x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Agenția Mondială Antidoping a avut acces în laboratorul de la Moscova

Agenția Mondială Antidoping a avut acces în laboratorul de la Moscova

28 Noi 2018   •   18:30
Agenția Mondială Antidoping a avut acces în laboratorul de la Moscova

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a avut acces miercuri în laboratorul de la Moscova, a informat ministerul Sportului din Rusia, potrivit AFP. 

Vizita a fost efectuată pentru a pregăti accesul AMA la datele brute ale controalelor din perioada dopajului instituţionalizat din Rusia (2011-2015). 

"În cadrul acordurilor noastre cu AMA a avut loc reuniunea grupului tehnic de experţi pentru a discuta despre metodele şi mecanismele transferului eşantioanelor", a precizat ministerul Sportului, citat de agenţia TASS. 

"Experţii şi-au prezentat viziunea despre acţiunile care vor avea loc (...) După cum s-a convenit, ei au avut acces la laborator", a adăugat ministerul, precizând că delegaţia rusă şi cea a AMA au fost alcătuite din câte trei persoane. 

AMA se bazează pe datele din perioada 2011-2015 pentru a stabili eventual o listă cu eşantioane ce trebuie reanalizate - în cazul în care s-au păstrat - şi a transmite dosarele federaţiilor internaţionale în vederea deschiderii unor proceduri disciplinare. 

Cu ocazia ridicării controversate a suspendării Agenţiei antidoping ruse (RUSADA), pe 20 septembrie, în Seychelles, AMA a impus Moscovei să-i permită accesul în bune condiţii la aceste informaţii, înainte de 31 decembrie, ruşii riscând în caz contrar noi sancţiuni. 

Anchetele internaţionale comandate de AMA şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) au scos în evidenţă existenţa unui sistem de dopaj instituţionalizat în Rusia, între 2011 şi 2015. Au fost deschise însă puţine proceduri individuale de sancţionare împotriva sportivilor ruşi, anchetatorii neavând acces la eşantioanele sau la datele iniţiale ale controalelor efectuate înaintea manipulării acestora. 

Miercuri după-amiază, AMA nu a făcut nicio declaraţie despre vizita de la Moscova. 
AGERPRES

×