x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Campionat cosmopolit

Campionat cosmopolit

de Marius Mihalcea    |    28 Iul 2007   •   00:00
Campionat cosmopolit

Nu mai puţin de 91 de jucători străini vor activa in prima noastră divizie in acest sezon, cei mai mulţi dintre ei, 17 la număr, fiind legitimaţi la CFR Cluj, echipă care-l are şi pe cel mai scump dintre ei, argentinianul Fabianni.

Liga 1 - nici o echipă fără străini, in cea mai tare ediţie

Nu mai puţin de 91 de jucători străini vor activa in prima noastră divizie in acest sezon, cei mai mulţi dintre ei, 17 la număr, fiind legitimaţi la CFR Cluj, echipă care-l are şi pe cel mai scump dintre ei, argentinianul Fabianni.

Jucătorii de altă naţionalitate decăt cea romănă sunt la modă in Liga 1. Cu cei 32 de fotbalişti străini care au poposit in această vară in Romănia, numărul "stranierilor" din primul eşalon a ajuns la 91. Recordmană la acest capitol este CFR Cluj, ardelenii avănd in lot nu mai puţin de 17 "stranieri", 10 dintre ei fiind portughezi. La polul opus se situează nou-promovata Dacia Mioveni, care are legitimat un singur jucător străin, pe ivorianul Mariko Daouda.

22 DE INTERNAŢIONALI. Pentru că miza campionatului este foarte mare, Romănia urmănd să aibă anul viitor nu mai puţin de opt reprezentante in cupele europene, două in Liga Campionilor, din care una direct in grupe, patru in Cupa UEFA şi două in Intertoto, cluburile din Liga 1 au făcut investiţii majore, achiziţionănd numeroşi internaţionali străini. Dintre cei 22 de jucători străini din primul nostru eşalon care au fost cel puţin o dată selecţionaţi in "naţionalele" ţărilor lor, cei mai reprezentativi sunt polonezul Golanski şi columbianul Zapata, ambii de la Steaua, bulga-rul Jelev, de la Oţelul, şi slovenul Vrsic, de la Poli Timişoara, ultimii doi fiindu-ne, de altfel, adversari in preliminariile CE 2008. Cel mai scump jucător străin a fost transferat de CFR Cluj, atacantul argentinian Cristian Fabianni, adus in această vară de la Lanus, costănd gruparea patronată de Arpad Paskany 2,2 milioane de euro. Cei mai mulţi jucători străini din Liga 1 sunt portughezi (14), insă caracterul cosmopolit al primei noastre divizii este dat de căteva prezenţe insolite, cum ar fi cele ale irakianului Jaber, de la Gloria Buzău, zimbabweanul Mike Temwanjera, de la FC Vaslui, sau cea a liberianului Been Tekloh, care este echipierul Farului Constanţa. Cel mai vechi fotbalist străin din Liga 1 este atacantul sărb al echipei FC Vaslui, Milorad Bukvic, care a străns deja şapte sezoane in Romănia.

Importanţi

"Jucătorii străini sunt bineveniţi atunci cănd au şi valoare, insă de multe ori echipele noastre au transferat «stranieri» care se situau sub nivelul fotbaliştilor romăni. Anul acesta au venit insă căţiva jucători străini importanţi, care sunt titulari in naţionalele ţărilor lor şi cred că pot da campionatului nostru un plus de valoare"

Mircea Rădulescu director al Şcolii de Antrenori a FRF

Federaţia angoleză spune că Ze n-a avut contract

Unul dintre cei mai buni "stranieri" din sezonul trecut, dinamovistul Ze Kalanga (foto, nr. 17), a decis să nu se mai intoarcă la gruparea campioană. Mai mult, federaţia angoleză ar fi trimis o scrisoare către FRF prin care solicită certificatul internaţional al mijlocaşului, considerănd că acordul dintre echipa Petro Atletico şi Dinamo nu este valabil, nevănd semnătura jucătorului. "Petro Atletico nu au acţionat conform normelor de transfer, motiv pentru care sperăm ca forul romăn să ne trimită documentul solicitat", a declarat secretarul general al federaţiei angoleze, Augusto Silva, ameninţănd că, in cazul unui răspuns negativ, se va adresa FIFA. Directorul Departamentului Internaţional din cadrul federaţiei, Florin Prunea, susţine că nu a primit nici o hărtie: "Nu am primit nimic de la forul angolez referitoare la acest caz. Eu nu inţeleg insă cum jucătorul nu şi-a dat acordul şi nu a semnat un contract cu Dinamo, dar cu toate astea a jucat atăt in campionat, căt şi in Cupa UEFA". Ze Kalanga a declarat: "Sunt liniştit acasă, cu familia".

Echitabil

aDeşi şi-a dorit mult victoria, Dorinel Munteanu nu a reuşit să debuteze cu dreptul in noul campionat, echipa sa, FC Vaslui, terminănd la egalitate, 2-2, cu UTA. Deşi au condus cu 2-0, prin reuşitele lui Ljubinkovici (’45) şi Temwanjera (’53), moldovenii s-au văzut egalaţi, elevii lui Marius Lăcătuş punctănd prin Hora (’65) şi Radovanovici (’76). Mai mult, portarul Hăisan şi-a salvat echipa in trei situaţii de unu la unu cu atacanţii adverşi.

Debut victorios pentru Hagi

Debut oficial fără spectatori pentru Gică Hagi pe banca Stelei. Dar şi fără vlagă, nemţenii deschizănd scorul prin Vranjkovici (’12), din penalty. In acel moment, patronul Gigi Becali a părăsit stadionul, spunănd nervos: "Nu investesc milioane de euro ca să văd că mă conduce Ceahlăul". După trei minute insă Colţescu a dictat eronat penalty pentru gazde, transformat de Dică. După pauză a venit un corner "marca Bănel Nicoliţă" (’63), iar Dică a făcut 2-1. De altfel, Dică şi Bănel au fost cei mai buni oameni ai vicecampioanei, primul mai trimiţănd de două ori balonul in bară. Pe final, nervii au cedat, fiind eliminaţi trei jucători, Neaga, respectiv Rusmir şi Vranjkovici. Tot aseară, in prima etapă din Polonia, adversara Stelei in turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, Zaglebie  Liubin, a invins pe teren propriu, scor 2-1, pe Widzew Lodz.

Liga I, etapa 1

Ieri

19:00 FC Vaslui - UTA

Arbitri: Al. Deaconu - D. Roşu, B. Velicu

20:30 Steaua - Ceahlăul

Arbitri: S. Colţescu - A. Oniţa, C. Savu

Azi

20:45 (Antena 1) Dacia Mioveni - Rapid

Arbitri: A. Constantin - Ad. Vidan, C. Fecioru

22:15 (Naţional TV) "U" Craiova - Farul

Arbitri: V. Berbecaru - E. Dumitrescu, O. Maier

Măine

19:00 (Naţional TV) Gloria Buzău - Dinamo

Arbitri: I. Ivan - N. Marodin, I. Popa

19:00 (Telesport) "U" Cluj - Pandurii

Arbitri: M. Drăgănescu - Z. Szekely, D. Marchiş

20:30 (Kanal D) Poli Ştiinţa Timişoara - Poli Iaşi

Arbitri: Al. Tudor - H. Bochiş, D. Demetrescu

* Oţelul - CFR Cluj se joacă miercuri

* Gloria Bistriţa - FC Unirea se joacă joi

Etapa viitoare (4 august): Farul - Steaua, Ceahlăul - Gloria Buzău, Dinamo - FC Vaslui, UTA - Dacia Mioveni, Unirea Urziceni - "U" Cluj, Rapid - Gloria Bistriţa, Pandurii - Oţelul, CFR Cluj - Poli Timişoara, Poli Iaşi - "U" Craiova.

×
Subiecte în articol: sport cluj arbitri liga străini