x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vulturii jumuliţi ai Romăniei

Vulturii jumuliţi ai Romăniei

de Ionela Gavriliu    |    28 Iul 2007   •   00:00
Vulturii jumuliţi ai Romăniei
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

In Romănia există decoraţii neacordate vreodată pentru două categorii profesionale. Nici un parlamentar nu poartă in piept insemnul "Vulturul Romăniei", cu care sunt răsplătiţi politicienii remarcabili. Iar funcţionarii au făcut anul acesta prima propunere pentru "Răsplata in serviciul public".



In Romănia, există decoraţii pentru două categorii profesionale ce nu au fost acordate niciodată. Nici un parlamentar nu poartă in piept insemnul "Vulturul Romăniei", care recompensează politicienii remarcabili. Iar funcţionarii, deşi au o distincţie a lor de ani buni, abia in acest an au făcut prima propunere pentru a avea şi ei cavalerii lor.


Ai "merite deosebite" sau "rezultate meritorii" in sport, sănătate, invăţămănt sau agricultură? Atunci eşti candidatul ideal pentru a deveni cavaler al unui ordin, fie el "Serviciul Credincios", "Meritul Agricol", "Meritul Sanitar", acordate de statul romăn. Politicienii şi funcţionarii, deşi au distincţiile lor specifice, nu se pot măndri că le străluceşte in piept vreun "Vultur al Romăniei", respectiv o "Răsplată a muncii in serviciul public".


DISTINS CAVALER. Nu există o grilă pentru care, dacă o respecţi, ajungi să fii decorat. Procedura se face ierarhic. "Decoraţiile se acordă la propunerea instituţiilor centrale: ministere, Academia Romănă. Şi un ONG poate să propună, dar trebuie să o facă prin intermediul unui minister care se ocupă de problema respectivă", explică secretarul de stat Gheorghe Angelescu, şeful Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Aici se hotărăşte dacă persoana propusă merită să fie onorată sau nu cu un insemn. Criteriile sunt un pic neclare, neexistănd o grilă pentru care, dacă o respecţi, ajungi să fii cavaler, ofiţer sau comandor al vreunui ordin. "Nu este foarte limpede ce inseamnă «merite deosebite» sau «rezultate meritorii», dar noi, la cancelarie, analizăm motivaţia şi vedem dacă e o activitate deosebită", lămureşte Angelescu.


PENTRU CĂ MERIŢI? Am putea să tragem de-aici concluzia pripită că, dacă pentru parlamentari şi funcţionari publici nu s-au făcut propuneri, aceştia nu merită? Explicaţiile obţinute de la preşedintele Camerei Deputaţilor şi de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) arată că nu există mare interes pentru o distincţie onorifică ale cărei singure beneficii materiale sunt post-mortem: loc de veci şi onoruri militare. Şi nici acelea nu sunt sigure: criza de locuri de veci din cimitirele de stat il indeamnă pe Şeful Cancelariei să se găndească mai degrabă la un ajutor material pentru familie in cazul decesului unui decorat. "Sper să rămănă doar onorific, dacă ar fi şi beneficii materiale s-ar distruge", crede Angelescu, el insuşi decorat cu "Serviciul Credincios" in grad de cavaler.


VULTURII PLEŞUVI. Conform Legii 29/2000 "semnul onorific «Vulturul Romăniei» se conferă de către Preşedintele Romăniei, prin decret, in baza propunerilor de decorare individuale formulate de preşedintele Camerei Deputaţilor sau al Senatului". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, spune că motivul misterios pentru care "Vulturul" nu a fost dat pănă acum nici unui parlamentar se află la predecesorii săi. "Este posibil ca la sfărşitul acestei legislaturi să fac căteva nominalizări", a precizat Olteanu, fără să spună vreun nume. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, n-ar mai avea nici o scuză, avănd in vedere că semnătura dumnealui se află pe toate legile ce reglementează acordarea distincţiilor. Timp de două săptămăni ne-a fost imposibil să obţinem o părere a acestuia despre "Vulturii Romăniei".


RETROACTIV. De la Cancelaria Ordinelor am aflat că nu-i bai faptul că pănă acum nu s-a dat nici un vultur cu crucea in cioc şi cu sabie şi buzdugan in gheare. "Legea se aplică şi retroactiv, din ’90. Am incercat să vedem cam căte persoane ar avea dreptul la «Vulturul Romăniei», după legislaturi, funcţii, şi sunt destule, n-aş putea preciza căte", spune Angelescu. Crede că vor fi decoraţi atăt de mulţi pe viitor cu acest insemn, incăt bugetul instituţiei pe care o conduce va atinge apogeul. "Bugetele sunt foarte mari la deschiderea unui ordin. Bugetul a fost foarte mare in 2000-2004. Va mai avea un vărf cănd se va acorda «Vulturul Romăniei»", e convins şeful Cancelariei.


ALTE ORDINE. Estimări ale cheltuielilor ce va să vie nu se pot face incă. "Trebuie intăi să vedem propunerile, altfel nu putem comanda. Ca să faci o matriţă durează şi 5 luni", adaugă Angelescu. Bugetul Cancelariei Ordinelor pe 2007 a fost, conform secretarului de stat, de 26 de miliarde. Faptul că "Vulturul Romăniei" nu a fost acordat nici unui parlamentar nu i-a impiedicat pe aleşii poporului să obţină alte distincţii de-a lungul timpului. Crin Antonescu, Alexandru Sassu, Viorel Hrebenciuc şi Norica Nicolai sunt cavaleri ai ordinelor "Serviciul Credincios" sau "Pentru Merit".


FĂRĂ RĂSPLATĂ. Funcţionarii nu sunt nici ei prea interesaţi de titluri onorifice. De la ANFP ni s-a spus că abia anul acesta a ajuns o propunere de decorare a unor funcţionari din CJ Sălaj. Vicepreşedintele CJ Sălaj Tiberiu Csoka a spus insă că n-a auzit de aşa ceva. Preşedintele ANFP, Jozsef Birtalan, explică de ce sunt importante ordinele acestea care nu se dau: "Instituţiile şi autorităţile publice recompensează serviciile in serviciul public, contribuind la fidelizarea personalului angajat in administraţia centrală, locală şi teritorială".


MARELE COLAN
"Preşedintele Romăniei are pe perioada mandatului «Steaua Romăniei» in grad de colan, cea mai importantă distincţie oferită de statul romăn. Nimeni nu mai are această distincţie. Preşedintele Romăniei e singura funcţie prin care, in mod automat, obţii o distincţie"
Gheorghe Angelescu, şeful Cancelariei Ordinelor


Cum se acordă

Semnul onorific "Vulturul Romăniei" se acordă pe criteriul vechimii sau pe cel al acumulării de mandate. Pentru criteriul vechimii s-au stabilit ca termene un mandat pentru gradul de Cavaler, două mandate - pentru gradul de Ofiţer, trei mandate - pentru gradul de Comandor, patru mandate - pentru gradul de Mare Ofiţer, şase mandate - pentru gradul de Mare Cruce. Funcţia conferă derogări: pentru secretarii şi chestorii din cele două Camere - o derogare cu un mandat in avans, incepănd cu gradul de Mare Ofiţer, pentru vicepreşedinţii din cele două Camere - o derogare de două mandate in avans, incepănd cu gradul de Comandor, o derogare de trei mandate in avans pentru preşedinţii celor două Camere.


Date şi luate

Intre 1998 şi 2000 s-au acordat 639 de Ordine Naţionale Steaua Romăniei. Intre 2001-2003 s-au acordat 258, pentru ca in 2007 numărul lor să fie de 5.
Şi acordarea Serviciului Credincios a urmat aceeaşi curbă: Serviciul Credincios: in anul 2000 au fost conferite 792, anul următor ş 2003 - 413, in 2005 şi 10, iar in 2006 - 15. Vacantările in cadrul unui ordin se fac prin deces şi prin retragerea decoraţiei. "O retragem in momentul in care un deţinător al unui ordin este condamnat definitiv cu privare de libertate. Atunci, automat, i se retrage decoraţia. Sau cănd Consiliul de Onoare al ordinului decide. Astfel s-a intămplat şi in cazul preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, căruia i-a fost retras ordinul «Steaua Romăniei» anul acesta. "Din punctul de vedere al consiliului de onoare al ordinului, distincţia rămăne retrasă. Intămpinarea in justiţie a acestuia face ca pănă acum să nu fi recuperat insemnele", a spus şeful Cancelariei Ordinelor.

×