x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vremuri de război

Vremuri de război

de Cristina Diac    |    27 Mai 2007   •   00:00
Vremuri  de război

Infiinţarea statului Israel şi conflictele arabo-israeliene au ingreunat situaţia bisericilor. In oraşul biblic Ierihon renaşte spiritul ortodoxiei romăne.Sfărşitul celui de-al doilea război mondial nu a insemnat şi liniştea bisericilor romăneşti din Ţara Sfăntă.

Patimi,politică şi religie

Infiinţarea statului Israel şi conflictele arabo-israeliene au ingreunat situaţia bisericilor. In oraşul biblic Ierihon renaşte spiritul ortodoxiei romăne.

Sfărşitul celui de-al doilea război mondial nu a insemnat şi liniştea bisericilor romăneşti din Ţara Sfăntă.

GRANIŢE DESPĂRŢITOARE. In 1946, Patriarhia Romănă a numit ca reprezentant al său la Locurile Sfinte pe Arhimandritul Mitrofor Victorin Ursache. Din cauza situaţiei tensionate din zonă, dominată de conflictele dintre arabi şi evrei, la Aşezămăntul de la Ierusalim (foto 1) s-au produs pagube importante.

După infiinţarea statului Israel, proprietăţile rechiziţionate de la foştii inamici ai Marii Britanii, printre care se număra şi biserica romănească de la Ierusalim, au fost cedate statului evreu, urmănd să găzduiască diferite instituţii. Astfel că Patriarhia Romănă a pierdut Aşezămăntul de la Ierusalim, situat pe teritoriul noului stat. Principalul punct al reprezentării romăneşti la Locurile Sfinte a rămas Aşezămăntul de la Iordan, necuprins in statul Israel la acea dată.

BIBLICUL IERIHON. Neintrevăzăndu-se o ieşire din criza in care se aflau aşezămintele romăneşti, situate in state diferite - Israel şi Iordania - , s-a născut ideea infiinţării unui nou aşezămănt cu rol central in oraşul biblic Ierihon.

In 1962, Patriarhia Romănă a obţinut de la Israel retrocedarea Aşezămăntului din Ierusalim şi a iniţiat lucrări de reparaţii, deoarece clădirea suferise grave deteriorări in timpul războiului din 1948.

Astfel, s-a restaurat pictura, s-au recondiţionat catapeteasma şi tot mobilierul interior al bisericii şi s-a reconstituit clopotniţa dărămată in timpul războiului. Arhitectura şi pictura sunt in stilul bizantin, combinat cu elemente specifice artei tradiţionale romăneşti.

Lucrările de restaurare au fost terminate in 1975. In acelaşi an, Patriarhul Iustinian Marina, insoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Romăne, a venit să se inchine la Locurile Sfinte, cu acest prilej sfinţind şi biserica romănească ortodoxă din Ierusalim, cu hramul "Sfăntului Mare Mucenic Gheorghe". Aşezămăntul de la Ierusalim se află in cartierul Mea Şearim, a cărui traducere este "Cartierul celor 100 de porţi", aflat aproape de vechea cetate a Ierusalimului.

Pentru căţiva ani, ortodoxia romănească avea să fie din nou reprezentată de cele două locaşuri, de la Ierusalim şi de la Iordan. De-a lungul vremii, in jurul aşezămăntului de la Iordan se strănsese o comunitate de călugăriţe romănce.

Spre sfărşitul anului 1969, conflictele militare din zonă, care aduseseră prejudicii materiale mănăstirii, au determinat intreruperea vieţii monahale. Personalul s-a retras la Ierihon.

Moartea părintelui Damian, in acelaşi an, a intrerupt complet viaţa monahală la Aşezămăntul de la Iordan. După acest moment, Patriarhia Romănă a făcut eforturi pentru intemeierea unui nou aşezămănt romănesc ortodox in oraşul biblic Ierihon. Aceasta a fost una dintre principalele misiuni incredinţate Arhimandritului Ieronim Creţu, la numirea sa in funcţia de Superior al aşezămintelor romăneşti de la Locurile Sfinte.

×
Subiecte în articol: special Ierusalim