x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zilele de post şi sărbătorile

Zilele de post şi sărbătorile

de Jurnalul National    |    14 Noi 2007   •   00:00
Zilele de post şi sărbătorile

Reglementările cu privire la acest post (ca de altfel şi la celelalte posturi de peste an) sunt cuprinse in actele Sinodului de la Constantinopol din 1166 şi in Tipicul liturgic al Mănăstirii "Sf. Sava".

Dezlegările la peşte, untdelemn şi vin

Reglementările cu privire la acest post (ca de altfel şi la celelalte posturi de peste an) sunt cuprinse in actele Sinodului de la Constantinopol din 1166 şi in Tipicul liturgic al Mănăstirii "Sf. Sava".

Această lucrare complexă a cunoscut o indelungată perioadă de formare, din secolul al V-lea pănă in secolele XII-XIII, cu unele adăugiri in secolul al XIV-lea. Conform rănduielilor acestui tipic, in timpul Postului Crăciunului, luni, miercuri şi vineri se posteşte integral pănă la Ceasul al IX-lea din zi (ora 15:00), măncăndu-se o singură dată măncare uscată. In zilele de marţi şi joi se mănăncă tot o singură dată in zi, insă sunt ingăduite vinul şi untdelemnul. Sămbăta şi duminica se mănăncă de două ori pe zi, făcăndu-se dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.


DEZLEGÃ...RI. Dacă in zilele de miercuri şi vineri este pomenit un sfănt in cinstea căruia la slujbă se căntă Doxologia, in acele zile se face dezlegare la vin şi untdelemn. Numai dacă este hramul bisericii se face dezlegare la peşte. Dacă pomenirea sfăntului cu Doxologie cade intr-o luni, marţi sau joi, atunci se face dezlegare la peşte, untdelemn şi vin (mai puţin la 20 decembrie). De asemenea, dacă miercuri sau vineri este pomenit un sfănt in cinstea căruia se face Priveghere (deci un sfănt important), se dezleagă la peşte, untdelemn şi vin. Deşi pănă in ziua de 21 noiembrie mai sunt prăznuiţi sfinţi cu Doxologie mare, din evlavie se obişnuieşte ca pănă la praznicul Intrării Maicii Domnului in Biserică să nu se mănănce peşte. Iar de la 20 pănă la 25 decembrie, indiferent dacă este prăznuit vreun sfănt cu Doxologie, nu se face dezlegare la peşte, nici măcar sămbăta şi duminica. De asemenea, in Ajunul Crăciunului se face dezlegare la vin şi untdelemn, măncăndu-se de două ori pe zi.

In parohiile care au ca hram al bisericii un sfănt altul decăt Nicolae, Andrei sau sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului in Biserică se dezleagă la peşte, untdelemn şi vin.


SFĂNT CU DOXOLOGIE. Sfănt la a cărui Utrenie se căntă Doxologia (numită din motiv "mare", pentru a o deosebi de cea recitată sau "mică"): "Slavă intru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pămănt pace, intre oameni bunăvoire".


SFĂNT CU PRIVEGHERE. Sfănt a cărui prăznuire liturgică este mai solemnă. In mănăstiri, in ajunul sărbătorii se săvărşeşte Privegherea, constănd din unirea slujbelor Vecerniei mari, Litiei ("Binecuvăntarea păinilor") şi Utreniei. In bisericile de parohie se săvărşeşte de obicei doar slujba Vecerniei mari unite cu Litia. (Daniela Livadaru)


● Ritualuri şi semne din popor ● Odihnă in post ● Rostul şi inţelesul Sfintei Liturghii ● Maica şi Pruncul in iconografie ● Aşteptarea lui Mesia ● Să dovedim că merităm numele de bun creştin ● Puterea Maslului ● Marii sfinţi postitori ● Postirea omului modernÂ


×
Subiecte în articol: peste ediţie specială sfănt untdelemn