x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cupa UEFA - Brat la brat prin Europa

Cupa UEFA - Brat la brat prin Europa

de Vicentiu Neagoe    |    Mihai Igirosanu    |    Dragos Stoica    |    17 Feb 2006   •   00:00
Cupa UEFA  - Brat la brat prin Europa

Dupa succesul obtinut pe terenul echipei clasate pe locul 4 in clasamentul Olandei, "ros-albastrii" si-au acontat, practic, a doua prezenta consecutiva in "optimile" Cupei UEFA.

Succesul campioanei Romaniei, 3-1 cu Heerenveen, a fost apreciat in termeni elogiosi, inclusiv de catre adversarii, care reusisera in grupe sa scoata un 0-0 la Bucuresti, cu Dinamo.

LAUDE. Impresionat de prestatia Stelei, portarul olandezilor, Brian Vandenbussche, a facut o comparatie magulitoare: "Steaua este Barcelona Europei de est!", a declarat goalkeeper-ul batav. Antrenorul Gertjan Verbeek a fost cat se poate de concis: "Trebuie sa fim realisti. A castigat echipa mai buna". De asemenea, jucatorii olandezi, in frunte cu "veteranul" Bruggink au subliniat superioritatea stelistilor si par a fi renuntat la sperantele de calificare. Doar Jeroen Drost a mentionat ca mai exista sanse de calificare, "insa foarte mici".

RECUNOASTERE. Privind in urma, cunoscutul cotidian De Telegraaf a facut si o comparatie intre valoarea Stelei si cea a fostei adversare a lui Heerenveen din grupele Cupei UEFA, Dinamo, cu care olandezii au remizat, 0-0, in Stefan cel Mare. "Steaua este cu o clasa peste Dinamo", a titrat ziarul. "Steaua a fost prea buna, iar echipa olandeza nu a putut compensa acest lucru prin entuziasm. Practic, dubla mansa s-a incheiat. Romanii nu numai ca au dominat printr-o clasa individuala superioara. Ei au aratat o mai buna conceptie de joc si au dovedit ca formeaza un grup unit", a notat si cotidianul De Volskrant. Site-ul oficial al lui Heerenveen a subliniat ca "Steaua a fost puternica precum o piatra, a jucat fotbal cu usurinta, nelasand echipa noastra sa construiasca".

PRECAUTI. Autorul golului egalizator al Stelei, Nicolae Dica, a declarat: "Am facut un joc foarte bun si nu ne-am pierdut la 0-1, pentru ca era doar o chestiune de timp pana cand sa marcam. In mare, suntem calificati, dar trebuie sa ramanem cu picioarele de pamant". Capitanul Mirel Radoi a mers pe aceeasi idee: "Acest scor ne face sa ne simtim ca si calificati, insa mai e un retur si trebuie sa ne pastram capul pe umeri pentru partida de joia viitoare, de la Bucuresti. Pana la urma s-a dovedit ca am fost echipa mai buna". "Aceasta victorie este un pas inainte pentru calificare, dar la Bucuresti vom avea un meci la fel de greu, precum cel de la Heerenveen", a spus si Olaroiu.

MULTUMIT
"Jucatorii au interpretat foarte bine partitura pe care ne-o propuseseram. M-a impresionat la ei determinarea cu care au jucat. Cred ca i-am surprins pe olandezi cu presiunea pe care am creat-o mai ales in prima repriza. Au fost fantastici. Cu toate acestea, am ratat cateva mari ocazii, exasperant de usor" - Cosmin Olaroiu, antrenor Steaua

REALIST
"Trebuie sa fim realisti. A castigat echipa mai buna. Am avut cateva ocazii mari de a marca pentru 2-1, dar am avut si doua momente moarte, cand adversarii s-au distantat la 3-1. Una peste alta, trebuie sa fim realisti, acesta este fotbalul european. Nu cred ca mai avem sanse de a intoarce soarta calificarii" - Gertjan Verbeek, antrenor Heerenveen

SUFICIENT
"Ne asteptam ca olandezii sa faca un pressing, dar eu spun ca ne-am facut jocul nostru de pase. Am ratat mult, cum facem noi de obicei, scorul putea sa fie mult mai mare. Dar, pentru primul meci oficial, 3-1 in deplasare este suficient. Rezultatul din prima mansa arata ca sansele de calificare in optimi sunt mari" - Gabriel Bostina, jucator Steaua

ATMOSFERA
Pe stadionul "Abe Lenstra", Steaua a fost incurajata de peste 400 de suporteri (foto). Marea majoritate a acestora a ocupat un sector in coltul dintre tribuna oficiala si o peluza, iar un grup a urmarit confruntarea de la tribuna I, chiar din mijlocul fanilor olandezi. Acestia au avut o comportare exemplara. La 1-3, tot stadionul a inceput sa cante, iar dupa fluierul final echipa bucuresteana a fost aplaudata cu generozitate.

PATRON INCANTAT
La finalul meciului, Gigi Becali era un om in culmea fericirii. "Am avut putine emotii la 1-1, dar olandezii nu puteau sa ne bata. Jocul de la inceputul reprizei a doua nu prea mi-a placut. Eu am creat o super-echipa la Steaua. Am umilit olandezii la ei acasa. A fost o seara romaneasca, datorita Stelei si a Rapidului", a continuat boss-ul gruparii din Ghencea. Gigi Becali a plecat spre tara imediat dupa joc, la bordul unui avion particular, in vreme ce echipa a revenit ieri.

In Giulesti se rescrie istoria

BUCURIE. Vali Negru (stanga) a marcat din penalti. Buga si Karamian (dreapta) exulta. Portarul nemtilor este demoralizat
Cu un picior in optimile de finala ale Cupei UEFA, "feroviarii" par la ani lumina distanta de momentele in care echipa de langa Podul Grant facea naveta intre primele doua divizii.

Rapid s-a impus definitiv in galeria marilor echipe romanesti, dupa ce, prin victoria de miercuri seara, de la Berlin, giulestenii si-au apropiat calificarea in optimile de finala ale Cupei UEFA. Practic, victoria cu 1-0 de pe Olympiastadion, in fata Herthei, reprezinta inceperea unui nou capitol in istoria formatiei de langa Podul Grant, mai ales ca "feroviarii" sunt prezenti pentru prima oara in intreaga existenta in primavara europeana.

REALIST. Dincolo de euforia victoriei de dupa meciul cu Hertham, antrenorul "visiniilor", Razvan Lucescu, a tinut ieri sa avertizeze ca accederea in runda urmatoare nu este inca rezolvata in totalitate. "Ne-am indeplinit obiectivul, dar ar fi trebuit sa marcam mai devreme. I-am scos bine din joc pe adversarii de care ne-am temut cel mai mult. Ar fi trebuit totusi sa profitam de cele doua eliminari de la Hertha si sa mai fi marcat un gol, mai ales ca, in inferioritate, nemtii au fost foarte ambitiosi. In retur ne asteapta un meci pe viata si pe moarte. Este stiut si demonstrat faptul ca echipele germane lupta pana la final", a declarat tehnicianul "feroviarilor".

SOCATI. La randul sau, antrenorul lui Hertha, Falko Gotz, s-a aratat susprins de evolutia elevilor sai. "Nu este o situatie usoara, ceea ce s-a intamplat astazi pe teren nu ne reprezinta. Nu ai voie sa fii indisciplinat", a spus tehnicianul, care a adaugat ca Hertha a jucat mai bine in noua oameni decat in 11. Totodata, managerul clubului german, Dieter Hoeness, a declarat ca intelege deceptia fanilor: "Nici eu nu sunt multumit de joc si de rezultat. Din pacate, ne-am amagit ca vom avea un meci usor". Partida-retur dintre Rapid si Hertha va avea loc joi, 23 februarie, cu incepere de la 17:15, pe Stadionul "Giulesti".

PRUDENTA
"E un rezultat foarte bun, pe care l-am obtinut meritat, dar deocamdata suntem la jumatatea drumului. Mai e un joc care va fi foarte dificil. Echipele germane au o mentalitate puternica si nu renunta niciodata, lucru care s-a vazut si pe finalul meciului de la Berlin" - Razvan Lucescu, antrenor Rapid

PANCU, IN GALERIE
Fara drept de joc la Berlin, Daniel Pancu a urmarit prima repriza a partidei din mijlocul galeriei conduse de Gigi Corsicanu. Desi este imprumutat pana la vara in Giulesti, Pancu nu a avut drept de joc, pentru ca a evoluat in actuala editie a cupelor europene pentru Besiktas Istanbul. De-a lungul primelor 45 de minute, fotbalistul a cantat alaturi de cei aproximativ 100 de suporteri rapidisti (foto), iar dupa pauza s-a mutat langa tribuna oficiala. La final, atacantul a mers catre vestiare, unde a sarbatorit victoria impreuna cu coechipierii sai. Rapid a stabilit si un nou record de victorii pentru o echipa romaneasca in cupele europene, precum si cel mai lung parcurs de meciuri fara infrangere, noua la numar. Totodata, rezultatul obtinut de giulesteni constituie cea mai buna performanta realizata de vreo echipa romaneasca pe terenul unei formatii germane, fiind vorba de singura victorie obtinuta in deplasare. "Mai e mult pana la calificare, dar sunt fericit in primul rand pentru Razvan. La Berlin, pe Olympiastadion, m-am simtit ca intr-un adevarat templu al fotbalului. Deja ma gandesc cu groaza la cum o sa primesc eu delegatia nemtilor in Giulesti", a declarat ieri patronul Rapidului, George Copos. Acesta a mai spus ca bugetul stabilit pentru o eventuala calificare in optimile de finala ale Cupei UEFA se ridica la peste 200.000 de euro, suma care fost hotarata dinaintea meciului de miercuri, de la Berlin.

BERLINEZII, DESFIINTATI DE PRESA
Presa germana a tratat pe larg esecul lui Hertha, tonul ziarelor fiind extrem de critic atat la adresa antrenorilor, cat si la cea a jucatorilor. De asemenea, media germana considera ca lupta pentru calificarea in optimi este ca si incheiata. "Hertha falimentara: 0-1 cu Rapid Bucuresti" si "Hertha in fata eliminarii din Cupa UEFA: Esec penibil in fata Rapidului" sunt doua dintre titlurile cel mai des intalnite ieri in publicatiile din Germania. Sport Bild a titrat "Hertha BSC Berlin la punctul zero. In fata unui public minuscul de 13.430 de spectatori, a cincea clasata din Bundesliga a deceptionat. Rapid Bucuresti a jucat cu inima, a fost mai rapida si a avut ocazii mai mari", a scris sursa, care a mentionat ca fotbalistii de la Hertha au inceput sa fie fluierati inca din finalul primei reprize de propriii suporteri, care au cerut si demisia managerului Dieter Honess. Site-ul T-Online a scris: "Dupa o infrangere jenanta pe teren propriu, Hertha BSC se afla in fata eliminarii din Cupa UEFA. Berlinezii au pierdut cu 0-1 meciul-tur cu Rapid si vor fi pusi la zid in meciul-retur de joia viitoare". De asemenea, Berliner Morgenpost a titrat: "Hertha BSC se face de ras impotriva Bucurestiului".

www.jurnalul.ro - O seara mare!

Dupa atatea neplaceri sociale, politice ...am avut in sfarsit parte de un moment de glorie umana bazata pe extraordinara dorinta de lupta, calm si concentrare... Nu prea ne-a stat in puteri sa-i facem pe altii anonimi din nume cu rezonanta, dar inca o data se dovedeste ca profesionalismul nu tine cont de nume, tara, traditie, istoric ci de un singur lucru: dorinta de lupta... Bravo Steaua! Bravo Rapid! E greu sa fii in pielea celor de la Hertha sau Herenveen, mai ales ca aceia care ti-au stricat petrecerea vin si de undeva din Estul Europei - o zona in care se moare inca de frica cainilor vagabonzi, o lume mica si bolsevica, cu drumuri sparte, carute pe drumuri europene, pedofili, hoti, haimanale politice... o lume sinistra pentru cei vestici dar nu mai bine vestiti decat noi... Este si o lectie data celor care-si permit sa persifleze natiunile dezavantajate de cursul istoriei, scuza care ne este tare draga, dar si celor pe care soarta i-a dus acolo unde nu se asteptau sa ajunga... Sunt mandru ca sunt suporterul Stelei, ca sunt roman ca si rapidistii, dar bine-ar fi sa nu uitam ca mult mai multa modestie, mai multa munca si interes fata de propriul sistem ne face mai mult bine decat orice dans grotesc, banal pe balustrada falsa a unui stadion cu putine bucurii europene. Se poate juca ... La revedere si noroc! Hai STEAUA! Hai RAPID! Hai ROMANIA!... Hai baieti! - Radu Bocan
×
Subiecte în articol: sport steaua rapid uefa echipa hertha