x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Antrenori fără număr

Antrenori fără număr

de Vlad Ionescu    |    21 Iun 2009   •   00:00
Antrenori fără număr
Sursa foto: Razvan Pasarica/Rpressport

Cu rare excepţii, tehnicienii din fotbalul românesc sunt simple marionete în mâinile patronilor. Crezând că se pricep la toate, finanţatorii se bagă peste echipă şi schimbă antrenorii la cel mai mic gest de nesupunere.



"Fac ce vreau pe banii mei", este vorba preferată a celor mai mulţi investitori din fotbalul autohton. Adepţi ai unui stil de conducere autocrat şi incapabili să construiască proiecte durabile, aceştia acţionează impulsiv, iar primele victime ale propriilor lor frustrări sunt antrenorii, pe care-i concediază uneori fără discernământ. Rezultatul unei astfel de atitudini s-a văzut în campionatul recent încheiat, în care pe băncile celor 18 echipe au luat loc nu mai puţin de 38 de tehnicieni. Dintre aceştia, grosul l-au reprezentat românii, 29 la număr, faţă de nouă străini: patru italieni, doi cehi, doi portughezi şi un sârb. Doar şapte antrenori, faţă de opt în sezonul precedent, au reuşit să reziste din  prima şi până în ultima etapă: Dan Petrescu (Unirea Urziceni), Mircea Rednic (Dinamo), Răzvan Lucescu (FC Braşov), Petre Grigoraş (Oţelul), Ionuţ Badea (FC Argeş), Ioan Ovidiu Sabău (Gloria Bistriţa) şi Cristian Pustai (Gaz Metan Mediaş). Cu excepţia lui Rednic, obligat să lucreze într-o atmosferă tensionată deopotrivă de acţionari, de jucători, de suporteri, dar şi de el însuşi, ceilalţi au beneficiat de şansa de a avea conducători discreţi, care au preferat să-şi spele rufele în familie şi nu în media. Dintre cei şapte, se pare că doar Petrescu şi Grigoraş sunt siguri că vor continua la aceleaşi formaţii şi în viitorul sezon. Lucescu a lăsat Braşovul pentru echipa naţională, viitorul lui Pustai depinde de eventuala retrogradare a Argeşului pe motive de corupţie, caz în care Gaz Metan şi-ar păstra locul în Liga 1, situaţia lui Rednic la Dinamo e încurcată, Sabău a plecat de la Gloria şi a fost foarte aproape de a semna cu gruparea din Ştefan cel Mare, iar Badea nu duce lipsă de oferte.

SARABANDA. De departe, campioana schimbărilor a fost Steaua, care a început campionatul cu Marius Lăcătuş, înlocuit în etapa a 12-a, pentru un singur meci, de Massimo Pedrazzini, pentru ca în finalul turului pe bancă să stea Dorinel Munteanu. Lăcătuş s-a întors la începutul returului, dar nu a rezistat decât 14 meciuri, în ultimele trei etape echipa fiind pregătită de acelaşi Pedrazzini. De altfel, Lăcătuş şi Pedrazzini sunt singurii tehnicieni care au avut două mandate la aceeaşi echipă în sezonul trecut. Tot două mandate, dar la echipe diferite, au avut Dusan Uhrin şi Viorel Hizo. Dat afară de FC Timişoara la sfârşitul turului, cehul a ajuns la CFR Cluj pe un post mascat, de consilier tehnic al lui Alex Jindra. De fapt, Uhrin s-a ocupat de pregătirea echipei, Jindra având doar rol de paravan, deoarece regulamentul nu dădea voie unui antrenor să activeze la mai multe echipe din acelaşi eşalon într-un sezon. Şi cum în România regulile sunt făcute ca să fie schimbate, ulterior regulamentul a fost modificat, ceea ce i-a permis lui Hizo să înceapă campionatul la Vaslui şi să-l termine la Rapid. Cele mai scurte mandate le-au avut Valentin Velcea (FC Timişoara) - o etapă şi finala cupei, Gabriel Mărgărit (CS Otopeni), Cristian Dulca (FC Vaslui) - două etape, Ionel Gane ("U" Craiova) şi Ştefan Stoica (Gloria Buzău) - trei etape.

DEPARTE DE EUROPA. Haosul din fotbalul românesc nu-şi găseşte corespondent în nici o ţară din Europa cu care ne-am dori să ne comparăm. În Premier League, cel mai puternic campionat din lume, numai şase dintre cele 20 de echipe şi-au schimbat antrenorii, iar în Bundesliga au fost concediaţi doar cinci tehnicieni într-un an. Italia şi Spania reprezintă şi ele bune exemple, mai bine de jumătate dintre antrenori fiind lăsaţi să-şi ducă munca până la capăt. În condiţiile în care la noi majoritatea tehnicienilor sunt demişi după câteva etape, Ioan Ovidiu Sabău, cu cele patru sezoane la rând petrecute la Gloria Bistriţa, reprezintă excepţia. Recorduri precum cel deţinut de Alex Ferguson, aflat de 23 de ani la Manchester United, nu vor fi niciodată posibile în fotbalul românesc, unul dominat de incompetenţă managerială şi interese oculte.

×
Subiecte în articol: sport