x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cine-i opreste pe cehi?

Cine-i opreste pe cehi?

29 Iun 2004   •   00:00

Nedved & Co. au spulberat selectionata nordica in ultimul sfert de finala si vor juca joi, la Porto, semifinala contra revelatiei turneului, Grecia.

DELIA GOMOESCU

Cehia a completat duminica seara careul de asi de la Euro 2004. Selectionata lui Karel Bruckner a trecut clar de Danemarca si ramane singura echipa prezenta in Portugalia care a invins in toate cele 4 partide disputate. Adversara Romaniei in preliminariile CM 2006 si-a aratat in sfertul cu nordicii o fata mai putin incantatoare si mult mai pragmatica. Cel putin in primele 45 de minute, cand ritmul meciului a parut potrivit mai degraba pentru cei care au probleme cu inima decat pentru amatorii de adrenalina. Spectacolul a revenit insa dupa pauza. Martin Laursen a sarit in contratimp la un corner, iar uriasul Koller nu a avut cum sa nu nimereasca poarta. A urmat apoi recitalul lui Baros, autor a doua goluri in doar doua minute.

MEDALII. Daca elevii lui Karel Bruckner s-au bucurat cu masura, gandindu-se la meciul cu Grecia, presa ceha ii vede deja pe Nedved & Co. in finala. "Fara falsa modestie, lucrurile sunt clare. Cehia este cea mai buna formatie de la Euro. Jucatorii cehi au reusit, in trei randuri, sa rastoarne un rezultat defavorabil. Echipa se indreapta spre o mare finala unde va putea reedita show-ul in fata Olandei", scrie cotidianul Dnes. Ziarele din Cehia se bucura ca reprezentativa lor va fi oricum medaliata, avand in vedere ca s-a calificat in semifinale. "Boum! Boum! Boum! Si iata medalia!", titreaza Dnes.

DEGRINGOLADA. In tabara cealalta, mass-media din Danemarca scrie: "Sarbatoarea s-a terminat". Ziarisii din nord deplang faptul ca danezii au ratat reeditarea succesului de la Euro 1992. "Noaptea s-a lasat peste Porto, noaptea s-a lasat peste Danemarca", titreaza Jyllands-Posten: "Apararea a clacat intr-un sfert de ora, iar degringolada din echipa lui Morten Olsen ne-a costat scump". Danezii sunt foarte suparati de esec, mai ales ca reprezentativa nordica a avut o posesie mai mare a balonului, dar nu si-a concretizat situatiile de gol. Ekstra Bladet sustine ca principala vina o are selectionerul, care a efectuat prea tarziu modificarile necesare: "Noi am asteptat, am asteptat, am asteptat schimbarile, insa Olsen dormea, ducandu-ne spre naufragiu".

Nedved si cosmarul "galbenelor"

Capitanul Cehiei, Pavel Nedved, va trebui sa aiba grija ca in meciul cu Grecia sa nu primeasca vreun cartonas galben. Nedved a fost avertizat de Valentin Ivanov in minutul 61 al meciului cu Danemarca pentru un fault asupra lui Gronkjaer. In cazul unui nou cartonas galben, el va pierde finala Euro 2004 daca echipa lui Karel Bruckner se califica. Acum mai bine de un an, jucatorul lui Juventus nu a avut drept de joc pentru finala Ligii Campionilor cu AC Milan din motive similare. In semifinala cu Real Madrid, Nedved a luat galben, fiind automat suspendat pentru ultimul act al intrecerii. Fara el, Juventus a pierdut atunci la loviturile de departajare.

Sand a spus adio nationalei

Atacantul danez Ebbe Sand a anuntat ieri ca este decis sa puna capat carierei sale la echipa nationala dupa ce selectionata lui Morten Olsen a fost eliminata de la Euro 2004. Sand (32 de ani) nu a evoluat in meciul cu Cehia din cauza unei accidentari la coapsa dreapta. Internationalul danez, care a debutat in prima reprezentativa in 1998, a adunat 66 de selectii si a marcat 22 de goluri. "Am decis sa renunt la echipa nationala pentru ca nu ma mai simt in stare sa joc pe doua fronturi", a spus Sand, care a adaugat ca a luat aceasta hotarare de mai mult timp.

Eusebio vede Portugalia si Cehia in finala

Eusebio, legenda fotbalului portughez, spera ca selectionata tarii sale sa joace in ultimul act al competitiei contra Cehiei. "As vrea ca joi seara sa pot vorbi despre o finala Portugalia - Cehia", a spus Eusebio. Fostul international lusitan este convins ca echipa lui Nedved va trece de greci, in semifinala. "Nu am nici un dubiu ca cehii sunt marii favoriti ai meciului de la Porto. Pentru mine, selectionata estica este cea mai buna echipa a turneului, singura care a dat dovada de o forta colectiva si o tehnica apreciabila".

Sarbatoare la Praga

Mii de cehi au sarbatorit la Praga calificarea Cehiei in semifinale. Suporterii au privit meciul cu Danemarca pe un ecran urias instalat in cea mai mare piata a orasului, iar dupa fluierul final al rusului Valentin Ivanov au cantat si au dansat pe strazi pana la zi. Fanii spera in reeditarea succesului din 1976, cand Cehoslovacia castiga trofeul european in fata Germaniei, sau macar o noua prezenta in finala, la fel ca in 1996, cand cehii au fost insa invinsi de nemti. Si portarul Petr Cech considera ca echipa sa poate cuceri titlul: "Am avut un parcurs perfect. Sper sa luam titlul".

Fenomenul Milan Baros

Jucatorul-surpriza de la Euro 2004 se numeste Milan Baros. Atacantul ceh, care face 22 de ani in octombrie, ocupa primul loc in clasamentul golgeterilor, cu 5 reusite. Mai mult, Baros este singurul jucator prezent in Portugalia care a marcat in toate cele 4 meciuri disputate pana in prezent. Cehul a "explodat" la Euro, dupa 3 sezoane petrecute la Liverpool in umbra cuplului Owen-Heskey. "Cormoranii" l-au transferat in 2001 de la Banik Ostrava, dar in sezonul recent incheiat Baros nu a adunat decat 13 prezente in campionat si a inscris un singur gol. "Daca cineva mi-ar fi spus ca voi marca de 5 ori pana in semifinale, nu l-as fi crezut. In Portugalia traiesc cele mai frumoase momente din intreaga mea viata", a spus Baros, care a fost desemnat cel mai bun jucator al meciului Cehia - Danemarca. Desi echipa sa face furori la Euro, atacantul ceh nu crede ca selectionata lui Karel Bruckner porneste cu prima sansa in semifinala cu Grecia. "In nici un caz nu se poate spune ca suntem favoriti. Ei se apara bine si formeaza o echipa puternica. Va fi un meci greu, dar abia il astept", a adaugat Baros.
×
Subiecte în articol: sport finala echipa cehia baros