x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ania Caill şI Mihai Cenţiu, singurii schiori

Ania Caill şI Mihai Cenţiu, singurii schiori

de Sorin Anghel    |    20 Feb 2013   •   15:53
Ania Caill şI Mihai Cenţiu, singurii schiori

La schi alpin, doar doi sportivi contează cu adevărat pentru ţara noastră.

Festivalul Olimpic al Tineretului European nu a adus rezultate spectaculoase pentru ţara noastră în concursurile de schi alpin. Ania Caill, o specialistă a curselor de viteză, s-a clasat pe locul 20 la Slalom Uriaş, după care a plecat la “mondialele” de juniori din Canada. Rezultatul trebuie considerat bun pentru ca schiorii din ţara noastră obişnuiau să se aleagă cu întârzieri de peste zece secunde la astfel de întreceri. Au demonstrat acest lucru colegele sale de lot. La Slalom, ieri, Raluca Ciocănel a abandonat după numai trei porţi, astfel că cel mai bun rezultat al ţării noastre a fost obţinut de către Bianca Copot, care a avut o întârziere de 19 secunde. Locul din clasament nici nu mai merită amintit.

Revenind la Ania Caill, trebuie spus că schioarea este deja calificată la Jocurile Olimpice de la Soci, de anul viitor, la probele de Coborâre şi Super G. Rezultatul de la Poiana Braşov nu trebuie privit ca fiind unul istoric. Anul trecut, la Innsbruck, la competiţia organizată pe aceeaşi categorie de vârstă, dar la nivel mondial, Andrei Cenţiu s-a clasat pe locul 23 la Slalom Uriaş. Dacă scoatem din clasamentul de atunci schiorii din afara Europei, putem ajunge la concluzia că rezultatul obţinut anul trecut de către România este aproape identic cu cel obţinut acum. Diferenţa între ceea ce a fost atunci şi ceea ce s-a întâmplat acum o reprezintă modul în care Federaţia Română de Schi şi Biatlon îi tratează pe cei doi sportivi. Lui Cenţiu, care are un sezon prost iarna aceasta, i s-a reproşat rezultatul de la Innsbruck, în vreme ce despre Ania Caill se vorbeşte la superlativ. “Franţuzoaica” are însă avantajul că este singurul sportiv de la schi alpin care este deja calificat la Jocurile Olimpice, lucru ce nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Edit Miklos.

Dincolo de interpretăr, trebuie remarcat faptul că ţara noastră are doi schiori foarte tineri de valori apropiate în probele tehnice. Lângă Caill şi Cenţiu mai trebuie pus Alexandru Barbu, singurul sportiv din ţara noastră care a reprezentat România la Campionatul Mondial de la Schladming – Austria. Pentru a creşte în acest sport, este nevoie de un program serios, cu antrenori profesionişti. După cursa de Slalom Uriaş, Andrei Cenţiu a fost întrebat ce îi lipseşte în România. Răspunsul oferit de adolescentul din Braşov a fost cât se poate de dur: “Un antrenor bun!” Pe aceeaşi linie se situează şi Constantin Arghiropol, fostul secretar general al FRSB. “Este foarte bine că s-au construit aceste baze sportive, dar nu trebuie să uităm de adevărata problemă. Noi avem nevoie de un program serios, de o pârtie destinată numai schiorilor care vor să facă performanţă. Trebuie să avem grija ca trecerea prin şcoala de antrenori să nu se mai facă cu sacoşa”, este punctul de vedere al lui Arghiropol.
Faptul că Ania Caill este calificată la Jocurile Olimpice de la Soci  nu schimbă cu nimic starea jalnică în care se găseşte schiul alpin românesc. Trebuie să recunoaştem cu toţii că România a primit o pomană în momentul în care “franţuzoaica” a ales să concureze pentru ţara noastră. Mai departe, depinde doar de ea şi de felul în care mama sa, plecată în Franţa la începutul anilor ’90, va gestiona relaţia cu FRSB.

După două zile cu rezultate constante la sărituri cu schiurile, România a reuşit ieri să se claseze pe locul 5 în concursul destinat echipelor. Echipa ţării noastre, avându-i în componenţă pe Iulian Pîtea, Valentin Tatu, Eduard Torok şi Buzescu Purice, a depăşit reprezentativele similare ale Finlandei, Poloniei, Rusiei şi Cehiei. În plus, Iulian Pîtea, cel mai cunoscut săritor de la noi din ţară, a reuşit un nou record personal la Râşnov. El a sărit 96 de metri, cu 3 mai puţin decât slovenul Cene Prevc, care a stabilit un nou record al trambulinei mari de pe Valea Cărbunării. Am obţinut mai mult decât ne-am propus. Obiectivul nostru a fost locul şase. Am fost înaintea unor adversari o mare tradiţie în acest sport. Acest lucru confirmă faptul că avem un program bun. Locul cinci la FOTE înseamnă un pas uriaş spre marea performanţă, însă va trebui să avem foarte mare grijă de echipa

aceasta. Dacă au venit astăzi pe o poziţie aşa de bună, nu înseamnă că cei patru băieţi vor fi titulari în lotul de seniori. Avem copii foarte buni care vin din spate. Concurenţa va fi foarte mare în anii ce urmează”, a declarat Florin Spulber, antrenorul lotului naţional. Locul 5 obţinut de echipa masculină de sărituri cu schiurile reprezintă cel de-al treilea rezultat ca importanţă obţinut de România la competiţia care se va încheia mâine seară.

“Fără să exagerez, atmosfera a fost ca la Turneul celor Patru Trambuline, ştiu cum este şi în Austria pentru că am fost în tribune. Când am văzut cum l-a susţinut publicul pe Iulian Pîtea şi eu m-am simţit foarte bine”, Eduard Torok, saritor cu schiurile.







×