x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Proful online" ţine lecţii de matematică în stupină şi le pune pe blog (VIDEO)

"Proful online" ţine lecţii de matematică în stupină şi le pune pe blog (VIDEO)

de Alina Turcitu    |    24 Aug 2011   •   16:00
"Proful online" ţine lecţii de matematică în stupină şi le pune pe blog (VIDEO)

La 60 de ani, profesorul Ioan Ursu din Bacau are videoblog. Posteaza acolo lectii de matematica pentru bac. Se filmeaza singur in stupina, printre albine, in plin camp, langa un grajd. In 2008 l-au dat afara din scoala fiindca filma orele. Acum, proful online vrea sa popularizeze noua metoda de predare.

Imbracat in salopeta alba de sus pana jos, cu masca de albine pe fata, sta in mijlocul campului si zambeste: "Buna ziua, dragilor, si bun gasit la intalnirea cu proful online'. Asa, mascat, sta cu spatele la tabla de scoala si cu fata la camera de filmat cu trepied. De departe daca-l vezi te cam sperii, zici ca-i vreun extraterestru din filme.

Ne aflam in stupina profesorului Ioan Ursu; in stanga roiesc albinele, langa cele doua vagoane cu stupi. "Virtual vorbind, am cea mai frumoasa clasa posibila. Am elevi si pe la Constanta, si pe la Oradea, chiar daca nu i-am vazut niciodata', zice proful spre camera, nitel trist, parca. Un roi de albine s-a gasit tocmai acum sa-l bazaie, dar nu le alunga. Nu trage duble, nu regizeaza niciodata. Zice ca-i plac lucrurile "crude, naturale'. Daca ii vine sa caste, casca; daca ii e sete, iese din cadru sa-si ia sticla cu apa, intra la loc cu sticla in mana si bea direct, fara pahar. Are aproape 60 de ani, dar stie sa-si puna singur filmele pe Youtube, iar pe Facebook e prieten cu toata lumea. In 33 de ani de catedra la un Liceul de Petrol din Moinesti, Bacau, a castigat 17 medalii nationale cu elevii lui. De cand ii circula pe net numarul de telefon, elevii il suna si la miezul noptii.

Cum se invata matematica langa grajdul prapadit al unui fost IAS

Din 2008 l-au dat afara din scoala pe motiv ca-si filma orele la clasa si le varsa pe net. Atunci, profesorul s-a apucat sa predea in pridvorul bisericii. S-au certat popii intre ei, l-au gonit si de acolo. Apoi a ajuns sa predea intr-un garaj, dar nici asta n-a tinut mult. Asa s-a refugiat el aici, in camp, in propria stupina, langa grajdul prapadit al unui fost IAS, in comuna Calugareni de Bacau. A fixat tabla chiar pe o latura a grajdului cu peretii jupuiti pana la caramida.

Se implinesc doi ani de cand face gratis ore virtuale si le posteaza pe blog; pana acum 20.000 de elevi l-au urmarit pe proful-online.blogspot. Doi ani de cand vorbeste singur in camp, doar el cu albinele. Pe iarna a venit la minus opt grade, cu nametii pana la genunchi; azi sunt 35, iar proful e lac de naduseala. Am ajuns la lectia 51, probleme de bac.

Genunchii nitel flexati, ochii la camera si mainile batand scurt aerul, ca omul nerabdator: "Mi-a trimis un mesaj Sergiu. Domnule profesor, ma ajutati si pe mine? Gata, uite acuma te ajut!'. Ii sclipesc ochii. Nu l-a vazut in viata lui pe Sergiu, dar nu conteaza. Prin cadru trece iar un roi de albine, apoi niste fluturi, din via vecina taraie insectele. "Avem sirul (4, 8, 12, 16, 20…, din 4 in 4, dragul meu Sergiu, deci te referi la faptul ca avem o progresie aritmetica). Si celalalt sir propus de tine a fost 5, 10, 20, 25… Si tu intrebai: care sunt termenii comuni din cele doua siruri si cati termeni comuni avem pana la 100'.

Iese din cadru, se apleaca spre galeata cu apa, inmoaie o carpa in ea (pe film se aude clar cum clipoceste apa), intra la loc in cadru, stoarce carpa cu amandoua mainile acolo, in fata camerei si sterge cu ea o bucatica de tabla. Surade: "Ma’ Sergiule, ma’, tu poti sa faci problema asta sigur daca te straduiesti mai mult. Deci, Sergiule, aici avem multiplii de 4, de tipul 4K. Dincoace, multiplii de 5. Deci tu intrebi cand 4K = 5t ? Stii ce ma intrebi tu, Sergiule? Ma intrebi, de fapt, sa caut toate numerele multiple de 4 . 5. Numitorul comun intre 4 si 5, hai, ma ca stii chestia asta. Ia sa faci tu acasa, Sergiule, si sa-mi gasesti toate numerele din sirurile 3, 6, 9, 12, 15...'.

Atacam probleme de bac. "Acum, varianta 2, subiectul 1: sa se calculeze logaritm din 30 plus logaritm din 20 minus logaritm din 6. Dragilor, credeti-ma, e asa de usor, incat deodata trebuie sa-l faceti'.

Videojurnalul vizionarului neinteles. Lectii la 35 de grade Celsius

Lectia 3, in plina iarna. Proful se iteste langa tabla cu o vesta grosolana, urata. Afara sunt 4 grade, isi freaca mainile de frig si mormaie ceva ("4 grade, asta e o problema pentru proful online, dar nu-i nimic, voi meritati'). Explica in camera: "Vesta asta am gasit-o aici, la stupina si trebuia sa o pun pe mine, altfel nu reuseam sa fac lectia'.Lectia 5 – e mai vioi: "Dragi colegi, invatati-i pe elevii vostri sa-si puna intrebari. Vrem inventatori, nu robotei'.

Lectia 10, operatii cu numere rationale. Mai devreme l-a sunat o eleva de pe site, sa-i ceara ajutorul. "In timp ce ministrii invatamantului se bat cu caramida in piept ca au facut reforma, Alina din Bucuresti, in clasa a saptea, are mari greutati in efectuarea temei la matematica. Zeci de mii de elevi se afla in situatia ei. Putem face reforma fara sa tinem seama de Alina?', zice.

Lectia 17 – explodeaza de fericire. "Visul meu s-a implinit. AM ELEVI! Sunt copiii angajatilor de la ferma domnului Baciu, locul unde se afla stupina'. Proful a intinerit cu zece ani, e tot numai zambet, umbla ca un titirez prin fata camerei. Din spate se aud, subtirele, voci de copii. "Inainte de lectie hai sa ne energizam un pic', zice profesorul, cu un fagure si cu o lingura in mana. Ia miere cu lingura si le da copiilor direct in gura. "Savurati, savurati.. suuuper! (Elevii rad in hohote - "Ce bun ii!'). Acum sa iau si eu'.

Lectia 34, operatii cu numere intregi. Astazi e deprimat. Afara e frig rau, are palton si caciula de miel. "Bine ati venit la intalnirea cu proful online! Bietul prof online, iata-l ajuns din nou la tabla aceasta care il asteapta si ea destul de trista'. Iese din cadru sa dea mai incolo cu piciorul niste crengi uscate. Priveste lung: "Hm, tabla asta asa de rapciugoasa, asezata pe grajdul asta asa de urat!'.

Lectia 46, metode de integrare. E vara, canicula, iar proful poarta un tricou marinaresc. Pare obosit ca un Sisif. "Sunt curios cat am sa rezist, am racit. Ce daca, sunt oameni sanatosi care racesc vara, la 35 de grade'. Priveste lung un exercitiu de pe tabla: "Iata ce integrala superba!'.

S-a oferit sa-i mediteze gratis pe picatii la Bac, Inspectoratul nu a vrut

Atat viseaza proful online: sa-l ajute cineva - inspectorat, minister, primarie, firma, orice – sa tina lectiile filmate undeva, intr-o sala. "In orice caz, intr-un cadru organizat. Nu se mai poate in camp. Ar fi pacat sa nu ma ajute nimeni, cand toate lectiile sunt gratis. Visez la un ministudio de inregistrari', zice. Pana acum, inspectoratul l-a tot alungat pe motiv ca e "nebun'. De la minister I s-a spus s-o lase balta, ca "nu prezinta credibilitate'. S-a intors aproape jignit: "Cum, nici cele 17 premii nationale cu copiii, nici inventia mea de la OSIM cu stupul pentru miere bio nu sunt credibile?'.

Dupa Bac-ul din vara a fost la inspectorat. Ce ne facem cu copiii picati, a intrebat. Pai, sa invete, i-a raspuns inspectorul general adjunct. "Pai ei sunt scapatati total, cum sa invete singuri? Trebuie sa-i ajutam noi, zic. Cum? Pai cu videomanualul. Dati-mi un grup de copii care nu au trecut bacul, sa-i invat eu, le-am propus. Dar nici pana astazi nu m-au chemat. In concluzie: nu-i intereseaza de copii', ne spune profesorul Ursu.

Sa vedem, insa, ce ii scriu elevii sai virtuali pe blog: "Ma cheama Vlad, locuiesc in Sighisoara si sunt in clasa a VIII-a. Am invatat toata algebra de liceu, dar as avea nevoie de putin ajutor la analiza. Mi-as dori sa explicati putin si cum sta treaba cu primitivele. Imi pare rau ca ati fost dat afara din invatamant si stiti ce cred eu? Prostii raman si desteptii trebuie sa plece. Imi place ideea dumeavostra si i-am zis lui tata sa imi cumpere si mie o tabla mai mica'. Sorin intreaba de vectori, iar Ody200x scrie: "Daca as fi avut si eu un asa professor cred ca as fi fost olimpic la matematica! Culmea, v-au dat afara din invatamant! LOOL! Asta e Romania'.

×
Subiecte în articol: proful online ioan ursu