x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pensiunile atacă rezervaţia Natura 2000

Pensiunile atacă rezervaţia Natura 2000

de Dorian Cobuz    |    Alexandru Boariu    |    12 Apr 2011   •   20:11
Pensiunile atacă rezervaţia Natura 2000

160871-dsc-0369.jpgÎntre trecutul şi viitorul schilod al Bucegilor există foarte puţine certitudini: unii le măsoară în dosare ascunse de procurori, alţii în conturi ascunse prin Insulele Virgine Britani­ce, iar noi, cei mulţi, în exemplare de urşi bruni dresaţi să danseze de foame pe lângă tomberonul de gunoi.

Cursa imobiliară contraconometru deschisă în Parcul Natu­ral Bucegi (PNB) de Drumul Babelor are câţiva câştigători deja anunţaţi – cei care au început sezonul cum­pă­răturilor de terenuri pe vremea când Partidul Democrat Liberal (PDL) se chema doar Democrat şi era încă în opoziţie, în perioada 2003-2004. La ora aceea, prin Bucegi se făceau nişte retrocedări care miroseau urât a falsuri. Operaţiunea era meritul directorului general al Romsilva de la acel moment, Ion Dumitru. Dosarul DNA, demarat cu vreo şapte ani în urmă, a fost îngropat fără fanfară.

Temători, oamenii din partea locului spun că „oameni importanţi, de la Bucureşti”, îşi pregătesc terenul pentru adevărate „tunuri” în zonă. Aceştia au trecut, de fapt, la punerea în aplicare a proiectelor gândite din perioada în care Ion Dumitru „învârtea” proprietarii din zonă, pentru a face loc planurilor de dezvoltare a turismului în ariile protejate.

Între împroprietăririle fabricate din nordul judeţului Dâmboviţa, planurile de „privatizare” ale Complexu­lui Naţional Sportiv Piatra Arsă şi Elena Udrea, mama telegondolelor electorale pe banii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) există câteva legături fine, greu de observat. Una dintre legături este Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Imediat ce a plecat PSD de la pu­tere, fostul şef Romsilva, Ion Dumitru, şi Florin Popescu şi-au dat mâna în cadrul Asociaţiei Green Mountains. Organizaţia este un adevărat club al susţinătorilor planurilor de dezvoltare a turismului în zona de nord a judeţului Dâmboviţa.

Cine sunt puternicii zilei care poftesc câte o halcă din Bucegi rămâne de văzut în continuare. Cert este că, fără asfaltarea DJ 713, interesele acestora ar păli. În acest moment, accesul turiştilor în Parcul Natural Bucegi este îngreunat.

În 2008, proaspătul deputat PDL Constantin Chirilă achiziţiona un teren forestier de 14.000 de metri pătraţi în zona administrativă a comunei Moroeni. Alături de senatorul Valentin Calcan, acesta este al doilea om politic identificat ca având interese pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din Parcul Natu­ral Bucegi. Constantin Chirilă este de­putat de Constanţa, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PDL, şi văzut ca un influent factor decizio­nal local, ca urmare a apropierii de se­natorul Mircea-Marius Banias, instalat de Elena Udrea preşedinte inte­rimar al organizaţiei până la alegerile desfăşurate de curând. Despre Chi­rilă se spune că este de asemenea în bune relaţii cu deputatul de Constanţa Maria Stavrositu, o apropiată a aceleiaşi Elena Udrea.

Despre terenul din Bucegi, deputatul Chirilă spune că l-a achiziţionat cu intenţia de a face în viitor o pensiune. „Am, da! De mult timp. Dar nu ştiu de ce drum este legat, nu am demarat nici un proiect. Nu i-a venit rândul, ca să zic aşa. L-am cumpărat pentru că-mi place zona, eu fiind un împătimit al muntelui, cu gândul să dezvolt o pensiune.”

„Zona este văduvită din punctul de vedere al căilor de acces şi m-a du­rut sufletul că o zonă aşa de fru­moa­să... Dar la momentul acela nu am luat în calcul lucruri de genul acesta”, ne-a declarat Constantin Chi­rilă, care a insistat să spună că nu poate preciza care ar fi calea de acces către respectiva proprietate, deci nu ar şti nici dacă lucrarea de reabilitare a DJ 713 îi sprijină planurile de afa­ceri sau nu.

Deputatul este asociat însă într-o firmă din partea locului cu omul de afaceri Rizia Tudorache. În septembrie 2010, când a devenit asociat al firmei GIR Forrest SRL, deputatul a dat mâna şi cu Tuţa Iordan, soţia primarului din Moroeni, Constantin Iordan. Rizia Tudorache a dezvoltat un holding conţinând trei societăţi. Una dintre acestea, GIR Consulting, are în portofoliu, potrivit propriului site de prezentare, realizarea documentaţiilor pentru patru pensiuni.

Contactat telefonic, Rizia Tudorache spune că doar una dintre pensiuni s-a realizat. Conform documentelor de pe site-ul Agenţiei de Mediu Dâmboviţa, toate aceste proiecte pentru pensiuni ar fi în diverse stadii de autorizare, iar acestea sunt plasate chiar în perimetrul rezervaţiei Natura 2000. Valoarea finanţărilor atrase este de GIR Consulting, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Axa III, pentru cele patru pensiuni este de aproape 2,5 milioane de euro.

Rizia Tudorache spune că nu este nici un conflict de interese între ca­litatea de partener de afaceri a soţiei primarului Iordan şi activitatea firmei. Acestea sunt însă proiecte în teritoriul administrativ al comunei Moroeni, iar primăria este implicată în procedurile de autorizare. Primăria Moroeni a fost implicată în elibe­rarea acordurilor de mediu atât pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii turistice din zona înaltă a judeţului Dâmboviţa, promovat de Consiliul Judeţean, cât şi pentru proiectele respective de pensiuni.
Tot din fonduri europene, GIR Services AS, cea de-a treia firmă din holdigul controlat de Rizia Tudorache, va realiza o fabrică de che­restea la Pietroşiţa, în judeţul Dâmboviţa. Valoarea finanţării obţinute prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1 – Un sistem inovativ şi ecoeficient de producţie este de 1,8 milioane de euro.

Fostul şef al Ocolului Silvic Moroeni, Bogdan Coţovelea, este un important asociat de afaceri al lui Rizia Tudorache. De asemenea, printre asociaţii GIR Forrest s-a numărat chiar şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Cătălin Barbu Călinescu. Rizia Tudorache spune însă că acesta a fost doar un asociat „de mult”, în perioada de început a afacerii.

Deputatul Chirilă recunoaşte că este asociat în GIR Forrest, dar spune că nu are legătură cu alte afaceri ale domnului Tudorache: „Nu am nici o legătură cu ce se întâmplă pe partea de consultanţă, eu necunoscând acţionariatul firmelor domniei sale şi nici proiectele”. Chirilă spune că nu este nici o legătură între calitatea sa de parlamentar şi lipiciul la fonduri europene al asociatului său.

Deputatul este în acelaşi timp vicepreşedinte al Asociaţiei Green Mountains. Înfiinţată de acelaşi Rizia Tudorache, asociaţia este un parte­ner al Consiliului Judeţean în promovarea proiectelor din zonă, de asemenea cu finanţări europene. Green Mountains a obţinut finanţări de altfel din partea CJ Dâmboviţa, în condiţiile în care preşedintele Florin Popescu a fost de asemenea în conducerea ONG-ului. Nici în această situaţie, Rizia Tudorache nu vede un conflict de interese. „În altă ordine de idei, noi avem acolo nu numai membri de la PDL, ci şi de la PSD”, ne-a precizat omul de afaceri. Adevărat, în conducerea Green Mountains s-au perindat de-a lungul timpului mai mulţi oameni cu afaceri de-a lungul Drumului Babelor, dar şi fostul şef Romsilva, Ion Dumitru, sau primarul din Moroeni, Constantin Iordan.

S-au ars pe vârf de munte
Complexul Sportiv Naţional Piatra Arsă ar fi devenit ţinta proiectelor private. Complexul aparţine astăzi Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST). Petre Gârbă, director ge­neral în cadrul ANST, spune că nu există nici un fel de plan de acest fel. În vara anului trecut însă, de­putatul Chirilă atrăgea atenţia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, în subordinea căruia se află ANST, că Ordonanţa de Urgenţă 77 promovată în luna iunie deschide calea vânzării obiectivelor turistice din patrimoniul ministerului. Adică a unor active cum este şi Piatra Arsă. Ordonanţa prevedea posibilitatea înstrăinării unor astfel de obiective, sub pretextul eficientizării lor economice. Ca urmare a dezbaterilor provocate, Senatul a respins OUG 77. Complexul Piatra Arsă este situat pe traseul deschis de Drumul Babelor şi, dincolo de poziţionarea excelentă, ar aduce unui eventual privat şi avantaje economice directe: cele mai multe loturi naţionale sportive îşi face instruirea în Bucegi. Acestea sunt cazate în actuala bază a ANST, dar ar putea constitui o adevărată resursă de clienţi asiguraţi pentru un eventual privat care ar prelua baza.

 


- În ediţia de mâine:
Citiţi despre modificările aduse OU 57/2007 privind ariile naturale protejate la nivel european astfel încât să fie posibilă derularea unor activităţi de construcţie doar cu avizul administratorului parcului.

×
Subiecte în articol: anchete