x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CM de Atletism: Campioana e bărbat

CM de Atletism: Campioana e bărbat

de Vlad Ionescu    |    21 Aug 2009   •   00:00
CM de Atletism: Campioana e bărbat
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Câştigătoare a medaliei de aur la 800 m, sportiva sud-africană Caster Semenya este suspectată chiar de Federaţia Internaţională de Atletism că ar fi hermafrodită.

Necunoscută până acum o lună, când a devenit campioană a Africii la juniori, Semenya a cucerit aurul mondial la Berlin cu un timp uluitor pentru cei doar 18 ani ai ei: un minut, 55 de secunde şi 45 de sutimi, cel mai bun rezultat al anului. Celelalte concurente au părut nişte începătoare în comparaţie cu ea, medaliata cu argint terminând cursa cu o întârziere de 2,5 secunde.

Toate bune şi frumoase, numai că performanţele atletei sunt contestate chiar din sânul IAAF, care a cerut încă de acum trei săptămâni ca Semenya să se supună unui test de feminitate. "După Campionatele Africii au apărut speculaţiile. Am contactat federaţia sud-africană pentru a afla dacă deţine documente ce permit stabilirea sexului lui Caster Semenya", a declarat Nick Davies, purtătorul de cuvânt al IAAF.

Întocmirea unui dosar, care presupune inclusiv expertize psihologice şi ginecologice, ar putea dura câteva săptămâni, iar costurile nu sunt de neglijat. Contrar uzanţelor, Semenya a lipsit de la conferinţa de presă de după finală. În locul ei a venit Pierre Weiss, secretar general al IAAF, care a încercat să o scuze, in­vocând tinereţea şi lipsa de experienţă în astfel de situaţii delicate. Acesta a afirmat însă că medaliile îi vor fi retrase dacă se va dovedi că nu este femeie, dar că până atunci ea trebuie să fie conside­rată nevinovată.


CAZURI SIMILARE
Testele de stabilire a feminităţii au fost introduse prin anii '60, după ce au apărut tot mai multe suspiciuni în pri­vinţa unor atlete de mare valoare, pro­venite în special din ţările est-eu­ro­pene. Un caz celebru este cel al surorilor Tamara şi Irina Press, care au câştigat cinci titluri olimpice la atletism pentru URSS în 1960 şi 1964. O dată cu apariţia testelor de feminitate, ele s-au retras brusc din viaţa sportivă, surse autorizate afirmând că amândouă erau hermafrodite şi chiar că au trăit apoi ca bărbaţi. Despre o altă campioană olimpică, poloneza Stanislawa Wa­lasiewicz, s-a aflat abia după moarte că era bărbat. Ea a fost ucisă în 1980, în SUA, în timpul unui jaf armat, iar la autopsie s-a descoperit că avea organe genitale masculine.

×
Subiecte în articol: atletism hermafrodit