x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Căzuţi fizic şi tactic

Căzuţi fizic şi tactic

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    19 Iun 2008   •   00:00
Căzuţi fizic şi tactic

EURO 2008 – ROMÂNIA ● Jucătorii au dezvăluit voalat motivele eliminării
Reveniţi ieri în ţară, tricolorii au lăsat în urmă două remize onorabile, cu Franţa şi Italia, dar şi senzaţia că selecţionerul a cerut unei generaţii să pună în aplicare un plan pentru care actualii jucători nu au forţa şi armele necesare.



EURO 2008 – ROMÂNIA ● Jucătorii au dezvăluit voalat motivele eliminării
Reveniţi ieri în ţară, tricolorii au lăsat în urmă două remize onorabile, cu Franţa şi Italia, dar şi senzaţia că selecţionerul a cerut unei generaţii să pună în aplicare un plan pentru care actualii jucători nu au forţa şi armele necesare.

Eliminată marţi seară din faza grupelor de la Euro 2008, după 0-0 cu Franţa, 1-1 cu Italia şi 0-2 cu Olanda, naţionala României urma să revină ieri seară în ţară de la Zürich. La puţin timp după finalul partidei de marţi de la Berna, jucătorii arătau resemnaţi, iar vedetele Chivu şi Mutu au lăsat destul de clar de înţeles că s-au supus unei strategii pe care nu au îndrăgit-o şi căreia finalmente nu i-au făcut faţă.

ANALIZĂ. Ultimul meci disputat la turneul final, contra olandezilor, a scos la iveală slăbiciunile din primele două jocuri, acestea din urmă fiind mascate de remizele consemnate pe tabela de marcaj. Totul se poate rezuma la faptul că efortul de a distruge şi a bloca permanent din partidele cu francezii şi italienii a stors şi aşa puţinele piese de rezistenţă din echipă. Cosmin Contra, Răzvan Raţ, Gabriel Tamaş, Paul Codrea, Cristi Chivu sau Adrian Mutu n-au mai avut puterea să “alerge în gol, fără minge, din cauza adversarului sau din alte motive”, aşa cum a remarcat căpitanul Chivu, cel mai important om al angrenajului gîndit de selecţionerul Piţurcă. “Am încercat să joc pentru echipă aşa cum mi s-a cerut”, a declarat şi Mutu, printre alte fraze rostite mai mult din complezenţă, confirmînd pe undeva una dintre concluziile competiţiei. Aceea că evoluţiile sale şterse nu au fost cauzate doar de forma fizică precară, ci mai degrabă de faptul că i s-a anulat libertatea în joc şi că i s-a cerut să se supună unei strategii colective de conservare. Spre deosebire de preliminarii şi de ceea ce joacă la Fiorentina, Mutu a fost nevoit să alerge aproape dublu, să se replieze la mai toate fazele pînă aproape de careul lui Lobonţ, efort care l-au pus de multe ori în situaţia de a greşi preluări sau de a nu mai avea “suflu” în incursiunile spre poarta adversă.

REALITĂŢI. Cel mai experimentat jucător al echipei naţionale, Cosmin Contra a avut şi el un discurs împărţit între unele declaraţii banale şi altele în care jucătorul îşi exprimă exact trăirile. “De la mijloc în sus îl avem doar pe Adi Mutu, care poate să ţină mingea, să creeze spaţii sau pericole pentru careul advers”, a spus “Guriţă”, întebat ce concluzii ar trage după ultimul meci la Euro 2008. “Nu am avut suficient curaj”, a sintetizat după meci şi preşedintele FRF, Mircea Sandu, cel care cu o zi înaintea meciului se arăta extrem de optimist în privinţa calificării. Altfel, în jocul contra olandezilor, echipa naţională a avut o posesie de doar 38%, doar două şuturi pe spaţiul porţii, prin Adrian Mutu, ambele fiind reţinute fără probleme de Stekelenburg, un singur corner, executat slab de Florentin Petre, şi doar 395 de pase precise, faţă de 645 ale olandezilor. Pe final, jucătorii lui Van Basten păreau plictisiţi, încercînd cîteva pase cu calcîiul pentru a-i delecta pe cei aproximativ 25.000 de fani “oranje” care au făcut un spectacol superb pe legendarul Stadion Wankdorf din Berna. Cei doar 5.000 de români prezenţi în tribune s-au comportat şi ei foarte bine, totul culminînd cu intonarea unei strofe din “Deşteaptă-te, române!”, în repriza secundă, în încercarea de a-i mobiliza pe jucători.

Probleme

Fundaşul Cosmin Contra a dezvăluit şi unul dintre posibilele motive pentru care, după pauză, tricolorii au părut resemnaţi. “În prima repriză am reuşit să nu primim gol şi să punem cîteva probleme pe contraatac. La pauză în vestiar am aflat că Italia conduce cu 1-0 şi că Franţa evoluează cu un om în minus, după eliminarea lui Abidal. A trebuit să schimbăm foarte repede modul de abordare a jocului, pentru a înscrie, ne-am deschis mai mult şi am primit acele două goluri”, a spus jucătorul lui Getafe.

CONTINUITATE

“Îmi reproşez că nu am avut mai mult curaj, dar în acest meci am riscat şi am primit două goluri. Poate nu avem încă anvergura de a juca pe atac împotriva unor echipe atît de mari, dar experienţa ne va ajuta. Rămîn şi pe viitor la echipa naţională. Mă gîndesc la preliminariile pentru CM 2010. Am doar 32 de ani şi nu am motive să renunţ”
Cosmin Contra

OBOSEALĂ

“Este adevărat că am avut picioarele moi în acest meci, am fost foarte obosiţi. În primele două meciuri a trebuit să alergăm mai mult decît adversarii, şi nu este deloc uşor să faci acest lucru. Cred că Olanda este cea mai în formă echipă de la acest turneu final şi are mari şanse să cîştige chiar şi trofeul”
Adrian Mutu

×
Subiecte în articol: sport mutu