x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cupa UEFA: Steaua e aleasa

Cupa UEFA: Steaua e aleasa

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    08 Apr 2006   •   00:00
Cupa UEFA: Steaua e aleasa

La capatul unei duble manse spec-taculoase, Steaua a reusit un 0-0 izbavitor in fata Rapidului, califican-du-se in semifinalele Cupei UEFA, acolo unde va da de formatia engleza Middlesbrough.

La capatul unei duble manse extrem de spectaculoase, Steaua a reusit un 0-0 izbavitor in fata Rapidului, calificandu-se in semifinalele Cupei UEFA, acolo unde va da de formatia engleza Middlesbrough.

Romania bicolora: in rosu-albastru!


Calificarea Stelei in semifinala Cupei UEFA a fost intampinata cu un entuziasm de nedescris in majoritatea oraselor tarii. Colorata in ros-albastru, Romania a sarbatorit joi noapte dupa un meci ce s-a transformat in pasaportul european al fotbalului nostru.

Arbitrul spaniol Medina Cantalejo hotarase trei minute de prelungire. La scorul de 0-0, scapata de forcingul disperat al Rapidului, Steaua a zvacnit decisiv in ofensiva. Dupa o cursa nebuna, rezerva Daniel Balan a smuls un corner. Cronometrul arata minutul 92 si 45.000 de fani au declansat fiesta. Mingea era departe de poarta lui Carlos si era clar pentru toata lumea ca ros-albastrii sunt in semifinale. Ultimul fluier a facut ca vulcanul stelist din interiorul arenei sa explodeze. Dupa exact 17 ani, Steaua se afla la doar 180 de minute de o noua finala de cupa continentala.

BUCURESTI. Inceputa in interiorul arenei, sarbatoarea stelista s-a mutat treptat pe strazile din apropierea arenei si a atins apogeul la kilometrul 0 al fericirii romanilor, Piata Universitatii. Aproape 30.000 de fani extaziati au petrecut pana spre ora 3:00, iar fix la ora 0:52 s-au bucurat de prezenta echipei, antrenorilor si a patronului Gigi Becali, sositi in zona pentru a savura calificarea si in mijlocul suporterilor. "Este cea mai mare bucurie de cand m-am facut fotbalist. Acum, trofeul este mai aproape si imi doresc sa jucam finala, desi in faza urmatoare sunt adversari apropiati valoric", a declarat Nicolae Dica. Redescoperit de Olaroiu, atacantul Andrei Cristea a spus: "Calificarea se datoreaza si suporterilor, trebuie sa le multumim. Steaua a fost mai inteligenta si mai bine asezata". Bucuria ros-albastra s-a manifestat in aproape toate orasele tarii, dar si in Bulgaria, la Sofia. Gratie infratirii dintre suporteri, Steaua a fost sustinuta pe stadionul "Lia Manoliu" si de zece fani ai lui TSKA Sofia, ale caror bannere au fost afisate in tribune.

CLICK PENTRU FOTOREPORTAJ
Click pentru fotoreportaj
DELIR. Piata Universitatii a fost ocupata de stelisti

PROVINCIE. Sute de oameni la Alba Iulia, in fata Catedralei Ortodoxe, aproximativ 1.000 la Cluj, in Piata Avram Iancu, 3.000 in centrul Sibiului, tot atatia la Braila, 2.000 in Piata Tricolorului din Targoviste, cateva sute la Petrosani, cateva mii in Piata Sfatului din Brasov, altii la Drobeta Turnu-Severin, la Pitesti, la Iasi sau la Constanta au ignorat ora tarzie sau ploaia sacaitoare pentru a-si canta bucuria pentru o performanta la care in urma cu cativa ani abia indrazneau sa viseze. Imnul neoficial al Stelei, hitul "Maria" al trupei Scooter, a rasunat in mai toate orasele Romaniei, iar culorile campioanei en-titre pot reprezenta din nou un interes national.

ELIBERARE
"Sunt extrem de fericit pentru ca am facut din nou istorie pentru club si am bucurat cateva milioane de romani. In plan personal, acum traiesc clipe extraordinare, insa in urma cu o luna nu cred ca ma invidia nimeni"
Cosmin Olaroiu
antrenor Steaua
NEBUNIE
"Steaua a reusit ceva incredibil si sunt cel mai bucuros om din lume. A fost nebunie in vestiar, pentru ca ne-am dovedit din nou o familie unita, iar publicul a fost realmente extraordinar. Nu ma gandesc inca la trofeu"
Dorin Goian
Steaua
CREDINTA
"Asemenea batai de inima nu am avut in viata mea. Am avut emotii, dar tot timpul spuneam: «Pentru ce, necredinciosule, nu ai incredere in tine», iar Dumnezeu imi spunea: «Ai incredere in Mine!». Aceste ganduri m-au ajutat sa-mi stapanesc emotiile, altfel imi statea inima"
Gigi Becali
principal finantator Steaua

FANI RAI
Imediat dupa incheierea jocului, suporterii Rapidului si-au stricat imaginea. Dupa ce pe intreaga durata a partidei au proferat injurii la adresa rivalilor, fanii giulesteni au smuls zeci de scaune, pe care le-au aruncat in directia jucatorilor stelistilor, care faceau turul de onoare. Scena a fost filmata si notata de observatorul forului european si suporterii vinovati au fost surprinsi de camerele video ale fortelor de ordine. 14 suporteri au fost sanctionati cu amenzi intre 200 si 1.500 de RON de Jandarmerie. Scene de prost-gust s-au petrecut joi noapte si la Timisoara, acolo 50 de fani ai lui Poli, infratiti cu cei rapidisti, au incercat sa boicoteze sarbatoarea stelistilor. Show-ul penibil a fost completat de jucatorii Maftei, Maldarasanu, Karamyan si Constantin, care s-au intrecut in gesturi obscene la adresa spectatorilor.
CU BASESCU
GAZDA. Basescu invitase si Rapidul, care n-a venit insa
Dupa ce refuzase sa vina la stadion, din cauza declaratiilor jignitoare ale patronului Stelei, Gigi Becali, la adresa premierului, Calin Popescu Tariceanu, si a vicepremierului George Copos, presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a bucurat alaturi de stelisti. Aflat la Restaurantul Golden Blitz, seful statului l-a sunat pe Gigi Becali, invitandu-l alaturi de jucatori si ceilalti membri ai staff-ului sa ciocneasca o cupa de sampanie in cinstea calificarii. "N-am venit la meci pentru ca era penibil ca unul sa stea la tribuna zero, unul la tribuna I si unul la oficiala. Am vrut sa vad meciul la televizor. Nu mai sunt suparat pe Gigi pentru ce-a declarat. La bucurie se uita totul. Orice echipa care aduce performanta in sportul romanesc are un loc important in sufletul meu, dar Steaua este Steaua", a explicat presedintele tarii, care a stat pana in zori la local.

BEZNA
Cu aproximativ un sfert de ora inainte de fluierul de start al partidei de pe "Lia Manoliu", locuitorii din Pi-pera au intrat in panica. Peste 80 la suta din locuintele comunei au ramas fara curent electric, in timp ce intr-o parte din cartierul de vile, conectata la un alt generator, s-a intrerupt transmisia tv prin cablu. Astfel, strada lui Gigi Becali a ramas cufundata in intuneric. Defectiunea a durat peste 45 de minute, si locuitorii din Pipera au putut urmari meciul la televizor doar din minutul 30 al primei reprize. Cum muncitorii care lucreaza in zona isi incetasera activitatea inca de la ora 17:00, tocmai pentru a nu rata meciul, este greu de crezut ca defectiunea a aparut fara motiv. Cetatenii din Pipera sunt chiar convinsi ca pana de curent a fost "cu dedicatie pentru Gigi Becali, familia finantatorului fiind acasa in acel moment".
CARLOS
Portarul Stelei, Carlos Fernandes, a povestit presei portugheze cum a trait calificarea noii sale echipe in semifinalele Cupei UEFA. "Este foarte frumos, este o sarbatoare enorma. Toata lumea a fost pe strazi, deoarece Steaua are cinci milioane de suporteri. In Portugalia nu aveti nici cea mai mica idee despre euforia de aici. A fost un meci destul de nervos si in primele 15 minute am avut emotii. Apoi am reusit sa controlam jocul si eu sa nu primesc gol, desi am jucat ultimele 25 de minute cu un deget fracturat. Este cel mai bun moment al carierei mele, pentru ca am reusit ceva ce fiecare jucator isi doreste, sa fie intr-o semifinala de cupa europeana. Am ajuns pana aici si ma simt foarte bine", a declarat Carlos, care in dubla cu Middlesbrough se va intalni cu fostul sau coechipier de la Boavista Porto, brazilianul Fabio Rochemback.

MIDDLESBROUGH, O ECHIPA DE VEDETE
Istoria lui Middlesbrough incepe in urma cu 130 de ani, in 1876. Anul 1986 aflat pe sigla clubului reprezinta doar anul renasterii echipei engleze. Retrogradata in liga a patra si intrata in stare de faliment, Boro a fost salvata atunci de un nou investitor. In prezent, formatia engleza ocupa locul 14 in Premier League si joaca meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Riverside, cu o capacitate de 35.000 de locuri.

Antrenorul Steve McClaren are in lot nu mai putin de 12 stranieri: trei australieni, doi brazilieni, doi olandezi, un francez, un nigerian, un italian, un austriac si un spaniol. Printre vedetele echipei se numara englezii Gareth Southgate si Ray Parlour, brazilianul Doriva, olandezii Jimmy Floyd Hasselbaink si George Boateng, italianul Massimo Maccarone, nigerianul Yakubu Ayegbeni, australienii Mark Schwarzer si Mark Viduka (foto). Fostul international spaniol Gaizka Mendieta s-a accidentat grav la picior si va fi indisponibil pana la finalul sezonului. Pentru turul cu Steaua, Middlesbrough il are suspendat pe fundasul Chris Riggott. Englezii se afla la a doua participare consecutiva in Cupa UEFA. In sezonul precedent, ei au ajuns pana in optimi, fiind eliminati de Sporting Lisabona. In actuala editie, Boro a debutat impotriva grecilor de la Xanthi de care a trecut dupa 2-0 si 0-0. Apoi, elevii lui Steve McClaren au terminat neinvinsi cele patru jocuri din grupa D: 1-0, la Zürich, cu Grasshoppers, 3-0 cu Dnipro si 2-0 cu Litex Loveci, pe teren propriu si 0-0 la Alkmaar. Calificata de pe locul 1, Middlesbrough a eliminat formatia germana VfB Stuttgart, in 16-imi, dupa 2-1 in deplasare si 0-1 pe teren propriu. In optimi, englezii i-au trimis acasa pe italienii de la AS Roma, scor 1-0 si 1-2, iar in sferturi au trecut de elvetienii de la FC Basel, dupa 0-2 si 4-1.

„NU SUBESTIMÃ...M STEAUA"
Antrenorul lui Middlesbrough, Steve McClaren, considera ca dubla mansa cu Steaua va fi una destul de dificila, dar crede ca echipa sa trebuie sa profite de forma buna in care se afla. „Nu va fi usor cu Steaua, dar trebuie sa obtinem un avantaj si sa l mentinem", a spus McClaren. Tehnicianul vrea nsa ca pentru moment elevii sai sa se concentreze in primul rănd la partida de miercuri cu Charlton, din sferturile de finala ale Cupei Angliei. Una dintre vedetele lui Boro, olandezul Jimmy Floyd Hasselbaink, vrea cu orice pret sa ajunga n finala de la Eindhoven: „Steaua trebuie sa fie o echipa buna, daca a ajuns pAna n semifinale, asa ca nu o vom subestima. Ne asteapta doua meciuri grele, dar care semifinala e usoara? Vom face tot posibilul sa ne calificam n finala si sa o si cAstigam". Joi seara, site-ul oficial al gruparii engleze ncurcase borcanele, notAnd, n cronica meciului cu FC Basel, ca adversara din semifinalele Cupei UEFA va fi Rapid Bucuresti!

Lacrimile durerii


de Sebastian NeamTu
INFRANGERE. Razvan Lucescu a fost nevoit sa-l consoleze pe veteranul Viorel Moldovan, care a plans ca un copil
Ratarea calificarii a inecat in lacrimile durerii toata suflarea rapidista. La cateva secunde dupa incheierea meciului, pe gazonul stadionului "Lia Manoliu" s-au petrecut scene impresionante, cu jucatorii giulesteni prabusiti aflati in pragul disperarii.

Imediat dupa ultimul fluier al spaniolului Medina Cantalejo, antrenorul Razvan Lucescu, presedintele Dinu Gheorghe, urmati la cateva minute chiar si de catre vicepremierul George Copos, au intrat pe teren, incercand din rasputeri sa-si consoleze fiecare jucator in parte. Imaginile triumfului ros-albastru rasucea cutitul adanc in orgoliul ranit unor jucatori care au realizat cea mai mare performanta din istoria Rapidului.

FRUSTRARE. Nici la aproximativ o ora dupa sfarsitul meciului lucrurile nu se schimbasera in tabara alb-visinie. La conferinta de presa, cu lacrimi in ochi, Razvan Lucescu abia a putut rosti un monolog, iar jucatorii sai, cu exceptia lui Daniel Niculae, au preferat sa paraseasca stadionul fara a oferi declaratii presei. "A fost viciere de rezultat!", a fortat atacantul giulestean, "Am iesit din competitie cu capul sus, dar preferam sa ramanem cu capul jos, asa cum a facut Steaua. Am fost mai buni decat ei, dar ca de obicei, unii sunt mai norocosi decat altii", a exagerat secretarul general, Constantin Zotta. Cateva declaratii de complezenta oferite de actionarul Jean Valvis si gesturile de resemnare ale patronului George Copos intre suporterii stelisti care isi manifestau bucuria au reprezentat cam toate reactiile unui Rapid mandru, dar coplesit de tristete si de dezamagire. "Sunt foarte trist si in astfel de momente regret ca m-am implicat in fotbal", a spus vicepremierul, care a trait meciul la cote maxime, din mijlocul fanilor de la tribuna I.

SUSTINERE. Prezent la tribuna oficiala, pentru a fi alaturi de fiul sau, Razvan, antrenorul lui Sahtior Donetk, Mircea Lucescu a declarat plin de amaraciune: "Fotbalul romanesc a castigat o echipa pentru viitor, Rapid. Cand se intampla ca o echipa care joaca mai bine sa piarda sunt mereu dezamagit. Rapid a jucat mai bine, a fost mai organizata, dar Steaua a fost mai puternica in fazele fixe. Cred ca Rapidului i-a lipsit finalizarea si ma gandesc la ocazia lui Buga. A fost mai greu ca la meciurile mele si ma doare sufletul pentru Razvan, pentru ca stiu cat sufera. Nu intotdeauna castiga echipa mai buna". Unul dintre cei mai afectati jucatori era Viorel Moldovan. Aflat catre finalul unei cariere demne de respect, jucatorul Rapidului, care plangea ca un copil, a fost consolat indelung de antrenorul Stelei, Cosmin Olaroiu, alaturi de care a lucrat, in tur, la Poli Timisoara. Ieri a fost ziua in care tristetea s-a transformat in frustrare. "Degeaba spun stelistii ca am fost adversarul cel mai accesibil. Eu spun ca au avut tot meciul morcovul in fund, cu tot cu iepure!", a reactionat mijlocasul Valentin Badoi.

RECORD
Performantele europene obtinute in acest sezon de Steaua, Rapid si Dinamo au facut ca Romania sa fie la un pas de ajungerea intre primele opt natiuni ale continentului. Aceasta ar insemna ca din sezonul 2007-2008 sase formatii din tara noastra vor juca in competitiile europene. Romania ocupa in acest moment locul 10 in clasamentul coeficientilor pentru sezonul 2007-2008. Astfel, tara noastra are asigurat, la anul, doua locuri in preliminariile Ligii Campionilor: campioana in turul trei, iar vicecampioana din turul secund. De asemenea, castigatoarea Cupei Romaniei va juca direct in primul tur al Cupei UEFA, iar ocupanta locului trei in ultimul tur preliminar. Daca Steaua va mai acumula patru puncte in aceasta editie a Cupei UEFA, Romania ar urca pana pe locul opt. Acest lucru ar insemna ca tara nostra va avea doua reprezentante in Liga Campionilor, dintre care campioana direct in grupe, si alte patru echipe in Cupa UEFA.

CUPA UEFA - SFERTURI
  • STEAUA - Rapid 0-0 (in tur 1-1)
  • MIDDLESBROUGH - FC Basel 4-1 (in tur 0-2)
    Viduka ’33, ’57, Hasselbaink ’79, Maccarone ’90 / Da Silva ’23
  • Zenit St. Petersburg - FC SEVILLA 1-1 (in tur 1-4) Hyun ’50 / Kepa ’66
  • SCHALKE 04 - Levski Sofia 1-1 (in tur 3-1)
    Lincoln ’58 / Angelov ’24

  • Programul semifinalelor:
  • Steaua - Middlesbrough
  • Schalke - FC Sevilla
    Meciurile se vor disputa la 20 aprilie (turul) si 27 aprilie (returul).
  • ×