x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cine va ocupa banca?

Cine va ocupa banca?

21 Noi 2004   •   00:00

Ieri-dimineata, Comitetul Executiv al FRF a validat demisia selectionerului Anghel Iordanescu. Presedintele Mircea Sandu a informat ca viitorul antrenor se va alege dintre Mircea Lucescu, Victor Piturca, Ladislau Bölöni si Gheorghe Hagi.

MIHAI IGIROSANU

CINE O FI? Desi sunt vehiculate patru variante pentru ocuparea postului de selectioner, se pare ca Victor Piturca va fi cel care va fi instalat
Fostul selectioner Anghel Iordanescu urma sa faca o analiza tehnica a semiesecului de la Erevan, insa nu s-a mai prezentat.

DEZBATERI. Membrii Comitetului Executiv au dezbatut lista posibililor antrenori ai "tricolorilor". Desi, la prima vedere, lista lui Mircea Sandu este extrem de valoroasa, lucrurile nu stau deloc atat de bine. In realitate, doar numele lui Victor Piturca poate intra cu adevarat in calcule. Surse "federale" dezvaluie ca liderul de la Casa Fotbalului a avansat numele lui Lucescu, Bölöni sau Hagi mai mult pentru ca opinia publica sa constate ca Federatia face totul pentru binele echipei nationale. Adevarul este ca Lucescu nu poate lasa salariul urias de la Sahtior, Boloni nu vrea sa plece de acasa, adica din Franta, iar Hagi are ambitia de a face performanta la Galatasaray.

SCRISORI. Mircea Sandu a explicat modalitatea prin care vor fi contactati cei patru candidati la postul de selectioner. "Pentru Mircea Lucescu, Ladislau Bölöni si Gica Hagi vor fi trimise maine (n.r. - luni) scrisori in care vom prezenta oferta pentru preluarea nationalei. Cu Victor Piturca ma voi intalni personal, joi sau vineri, urmand ca raspunsurile sa fie analizate, si vom vedea la ce concluzie se va ajunge. "Noul selectioner va avea un contract pe patru ani, incepand cu 2005, in care va fi inclusa calificarea la CE din 2008, dar si pentru 2006 trebuie sa tragem cat se poate, pentru ca sanse inca exista. Nu este obligatorie renuntarea la contract daca nu se obtine calificarea pentru 2006. Se va merge pe principiul unui salariu de 500, 600, 700 de dolari pe zi si un premiu mare, atunci cand obiectivul este indeplinit, care poate merge pana in jur de 300.000-350.000 de dolari", a explicat "Nasu’".

PITURCA
Victor Piturca a debutat ca antrenor la Steaua in sezonul 1991-1992, apoi pregatit pe Universitatea Craiova, in perioada 1994-1995. Intre 1996 si 1998 a condus echipa nationala de tineret, pe care a calificat-o la Campionatul European U-21. A urmat trecerea la nationala mare, al carei selectioner a fost in perioada 1998-1999. Desi a calificat echipa la Euro 2000 fara sa piarda vreun meci, a fost nevoit sa plece in urma unui conflict cu Hagi. In decembrie 1999 a fost numit antrenor al Stelei, iar in 2001 a castigat cu ros-albastrii titlul. La inceputul acestui sezon a fost inlocuit de pe banca tehnica a Stelei cu Walter Zenga.

BOLONI
Actualmente antrenorul formatiei franceze Rennes, Ladislau Bölöni si-a inceput cariera de antrenor la Nancy, in liga a doua din Hexagon. Bölöni a mai condus echipa nationala in campania de calificare la CM 2002. Dupa 10 luni, tehnicianul si-a intrerupt insa contractul cu FRF, in iunie 2001, pentru a semna cu Sporting Lisabona.

Cu gruparea lusitana a obtinut titlul si Cupa Portugaliei in 2002, insa in sezonul urmator a avut un parcurs slab. In vara lui 2003 l-a inlocuit pe Vahid Halilodzici pe banca tehnica a lui Rennes, echipa cu care ocupa in prezent locul 15 in Ligue 1.

HAGI
A fost numit selectioner al Romaniei in iunie 2001 si a ocupat acest post pana in luna noiembrie, cand a demisionat dupa ratarea calificarii la CM 2002 in urma barajului cu Slovenia. In cele 4 meciuri disputate sub conducerea sa, nationala a inregistrat o victorie, doua egaluri si o infrangere.

Dupa o pauza de doi ani, "Regele" si-a reluat activitatea, de data aceasta in Turcia. In perioada iunie 2003 - noiembrie 2003 a fost antrenor al formatiei Bursaspor, iar din februarie 2004 se afla pe banca tehnica a lui Galatasaray. Cu Cim Bom ocupa in prezent locul 3 in campionat.

LUCESCU
Mircea Lucescu este de departe cel mai titrat tehnician roman. In Romania a pregatit pe Corvinul (1979-1980), Dinamo (1985-1990) si Rapid (1997-1998). Pe plan international a antrenat Pisa (1990-1991), Brescia (1991-1996), Reggiana (1996-1997), Inter Milano (1999), Galatasaray (2000-2002) si Besiktas (2002-2004). A castigat Supercupa Europei in 2000 cu Galatasaray si titlul in Turcia cu Galatasaray (2002) si Besiktas (2003). In perioada 1981-1985 a fost antrenorul echipei nationale, pe care a calificat-o la Campionatul European din 1984, din Franta.

VICTOR PITURCA E FAVORITUL "GREILOR"
Presedintele executiv al Stelei, Mihai Stoica, considera ca singurul antrenor care poate prelua, in acest moment, functia de selectioner este fostul antrenor al ros-albastrilor, Victor Piturca. "Numai Victor Piturca poate prelua nationala. Este singura varianta, nu numai pentru faptul ca ar fi o reparatie morala", a declarat acesta. Pe aceeasi linie s-a situat si antrenorul celor de la FC Brasov, Gabriel Stan, desi considera ca unul dintre cei mai potriviti selectioneri este Ladislau Bölöni. "Exista antrenori in Romania care mai pot califica echipa nationala. Exista Loti Bölöni, care este cel mai doxat antrenor, dar nu cred ca va mai reveni din Franta. Cea mai la indemana solutie ramane Victor Piturca", a afirmat Stan.

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, inca de sambata, ca Victor Piturca va fi noul selectioner al Romaniei: "Piturca va fi noul selectioner. Am vorbit si cu Giovani Becali, care il sustine pe Piturca. La Comitetul Executiv vor fi propusi Piturca si Bölöni, dar Bölöni nu mai vine", a spus Dragomir. La randul sau, agentul FIFA Victor Becali a declarat ca Victor Piturca merita sa antreneze echipa nationala: "Cred ca Mircea Lucescu este cel mai bun pentru nationala, dar castiga trei milioane de dolari la Donetk. Urmatorii pe lista sunt Piturca si Bölöni, amandoi la fel de buni. Piturca merita sa antreneze Romania", a incheiat Becali.
×