x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport ANIVERSARE - Nadia, la 47 de ani

ANIVERSARE - Nadia, la 47 de ani

de Madalina Corbeanu    |    13 Noi 2008   •   00:00
ANIVERSARE - Nadia, la 47 de ani

Cea mai mare gimnastă din toate timpurile, Nadia Comăneci, care în urmă cu 32 de ani intra în istorie prin cele şapte note de 10 obţinute la JO de la Montreal, şi-a aniversat ieri ziua de naştere.



În 1976, o fetiţă de nici 15 ani, născută la 12 noiembrie 1961, la Oneşti, uimea o lume întreagă, devenind prima sportivă care atingea perfecţiunea în gimnastică. S-a întâmplat la JO de la Montreal, când arbitrele au fost obligate să-i acorde nota maximă pentru un exerciţiu fără cusur la paralele. Nici măcar computerele nu fuseseră setate pentru a afişa o asemenea notă, astfel că la anunţarea rezultatului în dreptul numelui ei pe panou a apărut cifra 1,00! Până la finalul concursului Nadia Comăneci a mai primit încă şase de 10 şi s-a întors acasă cu o impresionantă colecţie de medalii: trei de aur, una de argint şi una de bronz. Firesc, după această performanţă Nadia a devenit o vedetă de talie internaţională, apărând pe coperţile revistelor Time, Sports Illustrated şi Newsweek, toate în aceeaşi săptămână, iar la sfârşitul anului a fost desemnată Cea mai bună sportivă din lume. După Montreal, Nadia Comăneci a mai concurat încă cinci ani la nivel înalt, reuşind ca în 1980, la JO de la Moscova, să cucerească încă patru medalii olimpice, dintre care două de aur. În ciuda acestor succese, Nadia nu a fost o răsfăţată în România, astfel că în 1989 a plecat în
SUA. În 1996 s-a căsătorit cu un fost campion olimpic american la gimnastică, Bart Conner, cu care are un copil, Dylan Paul, în vârstă de 2 ani.

SPORTIVA SECOLULUI XX
Împreună cu soţul ei, Nadia conduce o academie de gimnastică la Oklahoma, fiind totodată implicată în mai multe acţiuni de caritate, în calitate de vicepreşedinte al International Special Olympics, vicepreşedinte al Asociaţiei Distrofiei Musculare şi membru al Laureus Sports For Good Foundation.

În semn de preţuire, în 2007 Nadia Comăneci a fost distinsă de COSR cu titlul de cea mai bună sportivă a seco-lului al XX-lea.

×
Subiecte în articol: sport nadia