x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Viol greu de dovedit

Viol greu de dovedit

de Mara Raducanu    |    Vladimir Ioan    |    20 Feb 2007   •   00:00
Viol greu de dovedit

Medicii legisti au stabilit ca Andreea Mocanu a avut raport se-xual cu putin timp inainte de a se prabusi de la balcon. Ei mai trebuie sa investigheze daca doctorul Razvan Tranca este barbatul cu care minora a avut raporturi sexuale si daca acestea au fost sau nu fortate.
Cititi si: Rezultate medico-legale inca incerteAsediul casei familiei Mocanu Chirurgul Tranca, dat afara din UMF

Desi din probele biologice reiese ca a avut contact sexual, inca nu s-a stabilit daca sperma apartine lui Tranca si nici daca este vorba de viol. In afara de declaratia fetei, nu mai exista o alta marturie a vecinilor in acest sens, sau care sa confirme ca ar fi fost aruncata peste balcon.

Doi politisti de la Sectia 8, primii ajunsi la apartamentul chirurgului, au spus ca dupa ce acesta le-a deschis, cu intarziere, au vazut ca avea o rana la gat. Au cerut lamuriri, dar pentru ca nu aveau mandat nu au putut intra in apartament si au fost nevoiti sa plece. Mai tarziu, dupa sosirea serviciilor Omoruri si Criminalistic, doctorul nu a mai raspuns si a fost nevoie de un "berbec" pentru a sparge usa.

PENTRU PRIMA OARA. Andreea a declarat sambata ca nu mai fusese niciodata acasa la doctor. Pentru ca era ziua in care trebuia sa isi schimbe pansamentul i-a dat telefon, iar Tranca a chemat-o "la mine la Obor", motivand ca nu se mai afla la spital. Andreea spune ca a crezut ca este vorba de un cabinet particular, si ca habar nu a avut ca ea a fost chemata la doctor in casa. Patrunsa in apartament, mai spune ea, i s-ar fi cerut sa se dezbrace ca sa i se poata schimba pansamentul, dupa care Tranca i-ar fi facut avansuri. Refuzat, acesta a devenit violent si a impins-o peste parapetul balconului in care fata se refugiase. Aceasta varianta nu explica totusi de ce fata a fost gasita goala, doar cu o pereche de sosete in picioare.

SANATATE. Din punct de vedere medical, Andreea este stabila, si a fost mutata ieri de la Terapie intensiva la sectia de Ortopedie. Cu toate acestea, din cauza leziunilor multiple, inca nu se poate da un verdict clar in ceea ce priveste durata convalescentei sau eventuala aparitie a unor complicatii. In fisa de la Spitalul de Urgenta Floreasca sta scris fractura humerus, fractura femur, fracturi costale, escoriatii. Inca are atasata pleurostoma.

PRIETENI. Apropiatii familiei Mocanu nu pot sa isi imagineze ca Andreea ar fi fost in stare sa aiba o relatie sexuala consimtita cu Tranca.

Simona, fosta colega de serviciu a mamei Andreei, cu care a ramas in legatura, spune ca este exclus ca fata sa fi facut asa ceva. "Am cunoscut-o pe Andreea si este foarte cuminte. Iar chestia cu lantul este o vrajeala! Era plina de aur. Lantisoare, inele, cercei. Chiar inainte de sarbatori taica-su ii mai trimisese cadou un inel. Sunt o familie de oameni care nu traiesc deloc rau. Tot minciuna este si afirmatia ca Andreei ii era frica de parinti. Comunicau foarte bine. Ii dadea mamei mesaje toata ziua in care ii spunea ce face si pe unde umbla. Iar maica-sa tinea foarte mult la ea, ca de altfel la intreaga familie. Daca ai fi spus vreo vorba urata despre ei, te-ar fi certat imediat. De asta ma si mir ca nu a facut vreo declaratie pana acum. Probabil ca e toata ziua la spital si nu a apucat sa vada toate minciunile care se spun la televizor."

Mariana Tranca, sotia chirurgului, a negat vehement zvonurile care spun ca acesta ar fi molestat-o in repetate randuri sau ca si-ar fi violentat chiar si mama.

PENAL. In ceea ce priveste cazierul judiciar al lui Tranca, s-a confirmat ca politia l-a cercetat in anul 1995 pentru primire de foloase necuvenite. Era vorba de doua bucati de PAL furniruit, cu o valoare estimata la acea data la 60 de mii de lei. De asemenea, Tranca a fost cercetat penal, in anul 1992, pentru implicarea intr-un accident de circulatie soldat cu un mort.

IPOSTAZE SI SCENARII
Andreea Simona Mocanu, fata de 17 ani ce se presupune ca a fost violata si aruncata de la etajul 6 de dr. Razvan Tranca, este inca pe patul Sectiei de terapie intensiva a Spitalului Floreasca, iar medicii ce se ocupa de caz declara ca este intr-o stare stabila. In zilele urmatoare se va decide daca este necesara si o interventie chirurgicala ortopedica. Fata a supravietuit caderii de la etajul sase datorita ramurilor unui copac din fata blocului care au amortizat impactul corpului cu solul. La scurt timp, doi tineri au gasit-o in gradinita blocului, dezbracata si cu sosete in picioare. Mama sa, venita special din Franta dupa ce a auzit cele intamplate, si fratele sau stau in permanenta langa ea. Tranca a fost arestat preventiv sub acuzatia de viol si tentativa de omor calificat, iar procuratura are la dispozitie 15 zile pentru a strange toate probele ce l-ar putea incrimina pe medic. Acesta sustine ca nu a violat-o si nu a aruncat-o de la balconul locuintei lui pe Andreea, declarandu-le celor care ancheteaza cazul ca tanara a venit la el acasa intrucat voia sa-i schimbe pansametul de la umarul pe care el insusi i-l operase si ca s-a aruncat de buna voie de la etaj in intentia de a se sinucide. Presa tabloida, disecand cazul pe indelete, a publicat tot felul de variante ale vizitei fetei in casa doctorului Tranca: fata s-ar fi dus acasa la doctor cu scopul de a-i cere o suma de bani cu care sa poata scoate de la amanet un lant de aur pe care i l-ar fi dat iubitului ei, Andrei. Si asta fiindca nu vroia ca familia ei sa afle ca i-ar fi dat lantisorul lui Andrei, intrucat aceasta nu era de acord cu relatia fetei cu acest baiat. In schimb, surse judiciare ce instrumenteaza cazul ne-au declarat ca Andreea ar fi scris in declaratia pentru politie ca s-ar fi dus acolo intrucat Tranca ar fi mintit-o ca apartamentul sau din Obor ar fi cabinetul sau privat si ca in ziua respectiva numai acolo i-ar fi putut schimba pansamentul.
  • Sidonia Silian
  • GRUPUL SCOLAR DE AERONAUTICa „HENRI COANDa"
    JURNALUL FOTO
    LICEU. Colegii Andreei au vrut s-o viziteze la spital, dar nu li se permite
    Andreea e eleva n clasa a XI-a la Grupul Scolar de Aeronautica „Henri Coanda", la o clasa de mecanica. Diriginta Virginia Petrovici o descrie pe fata drept o „eleva potrivita la nvatatura, cu note ntre 5 si 7". „La purtare a avut mereu media 10, era o fata cuminte, de aceea si eu si colegii mei am ramas fara cuvinte cAnd am aflat ce a patit." Andreea nu lipsea de la scoala nemotivat. In noiembrie, cAnd a fost operata de apendicita chiar de medicul Tranca, a lipsit mai mult de la scoala. Parintii fetei erau plecati la munca n strainatate, mama, numai de vreo luna, iar tatal de mai mult timp. Andreea ramasese acasa cu fratele ei. Diriginta mai spune ca fata era bine mbracata si purta bijuterii de valoare, ceea ce ar indica faptul ca avea o stare materiala buna. „Nu stiam ca are asemenea cunostinte", spune directoarea Domnica CiocArlan referindu-se la prietenul Andreei. Colegii nu au vrut sa ne povesteasca despre Andreea. Am aflat ca tin foarte mult la colega lor. Ar fi vrut sa o viziteze la spital, dar nu li s-a dat voie. Diriginta era mirata ca nimeni de la politie sau procuratura nu venise sa puna ntrebari la liceu celor ce o cunosteau pe Andreea.
  • Irina Munteanu, Roxana I. Ancuta
  • INTREBARI
    "Oamenii se tem ca Tranca iese in doua saptamani si, dat fiind ca e un om agresiv, cine stie ce ne poate face. Ne miram foarte tare ca au venit doar cei din presa sa ne intrebe despre doctor, si pana azi (luni), nimeni de la politie sau de la procuratura"
    Vecina a doctorului Razvan Tranca
    MIRARE
    "Andreea este o eleva potrivita la invatatura, cu note intre 5 si 7. La purtare a avut mereu media 10, de aceea si eu si colegii mei am ramas fara cuvinte cand am aflat ce a patit. Nu lipsea de la scoala nemotivat; in noiembrie, cand a fost operata de apendicita, a lipsit mai mult de la scoala"
    Virginia Petrovici, diriginta Andreei
    LINISTITA
    "Am cunoscut-o pe Andreea si este foarte cuminte. Iar chestia cu lantul este o vrajeala! Era plina de aur. Lantisoare, inele, cercei. Chiar inainte de Sarbatori, taica-su ii mai trimisese cadou un inel. Sunt o familie de oameni care nu traiesc deloc rau"
    Simona,colega a mamei Andreei
    ×
    Subiecte în articol: special andreea tranca