x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cupa UEFA: Rapid - Steaua, meci cu record de audienta

Cupa UEFA: Rapid - Steaua, meci cu record de audienta

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    01 Apr 2006   •   00:00
Cupa UEFA: Rapid  -  Steaua, meci cu record de audienta

Asteptat cu multa curiozitate, in majoritatea tarilor europene si nu numai, duelul romanesc al sferturilor de finala din Cupa UEFA a reprezentat un spectacol de calitate savurat cu placere si cu admiratie.

Urmarit in mai toate colturile mapamondului, gratie transmisiunilor televizate din Germania, Marea Britanie, SUA, Canada, Emiratele Arabe Unite, Indonezia sau chiar in liliputanul stat Macao, euroderby-ul Rapid - Steaua a onorat fotbalul romanesc.

A FOST LINISTE. Temerile vizavi de posibilele incidente din tribune s-au spulberat cu mai bine de trei ore inainte de primul fluier al germanului Wolfgang Stark. Desfasurarea impresionanta a fortelor de ordine s-a completat perfect cu atitudinea mult cizelata a celor doua mase de suporteri. Exceptand scandarile determinate de ura istorica dintre echipele cartierelor Giulesti si Ghencea, fanii rapidisti si stelisti s-au comportat admirabil, realizand o atmosfera superba intr-o seara perfecta pentru intreg fotbalul romanesc. Inutil excesul de care a uzat observatorul de joc cu circa o ora inainte de startul meciului pentru a depista neregulile din tribuna.

CALITATE. Din fericire, primele schimburi de mingi au lamurit si problema calitatii spectacolului fotbalistic. Pe un gazon impecabil, Rapid si Steaua au pornit in tromba, fara deja prafuita perioada de tatonare. Duelul tactic dintre vecinii Razvan Lucescu si Cosmin Olaroiu n-a transformat jocul intr-o lupta terna. Fara timpi morti, cu executii curate si cu zvacniri spectaculoase, meciul a tinut mii de suporteri cu sufletul la gura si a confirmat inversunarea cu care fotbalul romanesc vrea sa revina acolo unde totul conteaza.

ORGANIZARE. Intr-un ocean de reusite si calitate, singurele probleme au fost legate de organizare. La intrarea in stadion, toata lumea era deposedata fortat, fara vreun proces-verbal firesc, de brichete, chei si chiar bani sub forma de monede. In interiorul arenei, clubul organizator le-a pregatit ziaristilor o mare surpriza. Din cele doua randuri care formau masa presei, si asa insuficiente pentru asemenea meciuri importante, nu mai ramasese decat unul singur. Conducerea Rapidului a decis sa cedeze locurile aferente unui rand la masa presei, contra cost sau sub forma de invitatii, astfel ca jurnalistii au fost nevoiti sa se inghesuie pe locurile ramase disponibile, care se aflau la mai putin de un metru de fanii rapidisti.

MORAL
"Golul din prima repriza ne-a dat peste cap. Este greu sa joci cand adversarul conduce cu 1-0 din startul meciului. A doua repriza am dominat-o si puteam sa mai marcam un gol" - Vasile Maftei, Rapid

SPERANTE
"S-a intamplat sa fie primul gol pe care il primim in Cupa UEFA pe teren propriu. Nu cred ca Steaua are prima sansa la calificare. Mergem sa jucam totul in retur si sa dea Dumnezeu sa fie bine pentru noi" - Ionut Rada, Rapid

INCREDERE
"Am fi meritat sa castigam. Luand in considerare acest meci, Steaua are prima sansa. Intr-adevar, Lia Manoliu este un teren neutru, dar jocul ma face sa cred in calificarea noastra" - George Ogararu, Steaua

PRUDENTA
"Sansele de calificare raman egale. Daca returul era pe Ghencea, aveam prima sansa, insa noi nu ne simtim asa de bine pe Lia Manoliu" - Florin Lovin, Steaua

RECORD
Partida de fotbal dintre Rapid si Steaua, transmisa de Antena 1, a inregistrat cote record de audienta: 34,5% rating si 61,9% cota de piata in randul publicului din intreg mediul urban, coordonate unice pana acum, de cand in Romania exista sistem modern de masurare a audientei. La publicul cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani, datele sunt de asemenea spectaculoase si constituie un record: 33,1% rating si 66,1% market share. Cu alte cuvinte, 5.500.000 de telespectatori din intreg mediul urban au privit timp de cel putin un minut marea confruntare fotbalistica. Varful de audienta al meciului a fost inregistrat la ora 22:20, cand ratingul a fost de 39,1% si cota de piata de 70,2% - 4.400.000 telespectatori. "Scenariul" de promovare al meciului a fost foarte bine pus la punct de Antena 1. Au existat transmisiuni in direct din ora in ora, incepand cu ora 10:00 si pana la meci, iar dupa partida s-a transmis conferinta de presa si un talk-show. (Sebastian S. Eduard)

FAIR-PLAY PENTRU BANEL
RECUNOSTINTA. In ultimele secunde ale partidei, Nicolita a fost inlocuit, prilej pentru MM Stoica sa-l felicite
Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat ieri ca va propune forului pe care il conduce acordarea unui trofeu Fair-Play mijlocasului stelist Banel Nicolita. "Acest copil este de mare caracter. Gestul pe care l-a facut in meciul cu Rapid a fost extraordinar. A luat acea sticla aruncata de acel suporter rapidist dement in directia sa si a scos-o pe marginea terenului fara ca arbitrul sa observe. Este la al doilea gest de fair-play pe care il face, dupa ce nu a vrut raul Timisoarei cand a spus ca nu a auzit nici o scandare impotriva sa dupa ce fanii lui Poli l-au injurat si l-au facut tigan", a declarat Dragomir. "Ambele echipe pot ajunge in finala. Prima sansa la calificare o are fotbalul romanesc. Matematic, Steaua are sanse mai mari ca Rapid, deoarece a inscris in deplasare", a incheiat boss-ul LPF, care a mai adaugat ca Schalke 04 este cea mai puternica echipa ramasa in Cupa UEFA.

CARLOS S-A CULPABILIZAT
VINOVAT. Carlos are pe constiinta golul primit
Greseala de la golul egalizator al Rapidului l-a transformat pe Carlos, portarul portughez al Stelei, intr-un om daramat. N-a mai putut articula nici un cuvant si a cautat sa stea cat mai retras. Desi a fost incurajat de toata lumea, Carlos a reusit cu greu sa-si revina psihic. "Ar fi trebuit sa castigam acest meci, iar din cauza mea nu am reusit acest lucru", era fraza repetata obsesiv de portarul ros-albastrilor, care a fost incert pana in ultima clipa. "Nu a gresit doar Carlos. Am fost 11 jucatori pe teren si toti am gresit. Si-a dorit foarte mult sa joace, a spus ca, indiferent de cat de dureros o sa fie, vrea sa evolueze in acest meci", a declarat ieri Radoi. La randul sau, antrenorul Cosmin Olaroiu a adoptat o pozitie asemanatoare fata de Carlos. "Am primit un gol, nu cautam vinovati. Puteam sa primim un gol, ca in meciul cu Timisoara, unde nu au fost vinovati nici Ghionea, nici Carlos. Luati o caseta cu degajarile lui Carlos. Veti vedea diferente. Joi seara lovea mingea cu piciorul stang si apoi sarea. Si-a facut datoria cu exceptia acelui moment nefericit. A jucat cu infiltratii, intr-un picior. Nu a fost nici un tertip, am facut si raport pentru observatorul meciului". Antrenorul Cosmin Olaroiu a anuntat ieri ca, din cauza accidentarii, Carlos va fi inlocuit cu rezerva Cornel Cernea in meciul de maine, de la Galati.

INVAZIE DE IMPRESARI
Duelul romanesc din sferturile de finala ale Cupei UEFA a suscitat un interes deosebit in randurile impresarilor sau scouterilor cluburilor importante din Europa. Tribuna oficiala a batranei arene a fost intesata de agenti FIFA, atrasi de prestatiile foarte bune ale celor doua echipe din acest sezon european. De asemenea, cluburi precum Manchester City, Tottenham, Bolton Wanderers, Borussia Dortmund, Hertha Berlin, Hamburg, Auxerre sau Spartak Moscova si-au trimis reprezentanti pentru a urmari jucatori ai Rapidului si ai Stelei in vederea unui posibil transfer. Atacantul giulestean, Daniel Niculae, si capitanul ros-albastrilor, Mirel Radoi, au fost principalele tinte ale agentilor de jucatori.

COPOS VERSUS BECALI
Meciul dintre Rapid si Steaua a insemnat si duelul marilor orgolii intre patronii celor doua echipe, vicepremierul George Copos si Gigi Becali. "Am avut ghinion. Putea sa fie 2-0 la pauza si Rapid a marcat cu noroc, pe o greseala. Tinand cont de golul pe care l-am inscris in deplasare, avem 99% sanse de calificare in semifinale. In vederea returului, mi-e frica doar de ghinion", a declarat finantatorul echipei din Ghencea, care a dezvaluit putin si din dialogul pe care l-a purtat cu Basescu: "Presedintele tine cu Steaua. Mi-a spus in timpul meciului". Desi isi pierduse putin din optimismul cu care sosise la stadion, patronul Rapidului, George Copos, a ramas increzator: "Cred ca Steaua a fost cel mai puternic adversar pe care l-am intalnit pana acum in aceasta competitie. Totusi, Rapid a fost peste ei din punct de vedere fizic si consider ca sansele de calificare sunt egale inaintea returului. Important este ca a fost un spectacol fotbalistic frumos. Sunt mandru de ambele echipe. Steaua a dominat prima repriza, iar Rapid a doua, si asta imi da speranta ca putem castiga returul. Sunt hotarat sa premiez aceasta performanta in retur".

STEAUA, FAVORITA NEMTILOR
Presa germana considera ca Steaua a facut un pas important spre calificarea in semifinalele Cupei UEFA. Site-ul televiziunii ARD mentioneaza: "Fosta castigatoare a Cupei Campionilor Europeni, Steaua, poate visa la un nou titlu european dupa ce a obtinut un rezultat de 1-1 in deplasare, asigurandu-si o buna pozitie pentru calificarea in semifinalele Cupei UEFA". Cotidianul Kicker scrie ca "Steaua a intrerupt seria de victorii pe teren propriu a Rapidului", in timp ce austriecii de la Der Standard titreaza: "Dusmanii de moarte bucuresteni au incheiat la egalitate".
×
Subiecte în articol: sport steaua rapid carlos uefa rapid steaua