x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport A abandonat tenisul

A abandonat tenisul

11 Feb 2005   •   00:00

In urma cu patru ani, la Australian Open, un tenisman nascut in Bucuresti si rezident in Australia devenea favoritul tribunei de la Melbourne. Perceput ca o mare speranta, Andrew Ilie s-a lasat de tenis la inceputul acestui an.

MIHAI IGIROSANU

ATRACTIV. Desi fara mari performante, Andrew Ilie a fost unul dintre cei mai spectaculosi jucatori din circuitul profesionist
Punctul de reper al carierei romano-australianului aparea in 2001. Pe terenul central de la Melbourne, Andrew Ilie il invingea pe spaniolul Juan Carlos Ferrero, dupa un "thriller" de cinci seturi. Epuizat, la finele meciului, Ilie si-a facut bucatele tricoul ud, gestul sau devenind imaginea anului in tenisul mondial.

LA MAXIMUM. Plecat din Romania la doar patru ani, in 1980, Andrew a crescut, practic, in Australia, incepand tenisul la Institutul de Sport din Canberra. "Nu regret nimic din ceea ce am facut in tenis. As fi regretat, insa, daca nu as fi facut totul la maximum, daca nu as fi riscat si nu as fi trimis orice minge puternic, la limita terenului. Am dat tot ce am avut mai bun si asta ma face foarte fericit!", spune Ilie. In 2000, a devenit numarul 38 in lume, in 1999 si in 2001 a atins optimile de finala la Australian Open, iar la Roland Garros a urcat de trei ori pana in turul 3.

DECADENTA. Declinul sau s-a produs la mijlocul anului 2002, cand, alaturi de Scott Drape, a jucat pentru Australia intr-un important meci de Cupa Davis, in Argentina. In absenta titularilor, Lleyton Hewitt and Mark Philippoussis, "cangurii" au fost invinsi cu 5-0, Ilie pierzand fara drept de apel in fata lui Gaston Gaudio si Juan Ignacio Chela. Andrew a intrat imediat in colimatorul presei australiene, care l-a acuzat chiar ca s-ar fi imbatat intr-un bar din Buenos Aires. De atunci, romano-australianul n-a mai jucat niciodata pentru echipa de Cupa Davis. "M-a durut enorm, pentru ca eu nu vorbesc niciodata astfel despre oameni. Totusi, nu credeam sa ma pot gandi la trecut si sa zambesc, insa am putut sa o fac". Inceputul sfarsitului pentru Andrew s-a produs la finele anului trecut, cand a obtinut doar 80.000 de dolari din tenis, suma infima pentru un jucator profesionist, ale carui cheltuieli sunt enorme. La inceputul acestui an, Andrew Ilie a decis sa puna capat carierei.

CV
Andrew Ilie s-a nascut pe 18 aprilie 1976, la Bucuresti, iar din septembrie 2004 locuieste in Hong-Kong, alaturi de sotia sa, Jeanie Tsang. Parintii sai, Dan si Catherine, sunt de profesie ingineri. Cea mai buna pozitie in clasamentul ATP a fost atinsa in 2000, locul 39, iar in cariera sa a obtinut doua titluri. In cariera a evoluat o singura data pe un teren din Romania, in 1992, cu prilejul defunctului "Romanian Open Tenis", patronat de Sever Muresan.

ANTRENOR
La sfarsitul anului 2004, Andrew Ilie s-a casatorit cu Jeanie Tsang, o stewardesa din Hong-Kong, care l-a convins sa paraseasca Australia. Momentan, el este antrenor de copii si juniori in Hong- Kong. "Am fost la aceasta editie de Australian Open si am discutat cu cativa fosti colegi din circuit, care sper sa mi se alature in noua activitate". Referitor la motivul renuntarii la tenis, Andrew a dezvaluit: "Am avut cateva probleme familiale, care m-au afectat foarte mult. Am fost si accidentat, iar toate aceste lucruri m-au facut sa renunt".

×
Subiecte în articol: sport ilie andrew andrew ilie