x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CM HANDBAL MASCULIN / O căciulă prea mare

CM HANDBAL MASCULIN / O căciulă prea mare

de Florin Gongu    |    24 Ian 2009   •   00:00
CM HANDBAL MASCULIN / O căciulă prea mare

Corespondenţă din Osijek - Înfrângerea suferită în faţa Slovaciei, scor 23-28, şi ratarea calificării în grupele principale ale Campionatului Mondial din Croaţia au lăsat un gust amar în rândul jucătorilor, tehnicienilor şi oficialilor noştri.



Înaintea turneului final, toată lumea credea că naţionala masculină poate face o figură frumoasă la această competiţie. Eliminarea încă din prima fază ne-a trezit însă la realitate. Printre cei mai afectaţi a fost vicepreşedintele FRH, Petre Paleu, care a recunoscut că încă din dimineaţa meciului a simţit că nu vom câştiga. “Ceva ne-a lipsit. Sunt hainele prea mari pentru noi. Echipa trebuie să aibă altă determinare. Dar, aşa e românul. Dacă meciul ar dura doar 40 de minute, poate că am fi campioni mondiali. Sunt supărat pe unii jucători, de la care aşteptam mai mult. Tocmai de aceea, Pârâianu nu trebuie lăsat să se retragă. Sunt convins că mai poate. El a dus greul aici, împreună cu Stănescu şi cu Petrea. Nu mai dau nume, pentru că fiecare a dat tot ce a putut mai mult, ei sunt cei care ne-au ajutat să ajungem aici. Suntem o naţie căreia îi tremură ceva atunci când are meciuri decisive”, a spus conducătorul delegaţiei tricolore în Croaţia.

E NEVOIE DE SCHIMBĂRI
Antrenorul Aihan Omer a încercat să treacă repede peste acest eşec şi a stabilit deja următorul obiectiv: calificarea la Olimpiadă. “Am ales cei mai în formă jucători. Am avut un lot de 24, mi-a fost greu să-i aleg pe cei 16. Dacă vom schimba sistemul competiţional, dacă vom mai participa la turnee puternice, cu patru-cinci meciuri la rând, sunt convins că România va putea juca la intensitate mare tot meciul, şi nu doar 40 de minute. Am fost felicitaţi pentru handbalul practicat. Sunt convins că de acum România are altă deschidere, iar la Trofeul Carpaţi vor veni şi echipe mari. Obiectivul nostru este acum calificarea la Olimpiada de la Londra”, a spus tehnicianul. Eremia Pârâianu, unul dintre cei mai constanţi jucători ai noştri, ar vrea să mai continue la echipa naţională: “N-am păţit nici o ruşine. Nu jucăm învechit, dar asta ne e valoarea acum. A fost un vis al meu să joc la Mondiale şi pentru asta am făcut multe sacrificii, în special în familie. Vreau să văd dacă România mai are nevoie de Pârâianu, pentru că postul de pivot este acoperit. Eu aş vrea să mai continui”, a declarat handbalistul în vârstă de 33 de ani.

A LIPSIT EXPERIENŢA
Rareş Jurcă, unul dintre puţinii tricolori care activează în străinătate, a identificat câteva dintre cauzele care au dus la ratarea obiectivului: “Avem un gust amar. A fost dorinţă, devotament, dar cum se zice la români, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Nu e nici o scuză, dar s-a simţit lipsa de experienţă. Am venit până aici, ne-am calificat, am spart gheaţa în sfârşit, dar, din păcate, nu ne-a ieşit mai mult. Suntem neinspiraţi, facem greşeli, nu ne concentrăm. Luaţi individual, jucătorii României şi ai Slovaciei sunt de valori apropiate, dar, dacă acum ne-au învins, înseamnă că au fost mai buni. Pentru mine a fost un ţel în viaţă să particip la un Campionat Mondial, dar sper să mai am bucuria să particip şi la alte turnee finale importante”.

Petre Paleu şi-a dat demisia

Înaintea jocului cu Slovacia, vicepreşedintele Petre Paleu a anunţat că îşi va prezenta demisia în cazul în care echipa României va rata calificarea în grupele principale ale CM. El şi-a ţinut cuvântul, dar a afirmat că va sprijini în continuare echipa naţională dacă Aihan Omer va rămâne antrenor. “Am spus că voi demisiona şi am făcut-o. Voi rămâne ca sponsor simbolic, dar numai atâta timp cât pe bancă va fi Aihan Omer. Cei mai mulţi bani îi voi investi în echipa de fotbal Ceahlăul”, a spus oficialul FRH. Acesta s-a arătat foarte dezamăgit de mesajele pe care le-a primit după meciul cu Slovacia. “Am primit mai multe SMS-uri din ţară, care mă acuzau că am încercat să transform naţionala într-un «Paleu SRL». Eu am venit la naţionala masculină cu gândul să o ajut efectiv cu bani, pentru că nu se poate face performanţă fără bani”, a declarat Paleu.

Jucăm în Cupa Preşedintelui

Echipa României va evolua în continuare în turneul de consolare pentru locurile 13-24, care este dotat cu Cupa Preşedintelui. Tricolorii fac parte din grupa I, ale cărei meciuri se vor disputa în oraşul Pula, şi vor juca, în ordine, cu Cuba (azi, ora 20:00, în direct la TVR 2), Kuweit (duminică) şi cu Spania (luni). Echipele pornesc cu zestrea de puncte câştigate în meciurile directe disputate în faza grupelor preliminare, astfel că în clasament conduc Spania şi România cu 4 puncte, urmate de Argentina şi Cuba cu câte 2 puncte, Kuweit şi Australia cu 0 puncte. Din grupa a II-a fac parte Egipt, Rusia, Tunisia, Brazilia, Arabia Saudită şi Algeria. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa marţi.

×
Subiecte în articol: sport