x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Vrem doar adevarul"

"Vrem doar adevarul"

10 Mai 2004   •   00:00
"Vrem doar adevarul"

EDITIE DE COLECTIE

Fundatia "Rezistenta Armata Anticomunista din Romania", avand sediul in Capitala, isi propune sa aduca la lumina adevarul despre miscarile de "partizani".
VASILE SURCEL

Infiintata in urma cu cativa ani, Fundatia "Rezistenta Armata Anticomunista din Romania" isi propune sa aduca la iveala tot adevarul despre miscarile de rezistenta pe tot teritoriul tarii in primii ani de dupa instalarea "puterii comuniste ". La sedinta de infiintare au participat in jur de 30 de membri, dintre care majoritatea erau trecuti de 80 de ani. Dar in anii care au trecut de atunci nu se stie cati dintre ei mai sunt inca in viata si cati vor mai putea participa la urmatoarea sedinta, planificata pentru data de 22 mai.

Dosarele Securitatii nu pot descrie realitatea

In statutul de organizare a fundatiei se mentioneaza ca scopul existentei acesteia este de a culege cat mai multe marturii, scrise sau verbale, documente originale, acte juridice, jurnale personale, scrisori si fotografii care au vreo legatura cu lupta de rezistenta anticomunista. Odata stranse, toate aceste marturii vor fi folosite ca banca de date pentru un centru documentar specializat. In viitor se are in vedere si colaborarea cu alte institutii de stat sau private, din tara si din strainatate, care au aceleasi preocupari. Iar scopul final al acestor demersuri este aflarea adevarului despre acei oameni care in arhivele Securitatii sunt descrisi ca niste criminali, talhari si dusmani ai intregului popor. Dr. Gheorghe Cornea, unul dintre conduca torii fundatiei, considera ca: ""Adevarul" continut in acele arhive, chiar si scos la iveala de CNSAS, este doar un lant de minciuni, menite sa justifice teroarea comunista ".

Doctorul care apara memoria partizanilor

Fost participant la lupta de rezistenta anticomunista si membru a doua dintre grupurile de partizani din Fagaras, dr.Gheorghe Cornea isi dedica acum o mare parte din energia sufletului activitatii de recuperare a adevarului despre lupta de rezistenta din toate zonele tarii. "Vedeti dvs., de fiecare data cand vine vorba despre romani se spune ca nu ne-am opus absolut deloc la instaurarea comunismului. Adevarul este cu totul altul: rezistenta anticomunista din Romania a fost cea mai vasta si cea mai lunga din toate fostele tari comuniste. Dar nimeni nu vrea sa stie asta. Toti se fac ca uita si pana la urma o sa fim uitati de-adevaratelea. Si este pacat. Este pacat si de sacrificiul nostru si de acuzatiile nemeritate de lasitate aduse unui popor care a luptat contra instaurarii comunismului cu arma in mana si cu sacrificiul a mii de vietii nevinovate. Ne veti uita, iar fara noi, intreaga istorie va fi mai saraca, si in eroism si in adevar. Fara memoria noastra, luptatorii anticomunisti vor ramane doar niste hoarde barbare de talhari si criminali, asa cum ne-au considerat comunistii. Si asta in timp ce ei erau adevaratii calai ai acestui popor."

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Haiducii lui Dumnezeu

Razvratitii din padurile Maramuresului voievodal

Luptatorii din Tibles

Ion Gavrila, cosmarul Securitatii

Prabusirea centrului de comanda al rezistentei

Singurul supravietuitor: mit in manualul de istorie

Aristina Saileanu, eroina in pantaloni din Lapus

Eroii din Vrancea: Paragina si Timaru

"Vrem doar adevarul"

Banatenii au fost fruncea miscarii anticomuniste

Carti despre „banditi"

Partizanii Dobrogei

Haiducul din Babadag

Satul de dupa gratii

„Cate strazi din sat au numele eroilor?"
×
Subiecte în articol: special