x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Viţa strămoşească, in actualitate

Viţa strămoşească, in actualitate

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    28 Oct 2007   •   00:00
Viţa strămoşească, in actualitate

O carte despre soiurile romăneşti vechi de viţă-de-vie a fost premiată recent la Paris.

In lume sunt aproximativ 50 de ţări viticole - şi le includem aici şi pe acelea care au doar căte cinci hectare de plantaţie - , iar dacă e să ne referim la suprafaţa cultivată, Romănia se regăseşte intre primele zece de pe glob.

Recunoaştere - Lauri pentru oenologul Ion M. Puşcă


O carte despre soiurile romăneşti vechi de viţă-de-vie a fost premiată recent la Paris.

In lume sunt aproximativ 50 de ţări viticole - şi le includem aici şi pe acelea care au doar căte cinci hectare de plantaţie - , iar dacă e să ne referim la suprafaţa cultivată, Romănia se regăseşte intre primele zece de pe glob. O perspectivă frumoasă, am putea spune, dacă o evoluţie frămăntată a viticulturii romăneşti, după atacul filoxerei, nu ar fi schimbat atăt de mult structura soiurilor cultivate. "Aveam, in urmă cu mai bine de un secol, peste o sută de soiuri autohtone, care au fost inlocuite atunci cu soiuri importate, astăzi nemaifiind plantate cu viţă locală nici zece la sută din suprafeţe" - ne-a atras atenţia dr. Ion M. Puşcă, unul dintre cei mai mari oenologi romăni din toate timpurile. O realitate dură, impotriva căreia pasionatul oenolog luptă cu toate mijloacele. Inclusiv cu… pana.

Â

Cartea şi premiul. Anul trecut, Ion M. Puşcă publica la Editura Tipografia Intact o carte destinată readucerii in actualitate a "viţei strămoşeşti". "Vechi soiuri romăneşti de viţă-de-vie" s-a dovedit a fi, incă de la ieşirea de sub tipar, o lucrare care a stărnit interesul specialiştilor. Am considerat-o, de la primele pagini citite, o carte complexă, care nu doar că recuperează o istorie a viticulturii naţionale, ci şi, mai ales, este capabilă "să facă istorie". Şi nu ne-am inşelat. La mai puţin de un an de la apariţie, "Vechi soiuri romăneşti de viţă-de-vie" fusese deja nominalizată de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV) pentru a fi premiată. Marţi, 23 octombrie 2007, la Paris, cartea şi autorul ei s-au aflat in centrul atenţiei, obţinănd Premiul pentru Monografie cu caracter ştiinţific. Diploma şi medalia i-au fost inmănate oenologului romăn de către Frantisek Lipka, preşedintele juriului internaţional, şi Federico Castelucci, directorul general al OIV.

Â

Pionierat. Ce anume a determinat juriul să acorde prestigiosul premiu acestei cărţi? Faptul că este o lucrare de pionierat. Nicăieri pe glob nu există o lucrare similară care să adune informaţii despre toate soiurile autohtone dintr-o ţară. Juriul a considerat că volumul oenologului romăn este nu doar preţios pentru literatura de specialitate din Romănia, ci trebuie să fie şi un model pentru specialiştii din intreaga lume.

Â

,,Ţinănd seama de modul specific de cultură a viţei-de-vie, considerăm că există o strănsă interdependenţă intre continuitatea activităţii vinicole şi continuitatea de locuire a unei populaţii"

Ion M. Puşcă

×
Subiecte în articol: special