x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Chelsea către Mutu: Plăteşti 17 milioane până la 31 august sau termini cu fotbalul!

Chelsea către Mutu: Plăteşti 17 milioane până la 31 august sau termini cu fotbalul!

29 Aug 2009   •   00:00
Chelsea către Mutu: Plăteşti 17 milioane până la 31 august sau termini cu fotbalul!

Chelsea se pare că i-ar fi impus lui Adrian Mutu data de 31 august ca termen final pentru plata sumei de 17,17 milioane de euro. Suma a fost stabilită în urmă cu o lună ca despăgubire de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Cum românul nu a plătit niciun euro, în prezent, gruparea londoneză se pare că lucrează la memoriul pe care îl va adresa FIFA pentru suspendarea atacantului, susţine La Nazione.



"Jucătorul Fiorentinei riscă de luni să fie suspendat de FIFA. Chelsea vrea 17 milioane de euro cash. Nicio amânare, posibilitate zero de găsire a unui compromis. Şi dacă jucătorul nu plăteşte, va fi obligat să nu mai joace fotbal", scrie cotidianul italian. Potrivit acestuia, pe 31 iulie, după decizia TAS defavorabilă lui Mutu, clubul londonez i-ar fi trimis acasă jucătorului român o recomandată cu copia hotărârii tribunalului sportiv şi cu datele contului în care aşteaptă să îi fie vărsaţi banii până pe 31 august. Jucătorul român nu ar fi făcut cunoscută această mişcare a grupării londoneze în speranţa găsirii unor soluţii alternative ori a unei căi de înţelegere cu Chelsea. "Este o ştire şoc, dar carierea lui Mutu este în pericol să fie încheiată de luni", scrie La Nazione, adăugând că de situaţia internaţionalului român sunt preocupaţi în acest moment nu numai jucătorul, avocaţii, impresarul şi clubul său, ci şi oficiali ai unor federaţii de fotbal, sindicate ale jucătorilor de fotbal, chiar şi politicieni şi preşedintele UEFA, Michel Platini.

Preşedintele grupării din Florenţa, Andrea Della Valle, nu ar fi aflat decât în urmă cu o săptămână de solicitarea adresată lui Mutu de gruparea londoneză, iar această ipoteză ar explica unele tatonări pe care Fiorentina le-ar fi făcut în ultimele zile pentru transferarea unui atacant de nivel, cum ar fi muntenegreanul Pandev de la Lazio.

Cazul Mutu interesează şi politicienii italieni, senatorul PdL Achille Totaro intenţionând să adreseze o interpelare parlamentară pe acest subiect ministrului muncii din Italia, Maurizio Sacconi: "Jucătorii sunt şi ei nişte angajaţi, iar problema Mutu e foarte complexă şi cred că ar trebui examinată de oficialii guvernului de la Roma. Printre alţii, chiar purtătorul de cuvânt al premierului Silvio Berlusconi, Paolo Bonaiuti, este florentin: ar fi bine să fie interesat şi el", a declarat senatorul italian  La Nazione aminteşte şi de cazul jucătorului brazilian Matuzalem, care şi-a întrerupt unilateral contractul cu gruparea ucraineană Şahtior Doneţk, acesta fiind obligat de UEFA la plata a 13 milioane de euro, însă împreună cu gruparea spaniolă Real Zaragoza care l-a legitimat între timp.

Astfel, şi cluburile italiene Livorno şi Juventus Torino, care l-au legitimat pe Mutu după desfacerea contractului şi suspendarea de către Chelsea, ar putea fi implicate în plata despăgubirii de 17 milioane de euro, speculează publicaţia din Peninsulă. Pe de altă parte, articolul din La Nazione a fost publicat în secţiunea de ştiri şi de către site-ul oficial al clubului Fiorentina, care a confirmat şi interesul conducerii grupării de a mai transfera, pe ultima sută de metri a perioadei de "mercato" a încă unui atacant de calibru. Din partea lui Adrian Mutu sau a conducerii clubului, nu a fost făcut însă niciun comentariu pe marginea informaţiilor vehiculate de ziarul italian.

În urmă cu o lună, preşedintele TAS, Mino Auletta, declara citat de presa italiană că jucătorul român poate să facă recurs la tribunalul federal elveţian, autoritatea judiciară civilă de deasupra TAS, însă a ţinut să sublinieze că Mutu are puţine şanse să obţină o modificare a sumei stabilită ca despăgubire. "Până acum, în peste 50 de cazuri, cu excepţia unuia singur care viza un mic detaliu de formă, toate recursurile înaintate împotriva TAS au fost respinse de tribunalul federal elveţian. Nu spun că va fi mereu aşa, dar până acum aşa a fost", a precizat Auletta,

Adrian Mutu a comentat printr-un comunicat transmis în urmă cu o lună că hotărârea TAS, este "exagerată sau chiar o enormitate" în raport cu cazul. "Voi analiza în acest context, dar numai în deplin respect pentru regulamentele sportive, acţiunile de urmat pentru a-mi apăra drepturile", a subliniat atacantul român. El adaugă că a plătit deja foarte mult pentru acea "greşeală a tinereţii" faţă de care îl separă acum "ani lumină, atât ca om, cât şi ca jucător". "Acea greşeală nu poate sta, cred eu, după atâta timp, la baza unei cereri de despăgubire care pare să depăşească chiar şi sacţiunea sportivă având în vedere decizia unilaterală a clubului Chelsea de a-mi desface contractul", a argumentat Mutu.

În octombrie 2004, Chelsea i-a reziliat unilateral contractul lui Mutu, după ce internaţionalul român a fost depistat pozitiv la cocaină, în urma unui control antidoping. La finalul suspendării de 7 luni, dictată de Federaţia engleză de fotbal, Mutu a semnat pentru Juventus Torino, în calitate de jucător liber. Chelsea a solicitat ulterior compensaţii financiare din partea fostului lor jucător, pentru care au plătit aproximativ 25 milioane euro atunci când l-au transferat de la formaţia italiană Parma, în anul 2003. Gruparea de pe Stamford Bridge a avut câştig de cauză la FIFA, care a stabilit anul trecut, în luna mai, ca Mutu să achite clubului Chelsea 17.173.990 euro, însă fotbalistul român a contestat decizia la TAS.

În vârstă de 30 ani, Adrian Mutu a disputat până în prezent 66 de meciuri pentru reprezentativa României, înscriind 29 de goluri. El şi-a început cariera la FC Argeş, după care a mai evoluat la formaţiile Dinamo Bucureşti, Inter Milano, Hellas Verona, AC Parma, Chelsea Londra şi Juventus Torino, fiind în prezent sub contract cu echipa italiană Fiorentina.

"Nu ştiu dacă să cred ce au scris italienii. Eu stau liniştit, nu o să se lase Mutu de fotbal. Oricum, asta nu are nici o legătură cu meciul cu Franţa. Sunt sigur că Răzvan va pregăti foarte bine meciul şi va face un meci frumos. Vrem să batem Franţa şi presiunea este pe ei, nu pe noi. Dinamo ne-a arătat şi acum şi în trecut, că se pot întîmpla surprize", a spus Mircea Sandu pentru televiziunea Sportro.

×