x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Vreau sa-mi gasesc un loc langa ea, in Rai"

"Vreau sa-mi gasesc un loc langa ea, in Rai"

07 Iun 2004   •   00:00
"Vreau sa-mi gasesc un loc langa ea, in Rai"

EDITIE DE COLECTIE

Destinul i-a daruit lui Gica Petrescu tot ceea ce si-ar putea dori un pamantean. Faima si bani. Dar toate acestea au palit in fata infinitei iubiri pe care i-a purtat-o sotiei sale, Cezarina Moldoveanu. A fost singura femeie careia i-a pus inima la picioare si pe care o iubeste si astazi, pastrandu-i o amintire vie. Desi impovarat de cei 89 de ani, Gica Petrescu merge in fiecare duminica la Cimitirul Bellu, pentru a se ruga si a aprinde o lumanare la mormantul femeii vietii lui.
HORATIU TUDOR

Fara indoiala, Gica Petrescu a fost si va ramane una dintre marile personalitati ale vietii muzicale romanesti. Un portret succint, dar extrem de bine realizat, i l-a facut binecunoscutul compozitor si scriitor George Sbarcea: "Trubadurul acesta, intarziat in secolul masinismului, s-a priceput sa faca duminici din toate zilele saptamaniia. Povestea de dragoste a lui Gica si a Cezarinei se distinge printr-un farmec aparte. In anii ce au urmat razboiului se obisnuia ca la cinematografele din Bucuresti, in pauza filmului, sa aiba loc spectacole de divertisment. Pe langa reputatul artist mai evoluau Mara Milton si Mircea Crisan, iar la pian era marele compozitor Henry Malineanu.

UNIREA DESTINELOR. In 1952, Gica Petrescu a cunoscut o soprana celebra la vremea respectiva, Iolanda Marculescu. Tatal maestrului, care asista nu doar la spectacole, ci si la repetitii, i-a cazut cu tronc distinsa cantareata. Astfel, si-a pus in gand, cu incapatanare, ca fiul sau sa se insoare cu Iolanda. Doar ca inima lui Gica batea doar pentru Cezarina. A aflat ca ea divortase de primul sot, care-i fusese impus de parinti. Desi sfios, Gica Petrescu si-a invins timiditatea si a invitat-o la plimbare in vechiul sau automobil, marca DKW. Numai ca tatal lui nu o simpatiza absolut deloc pe Cezarina si ii spunea ca aceasta femeie ii va manca banii si ii va ruina cariera. Aceste disensiuni dintre tata si fiu au culminat cu o cearta apriga, martora fiind si Cezarina. Inspaimantata, aceasta a fugit din casa. Gica Petrescu a alergat innebunit dupa ea, cerandu-i scuze in numele tatalui sau. Dupa cumplita iarna din 1955, tatal artistului a incetat din viata. La putin timp, cei doi indragostiti s-au casatorit la ofiterul starii civile din Piata Amzei, moment urmat de o masa modesta la Athenee Palace.

FARA GRANITE. Aceasta poveste de dragoste, care s-a intins pe durata a 34 de ani, s-a sfarsit in noaptea de 31 august 1989, cand Cezarina a trecut in nefiinta in urma unei crize cardiace. Dupa moartea ei, Gica Petrescu a refuzat sa se mai casatoreasca si, de atunci, in fiecare duminica merge la Cimitirul Bellu pentru a aprinde o lumanare. Marturisile maestrului sunt cutremuratoare: "Tarziu, dupa moartea ei, am descoperit intr-un scrin un carnetel in care isi notase, de-a lungul anilor, toate evenimentele legate de cariera mea pana in cele mai mici detalii. O vreme, ori de cate ori cantam in public, ii cautam privirea in sala, dar nu mai exista decat adanc ingropata in sufletul meu. Mult timp, dupa pierderea dragii mele sotii, am refuzat sa mai cant. Mi se parea nefiresc ca ea sa nu mai asiste, cu toata fiinta ei, cu toata dragostea si daruirea, la succesul meu". Imediat dupa Revolutie, in 1990, Gica Petrescu inregistreaza un album la Casa de Discuri Electrecord, cu 11 melodii, dintre care sapte ii apartineau Cezarinei Moldoveanu. In urma cu doi, cand maestrul a suferit o fractura de bazin, a fost internat la Centrul de Sanatate "Ana Aslan". In rezerva sa, pe masuta trona portretul celei pe care o iubeste si dincolo de granitele vietii. La sfarsitul intrevederii noastre, Gica Petrescu, cu un glas absent, a facut o afirmatie cutremuratoare: "Cand voi muri vreau sa-mi gasesc locul alaturi de ea, in Rai".

Impreuna la New York

Gica Petrescu era insotit in turneele sale peste hotare de Cezarina. Femeie foarte cultivata, aceasta ii descifra tainele istoriei muzicale din America. La New York, maestrul a dat cateva concerte in sali impresionante ca numar de locuri si ca arhitectura, dar si in cateva restaurante, la invitatia expresa a patronilor. La plecare, Gica si Cezarina au pastrat un articol dintr-un ziar local, cu titlul: "Cantecele lui Gica au invins timpul".

PRIMII PASI

Gica Petrescu isi aminteste ca o tanara, Cezarina Moldoveanu, care canta la Teatrul Alhambra in opereta "Dragoste de tigan", era foarte bine primita de spectatori. Era anul 1950, o perioada plina de framantari. Maestrul isi aminteste ca ducea o viata cumpatata si retrasa, deoarece purta pe umeri grija intregii familii . Nu-i facea placere nici sa arunce banii pe fereastra, nici sa-si iroseasca noptile prin carciumi. Prietenia cu viitoarea sotie s-a infiripat cu greutate, din cauza timiditatii artistului. Destinul a vrut ca cei doi sa se cunoasca mai bine la repetitiile de la Teatrul de Stat. In acel moment, Gica Petrescu implinea 35 de ani, dar nu cunoscuse marea iubire, desi viata pe care o ducea ii oferise sansa multor aventuri sentimentale: "In absenta Cezarinei, intram in cabina ei si-mi dadeam frau liber imaginatiei, inchipuindu-mi-o in bratele mele, respirandu-i parfumul imbatator. La putin timp dupa ce ne-am casatorit, Cezarina mi-a povestit amuzata cum colegele ei chicoteau atunci cand veneam sa o vizitez in cabina".

Textiera unor slagare de succes

Cei care sunt implicati in fenomenul muzical nu le este strain faptul ca regretata sotie a lui Gica Petrescu a fost si o textiera foarte talentata. "De n-ar fi fetele", "Hai noroc si iar noroc!", "Hai sa bem un paharel". Sunt doar cateva melodii care dainuie si astazi in memoria ascultatorilor.

Va prezentam mai jos cateva versuridin celebra piesa "Dragoste batu-te-ar vina": Cand vrei tu, furi mintile, Il dezmierzi pe al cu pricina Si-i mangai si noptile. Cand apari la tinerete Dragoste esti cu noroc Dar cand vii la batranete Subtirica la mijloc Il lasi pe om fara vlaga, Fara bani in buzunar, Pleci cand lumea e mai draga."

DURERE

"O vreme, ori de cate ori cantam in pulbic ii cautam privirea in sala, dar nu mai exista decat adanc ingropata in sufletul meu"

NOSTALGIE

"Mult timp, dupa pierderea dragei mele sotii, am refuzat sa mai cant. Mi se parea nefiresc ca ea sa nu mai asiste, cu toata dragostea si daruirea, la succesul meu"

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Iubirile celebre ale romanilor

Marea dragoste a unui sangeros voievod

Iubire regeasca pentru o domnisoara de onoare

Dragoste cu nabadai intre Ion si Maria

Cateodata, adevarul poate ucide

"Printesa iubita"si Enescu

"Vreau sa-mi gasesc un loc langa ea, in Rai"

Marga Barbu: "Il tot astept, si el stie"

„De 57 de ani, ne iubim ca-n prima zi"

Ilie Nastase, invins de „General"
×