x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport A murit si Corvinul

A murit si Corvinul

25 Noi 2004   •   00:00

Exclusa miercuri din Divizia B, din cauza datoriilor fata de patru jucatori si fata de antrenorul Virgil Stoica, in valoare de 45.000 de euro, Corvinul Hunedoara intregeste lista cluburilor de mare traditie care sunt acum in stare de colaps.

MIHAI IGIROSANU, VICENTIU NEAGOE

ISTORIE. Ioan Andone (al treilea din stanga, pe randul de sus), Dorin Mateut (al cincilea, de la staga la dreapta, pe randul de jos) sau Mircea Rednic (ultimul din dreapta, pe randul de jos) pot spune ca au jucat la o echipa care nu mai exista
Infiintata in 1921, echipa siderurgistilor hunedoreni a patruns pe prima scena a fotbalului romanescu abia in 1953, sub titulatura de "Metalul". Epoca de glorie a Corvinului, nume pe care l-a dobandit in 1959, a inceput in anul 1979, cand la conducerea gruparii din Tara Hategului a venit Mircea Pascu.

NUME. Echipa era condusa de pe margine, dar si din teren de catre tanarul Mircea Lucescu, secondat de Remus Vlad. Ambitia, valoarea si foamea de performanta a actualului antrenor de la Sahtior Donetk au construit la Hunedoara o formatie de care se temeau chiar si granzii vremurilor, Steaua, Dinamo sau Universitatea Craiova. Lucescu a propus nume anonime la acea perioada, precum Dorin Mateut, Michael Klein, Ioan Andone, Mircea Rednic sau Romulus Gabor. N-a trecut mult timp pana cand, folosind rampa de lansare numita Corvinul, cei amintiti au devenit coloana vertebrala a echipei nationale.

PERFORMANTE. In editia 1981-1982, Corvinul a realizat cel mai important succes din istorie, clasarea pe locul 3 in Divizia A, care i-a permis participarea in Cupa UEFA. Parcursul european n-a fost unul stralucit, hunedorenii trecand in primul tur de austriecii de la Grazer AK (1-1 si 3-0), inclinandu-se in fata reprezentantei Iugoslaviei, FK Sarajevo (4-4, 0-4), una dintre echipele importante ale estului Europei. Gratie multor jucatori pe care Corvinul i-a oferit echipei nationale, oficialii Federatiei au dus reprezentativa sa dispute, in 1982, meciul cu Ciprul, din preliminariile CE din 1984, pe stadionul din Hunedoara. "Tricolorii" au invins cu 3-1, golul fiind marcat de Vaetus. Nationala era antrenata de Mircea Lucescu, iar pe teren s-au aflat trei fotbalisti ai Corvinului, Mircea Rednic, Ioan Petcu si Romulus Gabor.

ANDONE SI REDNIC SUNT RETICENTI
"Sunt mahnit ca o echipa de traditia Corvinului nu are posibilitatile financiare sa tina o echipa in Divizia B. Pe mine m-au sunat doar vreo cativa ziaristi de acolo, dar nimeni din conducere sau dintre autoritatile locale. Daca vor ajutor, normal este ca ei sa ma caute. Dar, una peste alta, sunt destul de reticent in a ma implica cumva", a precizat antrenorul lui Dinamo, Ioan Andone (foto stanga). Un alt copil de suflet al Hunedoarei, Mircea Rednic (foto dreapta), se situeaza pe aceeasi linie: "Am vorbit si eu cu cativa fosti jucatori de acolo si am inteles ca nu se baga nimeni. Cu banii aia despre care am auzit ca e vorba se poate cumpara, cu putin noroc, un loc in Divizia A. Lucrurile nu sunt in regula acolo si nu pot sa platesc eu greselile altora. Am inteles ca cei mai buni jucatori au plecat si au ramas numai pustii. Daca situatia se reglementeaza si se vrea o plecare de la zero, atunci cred ca se poate gasi ajutor din partea mea sau a altora", a declarat Rednic.
×
Subiecte în articol: sport mircea