x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport 102 milioane de euro pe trei ani

102 milioane de euro pe trei ani

de Marius Mihalcea    |    01 Apr 2008   •   00:00
102 milioane de euro pe trei ani

Consorţiul Antena 1 – RCS&RDS a câştigat ieri licitaţia pentru drepturile tv ale următoarelor trei sezoane, pentru care se va plăti 102 milioane de euro!

LIGA 1 - Un milion de euro etapa!


Consorţiul Antena 1 – RCS&RDS a câştigat ieri licitaţia pentru drepturile tv ale următoarelor trei sezoane, pentru care se va plăti 102 milioane de euro!

La licitaţie, care a avut loc la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal şi a pornit de la suma 54 de milioane de euro fără TVA, au mai participat Realitatea TV, împreună cu GMG Media Box şi cu Telesport, şi Kanal D.

 

SALT SPECTACULOS. Pasul de strigare al licitaţiei a fost de 500.000 de euro, iar cei trei participanţi au mers cap la cap până la suma de 73 de milioane de euro fără TVA, când Kanal D s-a retras din cursă. Mai departe, respectându-se pasul de strigare stabilit de LPF, s-a ajuns la suma de 85 de milioane de euro. A fost momentul când Realitatea TV a renunţat, la rândul ei, iar preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a decretat: “Antena 1 şi

 

RCS&RDS sunt deţinătoarele drepturilor tv pentru sezoanele 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011”. În baza Caietului de sarcini al licitaţiei, Antena 1 şi RCS&RDS au obligaţia să vireze cele 102 milioane de euro cu tot cu TVA în conturile LPF în trei tranşe egale, după cum urmează: la 15 mai 2008, pentru sezonul 2008-2009, la 15 mai 2009, pentru sezonul 2009-2010, şi la 15 mai 2010, pentru sezonul 2010-2011. Potrivit directorului general al RCS&RDS, Alexandru Oprea, firma sa şi Antena 1 erau pregătite să ofere în schimbul drepturilor tv pentru următoarele trei sezoane suma de 90 de milioane de euro plus TVA.

Chiar dacă nu a mai fost nevoie, ceilalţi competitori abandonând rând pe rând cursa, în urma licitaţiei de ieri tot s-a înregistrat un salt spectaculos al preţului drepturilor tv, acesta ajungând la 34 de milioane de euro pe sezon, faţă de doar şapte milioane, atât cât a plătit actualul deţinător, Telesport. Practic, începând cu sezonul 2008-2009, fiecare etapă a Ligii 1 va costa un milion de euro.

 

Obiective

RCS&RDS şi Antena 1 nu şi-au stabilit încă strategia în privinţa modului în care vor dispune de drepturile tv. Cel mai probabil însă, prima măsură pe care o va adopta operatorul de cablu, menită să amortizeze investiţia, este creşterea preţului abonamentului lunar pentru abonaţii săi. “Intenţia noastră nu a fost să scoatem profit, ci să venim în întâmpinarea abonaţilor noştri. Nu ne-am hotărât deocamdată dacă vom mări sau nu preţul abonamentului, nici dacă vom transmite meciurile în regim pay-per-view sau liber. Rămâne de văzut”, a declarat directorul general al RCS&RDS, Alexandru Oprea.

 

Merituos

Suma cu care s-au achiziţionat drepturile tv pentru următoarele trei campionate nu l-a luat prin surprindere pe Gigi Becali. “Am spus că se va ajunge aici, dar nimeni nu m-a crezut. Eu am cel mai mare merit că s-a ajuns la 102 milioane de euro, fiindcă am ţipat la timp. Aţi văzut ce bun a fost Caietul de sarcini, care a costat numai 40.000 de euro şi a fost alcătuit de avocaţii mei! Alţii ar fi vrut ca o firmă străină să facă Caietul în schimbul a 10 milioane de euro, dar eu l-am rupt în faţa lor, aşa că nu s-au mai putut face nici un fel de şmecherii”, a spus finanţatorul Stelei.

 

Cluburile mici sunt foarte mulţumite

Oficialii grupărilor din Liga 1 care nu dispun de bugete impresionante s-au declarat satisfăcuţi de preţul obţinut în schimbul drepturilor tv. “Mamă, ce sumă! Sunt foarte bucuros, probabil că vom câştiga peste un milion de euro”, a spus preşedintele Oţelului, Marius Stan. Suntem mulţumiţi de licitaţie. Comparativ cu sezoanele trecute vom primi mai mulţi bani din drepturile tv, şi asta ne obligă să tragem tare”, a afirmat preşedintele Politehnicii Iaşi, Sorin Boca. “Chiar dacă raportat la campionatul Angliei, unde un club amărât, care se zbate la retrogradare, obţine din drepturile tv cel puţin 35 de milioane de lire sterline, e totuşi o sumă mică, rezultatul acestei licitaţii este benefic pentru fotbalul românesc”, a spus preşedintele Farului, Constantin Gache. “E foarte bine, nu mă aşteptam să se obţină mai mult de 60-65 de milioane”, a declarat preşedintele Daciei Mioveni, Ion Ţuţală.

 

 

×
Subiecte în articol: sport milioane