x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CM HANDBAL MASCULIN - Debutanţi jumuliţi fără milă

CM HANDBAL MASCULIN - Debutanţi jumuliţi fără milă

de Florin Gongu    |    19 Ian 2009   •   00:00
CM HANDBAL MASCULIN - Debutanţi jumuliţi fără milă

Corespondenţă din Osijek •  Naţionala de handbal masculin a debutat cu stângul la Campionatul Mondial, fiind învinsă clar de campioana olimpică, Franţa, scor 21-31. Aseară, România a jucat cu Ungaria, iar azi întâlneşte Argentina.



Şocul revederii cu marile competiţii a fost prea mare pentru echipa României. "Vă promit că nu ne vom face de râs în meciul cu Franţa", spunea antrenorul Aihan Omer înainte de plecarea spre Croaţia. Ultima partidă directă se înregistrase acum 14 ani, la CM din Islanda, şi se încheiase cu 23-22 pentru ai noştri. Atunci însă Franţa a câştigat titlul. "S-a văzut că suntem debutanţi la un turneu final. Emoţiile au fost vizibile, am avut un start dezastruos. Ne pare rău că am pierdut la un scor mare. Ne propusesem un rezultat mai strâns, dar nu ne-a ieşit planul. Am întâlnit o echipă extraordinară, o adevărată forţă. Nu ne e ruşine că am pierdut în faţa acestei echipe", a declarat selecţionerul la finele partidei.

România a început meciul extrem de timorată, reuşind să înscrie primul gol abia în minutul 8. Franţa, fără să exceleze, a început să se distanţeze şi graţie paradelor de excepţie ale portarului Thierry Omeyer, care, practic, a închis poarta. Omer a fost nevoit să schimbe mai mereu echipa, în tentativa de a găsi formula care să limiteze proporţiile scorului, dar nu a reuşit. De altfel, cu excepţia portarului Rudi Stănescu, toţi ceilalţi şase titulari (Buricea, Petrea, Stavrositu, Ghionea, Pîrîianu şi Iacob) au jucat mai puţin decât cei de pe bancă. "Pentru economia turneului final, n-am dorit să solicit la maximum jucătorii. Am încercat să rulez tot lotul, pentru ca toţi să fie conectaţi", a explicat Omer. Cu toate acestea, România a reuşit să treacă de tracul debutului şi a reintrat uşor-uşor în meci. Dovadă că în minutul 33 se apropiase la doar două goluri (11-13) după ce în minutul 22 francezii aveau un avantaj de 6 goluri. A urmat o nouă cădere inexplicabilă ce a dus în final la diferenţa de 10 goluri. "În următoarele meciuri veţi vedea o altă Românie", a anunţat Aihan Omer. În celelalte meciuri din grupa A s-au înregistrat rezultatele: Slovacia – Argentina 27-25 şi Ungaria – Australia 41-17. Astăzi (ora 16:30, în direct la TVR 2), România întâlneşte Argentina, iar mâine este zi de pauză.

Rudi, omul meciului
Deşi Franţa a câştigat la scor, Comisia Tehnică l-a desemnat pe portarul Rudi Stănescu drept omul meciului. A fost consolarea oferită unei echipe ce a fost încurajată frenetic de circa 200 de suporteri din ţară, dar şi de restul de croaţi prezenţi în sală. "Rudi a fost mai bun pentru că a avut de apărat mai multe mingi decât Omeyer", a spus Sorin Toacsen, antrenorul cu portarii care a fost pe teren la istoricul meci din Islanda. "Ne-am dorit foarte mult să ajungem la acest turneu, şi de aceea am început cu trac. Pe parcurs ne-am mai revenit, dar Franţa s-a desprins prea mult şi n-am putut să mai egalăm. Pe Karabatici îl ştiam, am mai jucat contra lui în Liga Campionilor. Pot spune despre el că e un jucător foarte bun. Atât", a declarat Rudi Stănescu după meci. Karabatici şi Guigou au înscris câte 7 goluri.

"Am întâlnit o echipă montată sută la sută. Poate că am intrat noi cam timoraţi, dar cred că asta e diferenţa reală dintre cele două echipe. Dacă luăm această înfrângere ca pe o ruşine, mai bine ne lăsăm de handbal. Ar însemna să capitulăm deja"
Rareş Jurcă

"Este un sentiment plăcut să vezi suporteri alături de tine. Lumea iubeşte handbalul în România şi o să-l iubească şi mai mult după ce vom face un rezultat bun aici"
Laurenţiu Toma

"A fost o diferenţă normală. Am făcut toate greşelile posibile. Suntem mândri de prima repriză, dar nu puteam emite mai multe pretenţii. Franţa e o mare forţă"
Sandu Iacob

Altă lume
Cele şase echipe care alcătuiesc grupa A sunt cazate toate în acelaşi hotel, "Osijek". Atmosfera în interiorul hotelului este una relaxantă, mulţi dintre jucători cunoscându-se indiferent de naţionala pe care o reprezintă. Alături de cele şase delegaţii, în hotelul de patru stele se mai află cazaţi şi alţi turişti, iar accesul ziariştilor nu este restricţionat sub nici o formă. Mai mult, orice problemă pe care o are careva din afara ariei handbalului poate fi rezolvată cu ajutorul poliţiştilor care stau la hotel pentru a asigura securitatea sportivilor. În plus, în recepţie şi la bar fumatul este permis, fără să existe vreo reclamaţie. Cu siguranţă această lume nu poate fi caracteristică decât handbalului şi nu are nimic în comun cu fotbalul!

×
Subiecte în articol: sport