x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zbor de lebada

Zbor de lebada

de Cristian Petru    |    04 Oct 2004   •   00:00

SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale

SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale

In dansul ei usor se amesteca miscari de fata si in acelasi timp de pasare. Ai impresia ca nu danseaza, ci zboara si ca aerul ar fi elementul ei natural. Cea mai mare rasplata pentru balerina, pentru miscarile ei gratioase, pentru anii de antrenament si de regim sunt aplauzele celor care privesc incantati. Dupa aplauze, balerina intra linistita in culise. Este multumita de felul in care a evoluat, de reactia publicului. Incet, incet isi iese din rol si reintra in lumea normala, lumea in care e o tanara care din pasiune pentru balet ar fi in stare sa faca aproape tot. Isi aduce aminte ca nu a mancat nimic la pranz, a luat doar vitamine. O balerina nu mananca inainte de spectacol. Nu da bine. "Viata de balerin este plina de sacrificii, cu care copiii sunt invatati inca din scoala. Este foarte important sa fie respectate orele de somn, orele de antrenament si un regim alimentar corespunzator. Trebuie sa te hranesti ca sa ai forta la antrenamente si la spectacole, dar nu trebuie sa exagerezi cu mancarea", spune Gabriela Dumitrescu, profesor de dans clasic la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti.

 

GREUTATE IDEALA. Balerinii, atat femeile cat si barbatii, se cantaresc des pentru a fi siguri ca nu au luat in greutate nici macar o jumatate de kilogram. "Exista un calcul pentru stabilirea greutatii ideale la balerine: inaltimea minus douazeci. Deci, o balerina care are 1,65 metri inaltime ar trebui sa aiba o greutate de aproximativ 45 de kilograme. Dar depinde si de structura osoasa a fiecaruia. Pentru mentinerea greutatii, balerinele mananca foarte multe fructe si salate. Pot manca si carne sau lactate. Sunt excluse aproape total din alimentatie sosurile, painea, in general mancarurile grase. Oricum, foarte multi balerini sunt vegetarieni", adauga profesoara.


VITAMINE. In regimul de viata al balerinelor sunt foarte importante sarurile si vitaminele. La fiecare antrenament, prin transpiratie, balerinii pierd saruri si apoi trebuie sa ia vitamine. Dar toate sunt foarte scumpe. "Uneori imi este jena sa le mai spun parintilor ce trebuie sa manance si ce vitamine trebuie sa ia o balerina. Toate sunt foarte scumpe. Si daca parintii nu au bani sa le cumpere, copiii, de foame, isi cumpara gogosi. Regimul balerinelor profesioniste presupune o stare materiala buna. Daca nu... face parte din chinuiala noastra. Renunti la a-ti cumpara haine sau alte lucruri ca sa iti poti cumpara vitamine si alte lucruri necesare. Vitaminele sunt luate atat din mancare cat si "de la farmacie".

 

NOROCOASE. Exista balerine care nu au probleme cu greutatea, pentru care mancatul nu devine un calvar. Cele mai putin norocoase, la care fiecare inghititura de mancare se depune pe ele, trebuie sa isi calculeze caloriile produselor. Antrenamentele au loc aproape in fiecare zi. Nici macar in vacante nu se poate sta foarte mult fara exercitii. Se spune ca pentru recuperarea fiecarei zile in care nu ai facut antrenament este nevoie de alte trei zile. Cu miscari gratioase, profesoara de dans clasic se ridica de pe scaun si se indreapta spre sala, pentru repetitii.

"Din respect pentru meserie si pentru ea, balerina are grija mereu de regimul ei alimentar. Este foarte dificil". - Gabriela Dumitrescu, profesor de dans clasic

 

VEGETALE SI CARNE IN REGIMUL ALIMENTAR

Balerinii baieti sunt putin mai norocosi decat fetele. Ei nu prea au probleme cu greutatea. La pubertate, cand fetele de obicei se ingrasa mai mult, ei nu prea au de ce sa isi faca griji. "Regimul balerinilor este bazat pe vegetale, salate, carnita. Se depune totusi un efort fizic intens. Antrenamentele si regimul de viata ale unui balerin il ajuta sa reziste pe scena pana la aproape 50 de ani", sustine Ioan Pilca, profesor de balet la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali". Acesta este nemultumit de faptul ca elevii nu au conditii foarte bune pentru antrenamente la scoala: nu sunt dusuri si nici macar nutritionist. "Ar trebui sa se acorde burse de studiu in Rusia. Meseria asta nu se invata dupa carte si unele lucruri se mai pierd".

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
 
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 

Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

 
Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
 
Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
 
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.


Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.

×
Subiecte în articol: special regimul