x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Cobra" studiaza Dreptul

"Cobra" studiaza Dreptul

05 Ian 2005   •   00:00

Atacantul lui FC Zurich, Adrian Ilie, are si alte preocupari in afara gazonului. De 4 ani, "Cobra" studiaza dreptul la Universitatea Transilvania din Brasov. Acesta mai este coleg cu Dinu Todoran de la Farul, cei doi fiind foarte apreciati de profesorii lor, care au ramas surprinsi de interesul aratat de cei doi fotbalisti.

OVIDIU NEDELCU

SILITOR. Adrian Ilie nu exceleaza doar pe gazon ci si pe bancile facultatii
In februarie, colegii de an ii vor vedea din nou. Ies mereu in evidenta dintre cei 100 de cursanti. La stirile sportive i-au vazut de fiecare data cand au marcat sau au facut vreun meci mare.

LIDERI. Mandria Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov sunt doi fotbalisti. Adrian Ilie si Dinu Todoran sunt studenti in anul IV, fiind trecuti in lista cursantilor cu frecventa redusa. Alegerea celor doi este destul de ciudata, tinand cont de faptul ca multi dintre colegii lor prefera facultatile de educatie fizica si sport.

CARACTERIZARE. Prodecanul Cristinel Murzea, cel care i-a predat lui Adrian Ilie "Dreptul Roman si Civil" are o parere foarte buna despre studentul sau. "Probabil ca vrea sa devina procurator dupa ce se retrage din fotbal", explica profesorul universitar inclinatiile "Cobrei" spre Drept. Pe aceeasi linie se situeaza si Ioan Bujdoiu. "Ilie este in nota generala a sportivilor seriosi, care isi vad interesele. La un moment dat va inceta sa mai intre pe teren. Se afla in pragul incununarii reusitei profesionale", spune profesorul care l-a pregatit pe Ilie la sociologie, filosofia dreptului si relatii internationale.

MISCARE. Cei doi profesori universitari nu sunt straini de fenomenul fotbalistic. Impreuna cu ceilalti colegi de la Catedra de sport si sociologie se intalnesc de doua ori pe saptamana si joaca fotbal. O fac pentru relaxare si mentinerea formei fizice. Chiar daca il au pe Adrian Ilie ca student, jucatorul lui FC Zurich nu se numara printre preferintele lor. Preferatul celor doi profesori universitari este Nicolae Dobrin, pe care il considera cel mai bun fotbalist roman, inaintea chiar si a lui Gheorghe Hagi. "Cel mai mare fotbalist al Romaniei poarta numele de Nicolae Dobrin. A avut talent si idee de constructie a jocului. Hagi a fost doar talentat. Asta nu inseamna ca nu ii recunoastem meritele lui Hagi. El ne-a oferit cele mai multe bucurii dupa Revolutie. Ii dorim sa ajunga cel mai mare antrenor, sa-i calce pe urme lui Mircea Lucescu", spune profesorul Murzea. Colegul sau, Bujdoiu, completeaza. "Nicolae Dobrin a castigat de unul singur un campionat cu FC Arges".

MANDRIE. Maricel Mandac este reprezentantul studentilor de la Drept in Senatul Universitatii Transilvania, fiind coleg de an cu Adrian Ilie si Dinu Todoran. "Ne mandrim cu colegii nostrii. Todoran este un om de mare caracter, lucru la care nu ma asteptam din partea unui fotbalist. Nici Adrian Ilie nu are aere de mare vedeta", marturiseste liderul studentilor.

SUPERPROFESORI. Ioan Bujdoiu este decanul Facultatii de Drept si Sociologie din 2001. De 30 de ani preda la Universitatea Transilvania, iar 18 ani a fost seful catedrei de sociologie. A publicat sapte carti si peste 50 de studii in domeniul sociologiei. Cristinel Murzea este profesor universitar doctor din 2003. Din 1998 ocupa functia de prodecan al Facultatii de Drept si Sociologie din cadrul Universitatii Transilvania. A publicat 8 carti si peste 40 de articole despre dreptul civil. Are certificat de absolvent al Universitatii din Paris, specializarea Administratie Publica. Bujdoiu si Murzea au participat la un stagiu de pregatire care a avut loc la Universitatea Waseda din Japonia.

EXPLICATIE

"Am ales sa urmez cursurile unei facultati de Drept fiindca ma va ajuta foarte mult pe viitor. Dupa ce imi voi agata ghetele in cui vreau sa devin procurator si trebuie sa imi fac meseria" - Adrian Ilie jucator FC Zurich

CATALOGARE

"Adrian Ilie are aceeasi personalitate ca si pe teren. Extrem de serios si de matur. Un student foarte bun. Are inclinatii spre Dreptul contractual. La mine a avut note de la 7 in sus" - Cristinel Murzea profesor universitar

MANDRU

"A fost alegerea mea sa urmez cursurile Facultatii de Drept. Trag si eu cat pot ca sa nu am probleme. Nu vreau sa ma fac de ras. Ar fi pacat sa-mi patez reputatia facuta pe teren" - Dinu Todoran jucator Farul

APRECIAT
Dinu Todoran (foto) este brasovean get-beget, dar in clipa de fata nu mai imbraca tricoul echipei de la poalele Tampei din cauza contractelor foarte mici oferite de patronul Ioan Niculaie, care chiar ar putea renunta la finantarea echipei chiar in aceasta iarna. In prezent la Farul Constanta, echipa cu care a incheiat turul campionatului pe locul 4, la egalitate cu Dinamo, FC National si Rapid si la 6 puncte in spatele liderului Steaua, Todoran este foarte bine vazut de catre profesorii sai. "Este foarte ambitios. La facultate se comporta la fel ca si pe teren. Construieste enorm, ca un adevarat mijlocas. A avut unele restante, dar a recuperat in toamna. Este un tip foarte corect, serios si modest", spune Cristinel Murzea despre Dinu Todoran, care a terminat anul 3 de facultate cu media 8,40.

TOCILARI
Fostul voleibalist de la CS Tractorul, Horatiu Ferariu, urmeaza in clipa de fata un curs post universitar legat de Managementul Organizatiilor Publice", avandu-i ca profesori pe Ioan Bujdoiu si Cristinel Murzea. La fel a facut in urma cu cativa ani si fostul biatlonist Iosif Tamas, actualul sef al Politiei din Poiana Brasov si fiul internationalui Gabriel Tamas, in prezent la Spartak Moscova. Fotbalistul Adrian Oancea, ultima oara la FC Ghimbav, dar dorit in clipa de fata de International Pitesti, a absolvit in urma cu cativa ani ISE-ul, facultate la care a fost admis al treilea. In prezent, Oancea este pe cale sa termine si Facultatea de Drept la Universitatea Transilvania.
×
Subiecte în articol: sport drept ilie adrian murzea todoran dinu todoran