x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Bani mai puţini la federaţii

Bani mai puţini la federaţii

de Vlad Ionescu    |    10 Mar 2010   •   00:00
Bani mai puţini la federaţii
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Pe fondul crizei, sportul românesc traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Şi-a pierdut statutul de minister, transformându-se într-o simplă Autoritate Naţională, aflată sub plapuma Educaţiei şi Cercetării, federaţiile nu şi-au primit încă bugetele, iar cluburile sportive şcolare, adevărate fabrici de campioni, sunt ameninţate cu dispariţia.

Doina Melinte, recent numită preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, s-a exprimat despre toate acestea.

 

● Jurnalul Naţional: V-a surprins faptul că premierul Emil Boc v-a numit pe dumneavoastră la conducerea ANST?

Doina Melinte: Nu m-a surprins, deoarece cred că numele meu reprezintă ceva în mişcarea sportivă din România şi nu numai. Fac sport din 1972, am condus vreme de 16 ani Direcţia Judeţeană de Sport Bacău, deci pot spune că am experienţă. Am fost secretar de stat în fostul Minister al Tineretului şi Sportului şi, probabil, domnul Boc a dorit să existe o continuitate la acest nivel.

 

● Sportul şi-a pierdut statutul de minister şi pare o simplă roată la căruţa guvernamentală.

Din păcate, ne-am tot transformat din minister în agenţie, apoi din nou în minister, iar acum în autoritate. Eu cred că, indiferent unde ne aflăm, acum la Educaţie, trebuie să dovedim că suntem puternici. Guvernul trebuie să fie alături de noi, pentru că sportul este un ambasador real al României. Am discutat de mai multe ori cu ministrul Daniel Funeriu. Este un om deschis faţă de sport şi chiar ştie sport. Cred că ne va ajuta de fiecare dată când vom avea nevoie.

 

● Suntem deja în luna martie, iar federaţiile nu au bugetele. Când şi, mai ales, câţi bani vor primi în acest an?

Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare banii vor ajunge la federaţii. Bugetul este de 730 de milioane de lei, faţă de 955 de milioane în 2009 şi 703 milioane în 2008. Este o scădere drastică, dar trebuie spus că anul trecut au existat federaţii care nu au putut cheltui toţi banii primiţi şi au dat o parte înapoi. În total, federaţiile au cerut 1,87 de miliarde de lei, dar vor primi mai puţin de jumătate. Sigur, vor fi şi nemulţumiţi, dar prioritate vor avea federaţiile olimpice, cele care au competiţii oficiale precum Campionatele Mondiale şi Europene sau calificări olimpice.

 

● Câţi oameni veţi avea în subordine?

Din 242 de posturi câte erau în MTS au rămas 202. Restul au fost redistribuite la MECTS, unde există posturi vacante.

 

● Se va desfiinţa Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa?

Din câte ştiu de la minister, acest club nu se va desfiinţa. Are o tradiţie frumoasă, acolo s-au format medaliaţi olimpici, mondiali şi europeni şi nu trebuie să distrugem ceea ce a fost bine făcut.

×
Subiecte în articol: sport doina melinte