x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Daca bat Romania, cum ma va privi lumea?"

"Daca bat Romania, cum ma va privi lumea?"

26 Feb 2004   •   00:00
"Daca bat Romania, cum ma va privi lumea?"

Un banal meci de fotbal in sala, disputat in Italia, l-a adus pe selectionerul Armeniei, Mihai Stoichita, pe patul de spital. Dupa o ruptura de ligamente la genunchiul drept, tehnicianul roman a fost operat luni, la clinica Medsport din incinta Complexului Olimpic "Lia Manoliu", ramanand internat. Perioada spitalizarii l-a facut pe cunoscutul antrenor sa-si puna o serie de intrebari la care nu-si poate da inca vreun raspuns.

Mihai Stoichita a fost in Italia impreuna cu nationala Armeniei, dar si cu echipa de club pe care o pregateste, Pyunic Erevan. "Eram la Norcia si in ultima seara am organizat un meci de fotbal in sala, intre romanii prezenti si armenii mei. Am vrut sa fac o "braziliana" si m-am trezit cu rotula pe pulpa. A fost groaznic", povesteste tehnicianul despre patania care l-a trimis pe masa de operatie.

Vraciul Pompiliu Popescu

Imediat dupa grava accidentare, medicii si masorii nationalei Armeniei l-au transportat pe Stoichita la spitalul din Norcia. "Doctorii de acolo nu stiau ce sa faca si m-au trimis la spitalul municipal din Perugia. Acolo, medicii mi-au spus ca trebuie sa stau o saptamana si alte nebunii", spune antrenorul Armeniei. "Salvarea mea a fost medicul echipei nationale, Pompiliu Popescu. Doar s-a uitat, mi-a pus putin mana pe picior si a spus exact ce problema am. E un adevarat vraci!"

Dureri si o noapte nedormita

Mihai Stoichita a suferit interventia chirurgicala luni. Momentele postoperatorii l-au chinuit cel mai mult. "In noaptea de luni spre marti n-am putut inchide un ochi de durere. Am un aparat pe mana, unde asistenta imi pune un calmant. Pe la 5:00-6:00 dimineata imi era si rusine sa o mai chem, pentru ca o facusem de alte patru-cinci ori pana atunci", spune "Lippi". "Abia astept sa ajung acasa, pentru ca imi e tare dor de sotia mea si de "Smantanica" (numele de alint al fetitei sale). Am vorbit la telefon cu nevasta-mea si mi-a povestit o chestie haioasa. In dimineata de dupa prima lor vizita la clinica a gasit-o pe aia mica in pat, cu un bandaj asemanator cu cel pe care l-a vazut la mine. Cand a intrebat-o nevasta-mea ce are, i-a aratat o mica zgarietura



"N-am discutat de prelungirea mandatului"

  • Jurnalul National: In ce situatie este contractul dumneavoastra cu Federatia din Armenia?

    Mihai Stoichita: Intelegerea mea cu ei expira pe data de 24 martie.

  • Ati discutat cu presedintele forului de la Erevan despre prelungirea conventiei?

    Am facut-o doar la telefon, inainte de operatie, dar n-am atins acest subiect. El m-a intrebat unde vreau sa ma operez, in Belgia sau in Olanda.

  • Preferati o discutie fata in fata?

    Da. Oricum, o luna trebuie sa stau acasa, pana imi scot medicii bandajul de la genunchi. Cred ca pe 20 martie voi fi la Erevan. Nu stiu daca mai raman acolo. Sunt destule ganduri care ma bantuie. Echipa Armeniei se afla in aceeasi grupa cu Romania in preliminariile pentru CM 2006 si imi pun si eu o intrebare. Daca se intampla sa bat Romania, cum voi mai fi privit in tara? Poate o sa zambeasca multi, dar pentru mine e o problema foarte importanta.

  • Cum a fost turneul din Cipru pentru dumneavoastra?

    A iesit bine. Dupa victoria cu Georgia, de exemplu, nu stiam de ce se bucura asa tare. Mi-au spus ca e o mare rivalitate intre cele doua tari si ca a fost prima victorie impotriva gruzinilor, dupa un 0-0 la Erevan si un 0-7 la Tbilisi. Am pierdut in fata Ungariei, cu 0-2, pe doua contraatacuri, pentru ca altfel noi am dominat tot meciul.

  • Zeciu a jucat?

    Da, a facut parte dintr-o defensiva de trei oameni, fiind libero si incadrat de doi pusti, unul de 19 si celalalt de 18 ani. El era cel mai "puriu" dintre ei. Am o echipa extrem de tanara. In Cipru am avut opt internationali de tineret in lotul de seniori.

  • Cum tineti legatura cu Erevanul?

    Vorbesc de multe ori pe zi cu secundul meu, Mihai Stoica, care ma suna si-mi da "raportul". Norocul meu ca a aparut acest necaz cand nu exista activitate competitionala nici la echipa nationala, nici la cea de club. Campionatul de acolo debuteaza abia pe 6 aprilie.
    ( MIHAI IGIROSANU, CATALIN FAINISI
)



"Scandalul Steaua - FRF e o lupta de orgolii!"

Selectionerul Armeniei a comentat si situatia la zi din fotbalul romanesc, referindu-se la scandalul iscat intre conducerea Stelei si cea a FRF. "Eu cred ca n-ar trebui sa existe asa ceva. Este o lupta de orgolii. Nu vad un conflict de interese, pentru ca nu stiu care ar fi interesul Stelei. Cum echipele romanesti nu mai obtin performante in ultimul timp, oricum jucatorii sunt vanduti in strainatate si le creste cota la echipa nationala. Sa stiti ca reprezentativa Romaniei e foarte respectata pe plan european. M-am convins si in Cipru de asta", a comentat Mihai Stoichita.

A vandut un portar la Marseille

Antrenor si la campioana Armeniei, Pyunic Erevan, Mihai Stoichita e multumit cu activitatea de la echipa de club. "Am cativa pusti extrem de talentati. De exemplu, portarul, un camerunez, Edel, pe care l-am naturalizat recent, a fost cumparat de Olympique Marseille. Pacat ca nu l-am putut duce la o echipa din Romania. Pentru ca au acum trei portari valorosi, francezii au decis sa-l lase la noi pana cand vom fi eliminati din urma toarea editie a Ligii Campionilor ", a declarat singurul antrenor din Europa care pregateste atat o echipa reprezentativa, cat si o formatie de club.

"Am auzit numai vorbe urate despre Ilie"

Stoichita s-a aratat uimit de atmosfera extrem de defavorabila care exista in Cipru din cauza plecarii lui Ilie Dumitrescu de la AEL Limasson la AEK Atena. "Am jucat un meci din cadrul turneului la Limassol. La intrarea in stadion am ramas stupefiat. Zidurile erau pline de sloganuri urate, in limba greaca, la adresa lui Ilie. Cei de acolo mi-au vorbit extrem de rau despre Ilie, pe care din tradator nu-l scot. Il inteleg insa pe Ilie. A fost tentatia plecarii la un club mare din Europa." Nu cunosc exact amanuntele despartirii sale de Apollon, insa stiu ca cipriotii sunt si ei foarte fanatici cand vine vorba de echipele lor de club. La meciurile dintre echipele bune, stadioanele sunt pline", povesteste Stoichita.

Manuciarian este Hagi al lui Stoichita

Selectionerul Armeniei are numa cuvinte de lauda despre atacantul Edgar Manuciarian, 17 ani neimpliniti, pe care il pregateste la Pyunic Erevan. "Uneori, evolutiile sale imi amintesc de tanarul Gheorghe Hagi. Bineinteles, ar trebui sa munceasca foarte mult pentru a ajunge cu adevarat la valoarea lui Gica. Oricum, a jucat excelent in meciul care a decis titlul de campioana din sezonul trecut. Joaca si in nationala Under 17, si in cea Under 19, iar acum incerc sa-l promovez si la echipa mare. La nationala de sub 17 ani a marcat chiar si patru goluri intr-un singur meci, contra Bulgariei", spune Stoichita.

×
Subiecte în articol: sport mihai echipa stoichita armeniei