fost văzut şi de un doctor, care i-a descoperit anemia. "Era o anemie simplă pentru că valorile erau puţin sub limită, de aceea nu s-a considerat că e alarmant. Da, copilul a fost dezbrăcat atunci, i s-a luat sînge şi nu s-a observat nimic suspect pe corpul lui", a completat Rus. Lucian Rostas, omorît la numai 4 ani de neglijenţa unor instituţii care ar fi trebuit să-l apere, va fi înmormîntat astăzi, la Reteag, de bunicii săi. Mama lui, Maria Rostas, va veni la înmormîntare sub escorta Poliţiei.

Complici la crimă, prin nepăsare

Parchetul Bistriţa Năsăud s-a sesizat din oficiu cu privire la neglijenţa în serviciu a directorului DGASPC Bistriţa Marin Rus şi a funcţionarilor care aveau cazul în supraveghere. "În zilele următoare Poliţia va identifica aceste persoane, va face investigaţii, vor fi ridicate documente care să arate ce controale s-au făcut", a spus purtătoarea de cuvînt a Parchetului, procuror-şef Angela Sîngeorzan.
Ceilalţi copii aflaţi în grija femeii ştiau de situaţia lui Lucian. "Fata cea mare l-a luat o dată la nişte prieteni. Acolo l-a întrebat ce i s-a întîmplat de e vînăt. "Mama rea m-a bătut". Copiii naturali au spus că, atunci cînd treceau pe acasă, îl găseau pe micuţ vînăt şi zgîriat. Băiatul de 8 ani aflat în îngrijirea femeii a povestit anchetatorilor că a văzut cu ochii lui cînd femeia îl zgîria pe faţă, cînd îl ardea cu ţigara, cînd îl lovea cu lingura de lemn peste picioare şi pe corp.
Şi cînd l-a dat cu capul de masă. "Ca să tacă şi să nu o spună nimănui, femeia îi promitea că-i va cumpăra o bicicletă.
Cînd se trezea din beţie, femeia îl doftoricea pe băiat, ca să-i treacă rănile", a spus purtătoarea de cuvînt a Parchetului. În casă s-au găsit prosoape şi cearşafuri pătate cu sîngele băiatului.
Ancheta ANPDC nu s-a finalizat, însă cocluziile preliminare sînt că "Autoritatea va formula plîngere penală împotriva persoanelor responsabile, de la asistentul social, managerul de caz, şeful serviciului asistenţă maternală şi pînă la şeful Direcţiei", ne-a declarat Mioara Bogdan, secretar de stat ANPDC.

 
 DE LA O MAMĂ LA ALTA... Lucian, pe vremea cînd se afla la primul asistent maternal (foto stînga), şi la trei luni după ce a fost preluat de Marcela Făgărăşan, femeia care l-a ucis (foto dreapta)

×