x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Adio, Piţi - vine Răzvan!

Adio, Piţi - vine Răzvan!

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    10 Apr 2009   •   00:00
Adio, Piţi - vine Răzvan!
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Comitetul Executiv a decis ieri despărţirea de selecţionerul Victor Piţurcă. Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a fost mandatat să negocieze termenii rezilierii contractului, urmând a-i oferi 250.000 de euro fostului selecţioner pentru ruperea înţelegerii. Viitorul antrenor al tricolorilor pare a fi Răzvan Lucescu.



Victor Piţurcă nu a fost prezent la şedinţa de ieri a Comitetului Executiv, fiind reprezentat de secundul său, Ştefan Iovan. Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, care s-a abţinut de la vot, a explicat: "Piţurcă nu a fost demis, doar că nu mai este antrenorul echipei naţionale. Nici nu şi-a dat demisia. Sunt două variante. Dacă acceptă calea amiabilă pentru o sumă de bani sau, dacă nu, demis şi se merge în instanţă. Dacă va câştiga, primeşte clauza de 500.000 de euro, dacă nu, este demis şi atât". Preşedintele forului de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, a dezvăluit că responsabilitatea rezilierii contractului lui Piţurcă şi a negocierilor cu viitorul selecţioner îi va reveni directorului general, Ionuţ Lupescu, care a spus: "După Euro 2008 a lipsit entuziasmul, concentrarea. Jucătorii sunt responsabili pentru acest lucru. La nivel înalt trebuie să dai totul la fiecare meci".

TERMEN - 10 MAI
"Am decis acest lucru pentru că şansele de calificare la Campionatul Mondial sunt aproape de zero, dacă nu chiar nule. Încercăm o încheiere pe cale amiabilă a contractului, apoi tot Ionuţ Lupescu va putea discuta cu eventualii candidaţi. Până la data de 10 mai trebuie să avem pe masa Comitetului Executiv propunerile pentru viitorul selecţioner", a spus preşedintele FRF. "Piţurcă mai avea contract până la sfârşitul anului. Voi face propunerea să i-l reziliem pe cale amiabilă, pentru 250.000 de euro. Este o ofertă rezonabilă", a mai precizat Mircea Sandu.

Favorită este familia Lucescu

Deşi se vehiculează foarte multe nume pentru preluarea echipei naţionale, se pare că hotărârea în această privinţă este luată în proporţie de 90%. În scurt timp urmează să fie numit Răzvan Lucescu, antrenorul lui FC Braşov având o clauză prin care poate pleca de sub Tâmpa, fără obligaţii, dacă e ofertat de echipa naţională. Prin venirea lui Răzvan se urmăreşte şi atragerea tatălui lui, Mircea Lucescu, aflat la final de contract cu Şahtior, şi care ar putea fi numit director tehnic al FRF, funcţie ce a fost deţinută cândva de Emeric Ienei. Fostul selecţioner Cornel Dinu propune: "cel mai în măsură să preia naţionala şi să creeze o echipă performantă este Mircea Lucescu. Dacă el ar refuza, i s-ar putea oferi o nouă şansă şi lui Gică Hagi, care ar putea face o treabă foarte bună, pentru că el a învăţat mult din ultimele experienţe pe care le-a avut".

Explicaţiile lui Piţi

Dumitru Costin, membru în Comitetul Executiv al FRF, a dezvăluit câteva dintre motivele prezentate de Victor Piţurcă pentru rezultatele slabe obţinute de echipa naţională. "Domnul Piţurcă nu a fost prezent la şedinţă, dar în raportul de şapte pagini prezentat el spune că unul dintre motivele rezultatelor slabe din ultima perioadă l-a reprezentat faptul că jucătorii selecţionaţi nu erau titulari la echipele lor de club. Un alt motiv a fost umiditatea prea mare de la Cluj, la ora meciului cu Lituania. Nu e adevărat însă că Piţurcă încă mai credea în şansele de calificare. În ultima frază din raport zice clar că nu mai există nici o şansă de calificare la Cupa Mondială", a spus Costin.

Vinovăţie comună

Imediat după decizia Comitetului Executiv, vedetele Adrian Mutu şi Cristian Chivu au comentat pentru GSPTV: "Mă aşteptam la aşa ceva, dar îmi pare rău că s-a ajuns la demiterea sa. Nu cred că era necesar, dar cei de la Federaţie au făcut ce au considerat că este mai bine pentru echipa naţională. Obiectivul nostru va fi cu siguranţă calificarea la Euro 2012. Am avut o relaţie bună, în ciuda a ceea ce s-a vehiculat. Au fost probleme cu ceva timp în urmă, dar acestea nu au avut nici o legătură cu fotbalul", a spus Adrian Mutu. "Suntem vinovaţi toţi cei care intrăm pe teren, în frunte cu mine, pentru că noi suntem cei care pot decide soarta unui joc. Vinovaţi suntem, în primul rând, noi jucătorii, dar în fotbal se pierde împreună şi se câştigă împreună", a declarat căpitanul Chivu.

×
Subiecte în articol: sport piţurcă