x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Bute îşi apără titlul mondial

Bute îşi apără titlul mondial

de Vlad Ionescu    |    27 Noi 2009   •   00:00
Bute îşi apără titlul mondial
Sursa foto: Ionuţ Anghel/Agerpres

La sfârşitul săptămânii, Lucian Bute îşi va pune pentru a patra oară în joc centura de campion al lumii la categoria supermijlocie, versiunea IBF, în faţa mexicanului Librado Andrade. Meciul va avea loc duminică dimineaţă la Quebec City şi va fi transmis în România de TVR 1.



Confruntarea suscită un interes enorm peste Ocean, fiind vorba despre revanşa meciului disputat la 24 octombrie 2008, când pugilistul român a învins la puncte, decizia fiind însă contestată vehement de Andrade şi de staff-ul său. Bute a dominat categoric acel meci, însă în ultima repriză a fost trimis la podea, arbitrul din ring încheind lupta când românul s-a ridicat. Tabăra lui Andrade a atacat imediat, reproşând arbitrului că ar fi numărat prea încet, lucru susţinut inclusiv de presa canadiană, care de obicei îi este favorabilă lui Bute.

DECLARAŢII ACIDE

Lucian a acceptat revanşa, s-a pregătit exemplar şi acum este gata să dea un răspuns pe măsură tuturor celor care i-au contestat victoria din 2008. A stat aproape două luni în Florida, unde l-a avut sparring-partner, printre alţii, pe jamaicanul Glen Johnson, fost campion al lumii la semigrea. Bute a ajuns la Quebec City la începutul acestei săptămâni şi până la ora meciului mai are de dat jos aproximativ două kilograme, pentru a se încadra în categorie. Cei doi boxeri au participat la un antrenament cu public în cursul zilei de marţi, la care au asistat aproximativ o mie de persoane. În timp ce românul a transpirat serios şi a lovit cu putere mănuşile antrenorului Stephane Larouche, Andrade s-a limitat doar la câteva exerciţii uşoare. Dacă mexicanul a fost destul de rezervat în declaraţii, afirmând că Lucian este cel care trebuie să demonstreze ceva în acest meci, antrenorul său, Howard Grant, a fost mult mai acid, declanşând războiul psihologic. "La primul meci, Librado i-a arătat prea mult respect campionului. Nu vorbim despre o competiţie de patinaj artisitic aici, este un meci de box. Nu vreau numai un KO, vreau ca Librado să-i facă rău, să-l pedepsească, să-l bată până îl lasă lat, să-l pulverizeze", a spus Grant, adăugând că Bute a rămas cu sechele psihologice de la meciul de anul trecut, arătând "ca o frumoasă maşină de box, ca un Mercedes de lux, dar un Mercedes grav avariat, care nu mai poate rula normal".

SIGUR PE SINE

În replică, Lucian a ţinut să-şi asigure fanii că are lucrurile sub control şi că nu va mai întâmpina dificultăţi în a învinge, aşa cum s-a întâmplat la primul meci. "Sunt într-o formă fizică extraordinară, am un plan înainte de acest meci şi vreau ca acum să reglez situaţia cu Andrade, să lămurim lucrurile. La prima întâlnire am câştigat 10 reprize din 12, acum vreau să le câştig pe toate. Nu ştiu ce planuri are el, dar pot să spun că nu va câştiga,. Dacă va decide să mă atace de la început, va avea impresia că se bate cu o fantomă şi va lovi mai mult aerul. Nu sunt traumatizat de ultimele secunde ale primului meci cu Andrade şi nici nu voi fi. Evident, îmi amintesc de acele clipe agonizante, dar ştiu că eu am fost vinovat pentru ce s-a întâmplat, deoarece am făcut o greşeală tactică. Ei bine, mi-am învăţat lecţia. Acum nu trebuie să-şi mai facă nimeni griji pentru mine", a ţinut să pună lucrurile la punct Lucian Bute.

SE TRANSMITE ÎN DIRECT

Înaintea întâlnirii de duminică, Lucian Bute este neînvins la profesionişti, având 24 de victorii, dintre care 19 înainte de limită. Palmaresul lui Andrade este şi el impresionant: 28 de victorii (21 prin KO) şi doar două înfrângeri. Meciul se va disputa cu casa închisă, toate cele 16.000 de locuri ale arenei "Colisee Pepsi" epuizându-se cu mult timp înainte, deşi biletele, cu preţuri cuprinse între 50 şi 1.000 de dolari canadieni, nu au fost deloc ieftine. Dacă ultimele meciuri ale lui Lucian Bute nu au putut fi urmărite în România, de data aceasta un grup de investitori au pus mână de la mână şi au plătit drepturile de televizare, de 150.000 de dolari. Astfel, întâlnirea va putea fi urmărită în direct duminică dimineaţă, de la ora 5:30, la TVR 1. Bursa celor doi pugilişti se ridică la 1,2 milioane de dolari, dintre care 900.000 de dolari îi vor reveni lui Lucian Bute.

"Ştiu că toată lumea aşteaptă această luptă, şi eu la fel, deoarece vreau să rezolv afacerea cu Andrade. Toată lumea va vedea un nou Lucian Bute la acest meci"
Lucian Bute

"Am lăsat totul în urmă şi nu mă mai gândesc la ce s-a întâmplat anul trecut. Ştiu că a fost un rezultat controversat, însă nu mă mai gândesc la asta"
Librado Andrade

×
Subiecte în articol: sport