x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cu Marcel Lica despre fotbal si bucatarie

Cu Marcel Lica despre fotbal si bucatarie

01 Mar 2004   •   00:00

Unul dintre cei mai mari arbitri pe care i-a avut Romania, Marcel Lica, in prezent presedinte la FC Farul Constanta, a acceptat sa dezvaluie cateva dintre tainele carierei lui, prezentandu-ne chiar si una dintre retetele lui preferate.

Nascut in Bals, judetul Olt, drumul ales de Marcel Lica a fost fotbalul, primele lectii cu mingea fiindu-i predate de tatal sau, a carui viata a fost dedicata tot sportului cu balonul rotund.
"Am fost un baiat cuminte care a reusit sa se descurce. Nu am fost un vagabond, ci doar mi-am vazut intotdeauna interesul. Fotbalul a fost ceva genetic, fiindca tatal meu era fotbalist, iar peste tot vedeam numai fotbal", isi aminteste fostul arbitru international.
13 ani a durat cariera lui de fotbalist, evoluand ca fundas dreapta la 6 cluburi din C, B si Divizia A, timp in care a fost selectionat de doua ori la echipa nationala.

Merge la sala de forta

Cea mai agitata perioada din viata lui s-a petrecut intre 1984-2002, cand a activat ca arbitru.
"Nu pot spune ca-mi este dor de arbitraj, insa imi este dor de iarba, sa fiu acolo pe teren, iar principalul motiv ar fi ca m-am ingrasat. De cand sunt presedinte la FC Farul si stau mai mult prin birou, am pus ceva kilograme pe mine."
Pentru a mai scapa din greutate, Marcel Lica isi rezerva cateva minute pe sapta mana pentru a intra in sala de forta a Clubului Eden din Constanta a carui proprietate o detine, insa pentru inceput prefera doar sa "atinga" aparatele sau sal asiste pe fiul cel mare, Eden, sanatatea nepermitandu-i sa se avante in ridicarea greutatilor.

A vandut sucuri naturale

Prima afacere a lui Marcel Lica a fost cu sucuri naturale ambalate la cutii de 1 litru.
"In 1992 am inceput sa intru in afaceri. Am inceput cu sucuri naturale la un litru. Eram singurul importator de asa ceva, insa afacerea nu a tinut, fiindca atunci erau la moda dozatoarele TEC", spune presedintele Farului.
Dupa esecul cu sucuri, Lica s-a reprofilat si si-a deschis un magazin angro cu bauturi alcoolice, chimicale si vopsea. Dupa o alta perioada a devenit unic distribuitor al portelanurilor de Alba-Iulia. In prezent detine complexul sportiv Eden din Constanta.


E fan Andreea Marin

Marcel Lica este casatorit de 21 de ani cu o fosta voleibalista, Gelil Gulniza (44 de ani), si are doi copii, Eden Valentin - 20 de ani si Iurgen Ciprian - 11 ani. In particular o admira pe Andreea Marin. "Imi place mult de Andreea Marin. Ceea ce admir la ea este omul, femeia, realizatoarea de emisiuni. Este o femeie inteligenta, talentata si desigur foarte atragatoare, dar cel mai mult tin la sotia mea", a declarat Lica.

Vrea BMW X5 sau Volvo

Pe langa gatit, o alta pasiune pentru presedintele marinarilor o reprezinta masinile. Deocamdata conduce un Cielo, pentru ca toti banii au fost investiti in sala de sport pe care o detine in Constanta. "Am investit mult in sala si nu am mai avut posibilitatea sa-mi iau o alta masina, dar ma gandesc tot timpul la un BMW X5 sau la un Volvo S 80", a explicat Lica, lasand impresia ca se afla aproape de a achizitiona unul dintre cele doua modele.

INEDIT
S-a casatorit de Ziua Unirii


Pe sotia sa, Lica a cunoscut-o in 1982 pe cand se afla in Constanta. Atunci evolua pentru Sportul Studentesc si venise cu echipa pentru a juca meciul de campionat cu Farul. Cazat la Hotelul Sport, el a cunoscut-o pe jucatoarea de volei Gelil Gulniza, cazata in acelasi hotel. "Pentru prima data am vazut-o acolo si mi-a placut de ea, insa nu am avut tupeu. Oricum, mai tarziu, prin martie, a fost ziua ei de nastere si i-am trimis un cos cu flori printr-un intermediar, iar apoi ne-am intalnit. Asa am reusit sa o cunosc. La un an si ceva, adica pe 1 Decembrie 1983, m-am casatorit cu ea", a povestit Lica. In intreaga sa activitate de arbitru, Marcel Lica a strans numeroase suveniruri, care au avut darul sa-i bucure familia. Dintre toate, cel mai simpatic a fost un ghiozdan primit de la oficialii clubului AC Parma. "E un ghiozdanel foarte frumos. Avea inscriptionata sigla clubului, iar inauntru am gasit un tricou si niste caiete ", spune Lica, amintind ca regulamentul FIFA nu permitea primirea de suveniruri ce depaseau 100 de dolari. "Pe vremea lui Ceausescu ni se ofereau porci, tigari si whisky"

  • Jurnalul National: In cei aproape 18 ani petrecuti ca arbitru ati avut ocazia sa va fie ceruta influentarea rezultatului de pe teren?

    Marcel Lica:
Da. Pe vremea lui Ceausescu existau presiuni. Tin minte ca veneau diferiti secretari de partid si-mi spuneau: "Hai tovarase, fa si tu asa ca uite iti dau un porc". Cele mai tentante oferte erau atunci cand veneau si-ti ofereau cartuse cu tigari straine si whisky, raritati la vreme aceea. Ce sa mai spun cand veneau si-ti propuneau sa te muti din garsoniera ta amarata intr-un apartament, iti sclipeau ochii, dar am reusit sa fiu vertical si sa nu accept.

  • Dupa 1989 a fost altfel?

    Da, dupa Revolutie a fost altfel, diferenta era ca nu veneau si-ti zicea ca-ti da ceva, ci te ameninta direct. "Daca nu faci asa cum spun eu, sa stii ca stiu pe cutare de la Federatie si te dau afara." Deja erau mai versati, dar niciodata nu am cedat.

  • La cine va referiti?

    Imi pare rau, dar nu vreau sa dau nume. A fost vorba de o perioada din care am avut totusi multe momente de satisfactie.

  • Care a fost cel mai frumos moment din cariera dumneavoastra de arbitru?

    Am arbitrat o data un meci intre Portugalia si Armenia, iar dupa partida, la restaurantul unde serveam masa, a venit si marele jucator portughez Eusebio, cu care am petrecut mai bine de doua ore. Este un om extraordinar.

  • Dar cel mai urat moment?

    Arbitram un meci de Divizia B, intre Turnu-Severin si FC Baia Mare, si din cauza faptului ca oaspetii au castigat cu 2-1, iar in urma rezultatului gazdele retrogradasera, am fost fugarit. Nu am reusit sa ies din vestiar decat cu politia dupa doua ore. A fost groaznic.
    ( COSMIN SMOCHINA )
  • ×
    Subiecte în articol: sport marcel lica marcel lica