x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vosganian iese din joc

Vosganian iese din joc

de Marina Constantinoiu    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    29 Oct 2006   •   00:00
Vosganian iese din joc

Dupa prezenta mai mult decat "discreta" de joi la Comisia Europeana si dez-valuirile aparute in presa privind trecutul sau, Varu-jan Vosganian a decis ieri sa renunte la candidatura pentru postul de comisar european. ● Reactiile reprezentantilor partidelor

Dupa prezenta mai mult decat "discreta" de joi la Comisia Europeana si dezvaluirile aparute in presa privind trecutul sau, Varujan Vosganian a decis ieri sa renunte la candidatura pentru postul de comisar european. Intr-un interviu acordat Jurnalului National care va fi publicat maine, presedintele Traian Basescu spune ca desemnarea lui Vosganian a fost "un esec".

Cursa liberalului Varujan Vosganian pentru postul de comisar european a luat sfarsit ieri. Dupa ce Jurnalul National a publicat in editia de joi dezvaluirea lui Liviu Turcu conform careia Varujan Vosganian ar fi fost informator al Securitatii, aseara, acesta a anuntat ca i-a cerut premierului Tariceanu sa retraga candidatura sa pentru postul de comisar european. Vosganian a respins acuzele la adresa sa, dar a aratat ca, potrivit evaluarilor facute de oficialii europeni, "este posibil" ca procedurile de acceptare a candidaturii sale sa se prelungeasca, ceea ce ar afecta imaginea Romaniei. In acest caz, Vosganian, ca o dovada de responsabilitate, a decis sa renunte la candidatura pentru postul din cadrul Comisiei Europene.

GUVERNUL SALUTA DECIZIA. La scurt timp dupa ce Vosganian si-a anuntat aseara, la sediul PNL, decizia de renuntare, de la Palatul Victoria a fost anuntata si pozitia premierului Tariceanu. "Primul-ministru a luat act de decizia domnului Varujan Vosganian si saluta gestul acestuia, prin care doreste sa impiedice transferul in plan european a unor campanii politice si de presa interne, care ar afecta imaginea Romaniei", a declarat purtatorul de cuvant al executivului, Oana Marinescu. In aceste conditii, Tariceanu a anuntat inceperea demersurilor pentru desemnarea altui candidat pentru postul de comisar european, demersuri care vor include si consultari cu presedintele Comisiei Europene. Rezultatul acestor consultari - nominalizarea unui nou candidat - va fi facut public abia dupa ce "toate procedurile" vor fi indeplinite, a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului. Un anunt asemanator a venit aseara si de la Comisia Europeana. "Luam act de retragerea acestei candidaturi, iar consultarile in vederea numirii unui candidat continua", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei, citat de agentia franceza de presa AFP.

PRESA INTERNATIONALA. Situatia candidatului Romaniei pentru postul de comisar european era oricum delicata, dupa ce devenise clar inca de vineri ca Vosganian nu va obtine postul. Chiar agentia franceza de presa AFP, intr-o depesa care comenta confuzia care domnea vineri in jurul candidatului din partea Romaniei, afirma: "Potrivit unor surse diplomatice, presedintele Comisiei Europene l-a respins de fapt pe Varujan Vosganian, care este in continuare sustinut de Bucuresti." "In mod vizibil, lucrurile nu sunt in regula", a rezumat situatia una dintre sursele citate de AFP. "Daca Barroso nu-l voia, i-ar fi spus, pentru ca Bucurestiul sa faca o a doua propunere", a declarat in contradictoriu o alta sursa diplomatica, completa AFP. Aceasta situatie confuza si tacerea Comisiei au facut sa reapara spectrul crizei fara precedent din 2004, de la numirea comisarilor, situatie pe care Bruxelles-ul nu dorea sa o repete. Intrebat daca Barroso se teme de repetarea acestei crize, purtatorul sau de cuvant a dat asigurari ca nu, potrivit AFP. "Nimeni nu se teme indiferent de ce-ar fi", a subliniat el.

Traian Basescu: ""Un esec""

In editia de luni, Jurnalul National va publica un amplu interviu cu presedintele Traian Basescu.
Iata ce a declarat presedintele in acest interviu, referitor la nominalizarea lui Varujan Vosganian: "Eu cred ca desemnarea lui Varujan Vosganian a fost un esec. Ma voi implica, pentru ca Romania nu-si mai poate permite inca un esec in desemnarea comisarului. Comisarul roman nu reprezinta nici PNL, nici pe Calin Popescu Tariceanu, nici pe Sorin Ovidiu Vantu, nici pe Dinu Patriciu, nici Securitatea. El reprezinta Europa, componenta romaneasca a Europei unite si asta trebuie sa priceapa toti cei implicati in desemnarea comisarului roman in Guvernul Europei".

×