x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zi Naţională cu zece fanfare tradiţionale

Zi Naţională cu zece fanfare tradiţionale

de Dan Tomozei    |    02 Dec 2007   •   00:00
Zi Naţională cu zece fanfare tradiţionale

Prima zi a lunii decembrie a adus la Sibiu un soare cu dinţi, care a convins sute de sibieni să participe la programul organizat de autorităţi cu ocazia Zilei Naţionale a romănilor. Pentru a respecta statutul de oraş Capitală Culturală Europeană, evenimentul a avut un pronunţat caracter cultural tradiţional.

Prima zi a lunii decembrie a adus la Sibiu un soare cu dinţi, care a convins sute de sibieni să participe la programul organizat de autorităţi cu ocazia Zilei Naţionale a romănilor. Pentru a respecta statutul de oraş Capitală Culturală Europeană, evenimentul a avut un pronunţat caracter cultural tradiţional.

Beneficiind de titlul de oraş Capitală Culturală Europeană, manifestările organizate aici de Primăria Municipiului Sibiu, Prefectura Judeţului Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu au fost sprijinite din plin şi de Ministerul Culturii şi Cultelor.

FANFARE TRADIŢIONALE. După ce Fanfara Garnizoanei Sibiu a dat startul ceremoniei in cadrul Zilei Naţionale, parcurile şi străzile centrale ale oraşului au devenit spaţiile de concert ale nu mai puţin de zece fanfare tradiţionale romăneşti.

In pas de defilare: Fanfara 10 Prăjini (jud. Iaşi), Fanfara Calafindeşti (jud. Suceava), Fanfara Cugir (jud. Alba), Fanfara Racova-Conachi (jud. Vaslui), Fanfara Chetriş - (jud. Iaşi), Fanfara Bănia - (jud. Caraş-Severin) şi Fanfara Ghelari (jud. Cluj) au sfidat frigul, spre bucuria celor care, avănd amintirea vechilor concerte duminicale din parcuri, aplaudau pe ritmul muzicii, in semn de mulţumire.

ZI PLINĂ. Manifestările organizate la Sibiu de 1 Decembrie au fost continuate ieri-seară cu un concert de cameră susţinut de "Virtuozii din Bucureşti" şi intitulat "Cinci secole de muzică germană in Transilvania", iar Filarmonica de Stat din Sibiu, Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj şi pianistului Valentin Gheorghiu, sub bagheta maestrului Meir Minsky, au susţinut un concert festiv extraordinar la Sala "Thalia".

Insă evenimentele de ieri de la Sibiu nu puteau să nu cuprindă şi un spectacol dedicat iubitorilor de muzică populară. Orchestra Populară a Radiodifuziunii Romăne, Ansamblul Cindrelul - Junii Sibiului alături de Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Daniela Condurache, Lia Maria Bologa şi mulţi alţii.

INAUGURARE. Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu au deschis tot de 1 decembrie un patinoar amenajat in Pavilionul Sibiu 2007, folosit pănă nu demult ca sală de spectacole.

Ca o continuare a evenimentelor, Primăria Sibiu va deschide astăzi noul Tărg Tradiţional de Crăciun, primul de acest gen din Romănia. In Piaţa Mică a oraşului au fost construite 34 de căsuţe din lemn destinate comercianţilor sosiţi din 11 judeţe. Pomul de Crăciun, o zonă de distracţii pentru copii şi o scenă pe care va concerta astăzi cunoscutul naist Gheorghe Zamfir sunt parte din ceea ce numeam căndva orăşelul copiilor.

Şi tot astăzi, Sibiul va imbrăca haina de iarnă, prin punerea in funcţiunea a sistemului de iluminat festiv 2007-2008. 4.500 de beculeţe, 10.360 de metri liniari de ţurţuri luminoşi şi 9.300 de metri liniari de şiruri luminoase cu led, 2.040 de metri liniari de tuburi luminoase, precum şi 1.808 diverse figurine vor incălzi inimile trecătorilor in nopţile lungi de iarnă.

Un eveniment cu dublă semnificaţie

Muzeul de Istorie al Complexului Brukenthal din Sibiu a fost inaugurat ieri, intr-o nouă formulă, cu noi colecţii, de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, evenimentul inscriindu-se in manifestările prilejuite de zilele Capitalei Culturale Europene şi de Ziua Naţională a Romăniei. Muzeul de Istorie Brukenthal a fost deschis in noua formulă după circa un an şi jumătate de lucrări de restaurare, modernizare şi renovare, ministrul Adrian Iorgulescu şi primarul Sibiului, Klaus Johannis, marcănd evenimentul prin tăierea panglicii inaugurale.

Instituţia, care face parte din Complexul Naţional Brukenthal din Sibiu, a primit o finanţare de la Ministerul Culturii şi Cultelor de circa şase milioane de lei şi găzduieşte in prezent 1,7 milioane de piese, din care 6.800 sunt expuse.

×
Subiecte în articol: eveniment sibiu fanfara