x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Bayern, Zenit şi Rangers, anchetate pentru posibile vânzări a unor meciuri

Bayern, Zenit şi Rangers, anchetate pentru posibile vânzări a unor meciuri

31 Mai 2010   •   00:00
Bayern, Zenit şi Rangers, anchetate pentru posibile vânzări a unor meciuri

UEFA a luat legătura cu Audienţa Naţională şi Direcţia Anticorupţie din Spania pentru o colaborare în ceea ce priveşte eventuale informaţii referitoare la cumpărarea de către mafia rusă a unor meciuri din competiţiile europene, vizate fiind echipele Zenit St. Petersburg, Bayern Munchen şi Glasgow Rangers.

Prima reuniune a avut loc la 30 aprilie, atunci când un oficial al forului fotbalistic european a mers la Madrid cu un investigator pentru a discuta cu responsabilii acestui caz.

Bayern Munchen apare în unele convorbiri interceptate în luna mai de Garda Civilă în cadrul "operaţiunii Troika" împotriva mafiei ruse. În cadrul acestei operaţiuni, realizate în iunie 2008, au fost reţinuţi, între alţii, şefii mafiei Gennadi Petrov, Leonid Khristoforov şi Vitali Izgilov.

La 1 octombrie 2008, ziarele spaniole ABC şi El Pais au scris despre conversaţiile compromiţătoare ce ar fi dus la posibila cumpărare a semifinalei şi finalei Cupei UEFA din acelaşi an, în schimbul a 50 de milioane de euro, cel puţin pentru primul meci. Partida s-a încheiat cu victoria formaţiei Zenit din Sankt Petersburg, oraşul lui Petrov. Pentru a câştiga Cupa UEFA, Zenit a eliminat în semifinale pe Bayern Munchen, care a suferit una dintre cele mai umilitoare înfrângeri din istoria sa, 0-4 în meciul retur disputat la 1 mai 2008. Zenit s-a impus apoi în finală cu 2-0 în faţa celor de la Glasgow Rangers.

În convorbirile interceptate, doi şefi ai mafiei, Gennadi Petrov şi Leonid Khristoforov, au făcut referire la aceste meciuri sugerând în mod clar că mafia rusă le-ar fi cumpărat. Ca urmare a acestor informaţii, Baltasar Garzón, pe atunci şeful secţiei 5 al Audienţei Naţionale, a deschis o anchetă şi a cerut şi autorităţilor din Berlin să facă acelaşi lucru.

"Deocamdată, nici UEFA şi nici Audienţa Naţională nu a obţinut date concludente care să permită acuzarea cluburilor Bayern Munchen şi Glasgow Rangers de vânzarea acestor meciuri, dar au bănuieli serioase că acest lucru s-a produs", scrie ABC.

La data la care au apărut primele informaţii în acest sens, Bayern Munchen şi Glasgow Rangers au dezminţit categoric.

Petrov este considerat unul dintre principalii şefi ai mafiei ruse, iar interceptările telefonice arată că are relaţii la nivel înalt în ţara sa.

Vezi rezumatul meciului Zenit-Bayern:

×