x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport De ce a cazut plecarea lui Ionel Danciulescu

De ce a cazut plecarea lui Ionel Danciulescu

12 Iul 2004   •   00:00

Istoria ciudata si agitata a pietei transferurilor romanesti este pe cale sa mai bifeze in aceste zile un nou scandal de proportii. Asupra plecarii lui Ionel Danciulescu la FC Nantes planeaza deja multe suspiciuni.

CATALIN FAINISI, MIHAI IGIROSANU

Plecat oarecum pe furis in Franta, insotit de Ioan Becali, Danciulescu s-a intors cu coada intre picioare. Motivele ratarii transferului la FC Nantes au fost multiple, iar presa franceza a dezvaluit cateva aspecte destul de grave cu privire la desfasurarea negocierilor pentru finalizarea tranzactiei. Cert este ca atacantul dinamovist a cazut la mijloc intr-un deja obisnuit joc al intereselor.

PROBLEME. Presedintele "canarilor", Jean-Luc Gripond, declarase ca transferul este ca si realizat, insa ar mai ramane de rezolvat doar o "problema tehnica", jucatorul urmand a se prezenta la pregatiri la inceputul lunii august, dupa "dubla" cu Zilina, din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. Oficialul fostei echipe a lui Viorel Moldovan a fost insa contrazis de prestigiosul cotidian L’Equipe, care a prezentat o alta versiune referitoare la cursul discutiilor.

COMISION. Citand o sursa apropiata clubului de pe malul Atlanticului, ziaristii francezi au informat ca adevaratul motiv pentru care Ionel Danciulescu nu a fost inca transferat la Nantes tine de neintelegerile dintre conducerea trupei din Hexagon si reprezentantul fotbalistului roman, Ioan Becali. "Negocierile nu au fost afectate de o "problema tehnica", asa cum a declarat Gripond, ci din cauza unui diferend grav cauzat de comisionul mare solicitat de managerii internationalului roman", a subliniat L’Equipe.

VICTIMA. In aceste conditii, Ionel Danciulescu s-a transformat intr-o victima perfecta a intereselor financiare personale ale fratilor Becali, parasind biroul presedintelui de la Nantes cu ochii in lacrimi. In cazul in care transferul lui Danciulescu nu se va concretiza, echipa franceza ramane descoperita in atac, dupa plecarea iminenta a lui Vahirua la Nice, ratarea achizitionarii argentinianului Farias si a lui Maoulida, de la Guingamp. Din acest motiv nu este exclus ca Nantes sa nu renunte asa de usor la Danciulescu si sa accepte compromisul.

CAT COSTA TRANSFERUL
O alta situatie dubioasa cu privire la transferul lui Danciulescu la Nantes este legata de pretul pe care francezii trebuie sa-l plateasca lui Dinamo. Daca oficialii din Stefan cel Mare au facut public faptul ca urmeaza sa primeasca 1 milion de dolari, reprezentand clauza de reziliere a contractului jucatorului, informatiile sosite din Franta au relevat cu totul altceva. Conform site-ului nantesfoot.com, gruparea "canarilor" s-a inteles cu Dinamo pentru o suma de 2 milioane de euro si un contract pe trei ani, cu optiune pe inca unul. Mai mult, surse apropiate campioanei en-titre a Romaniei au dezvaluit ca, de fapt, respectiva clauza fixata pentru despartirea de Danciulescu ar fi fost desfiintata de mai mult timp, dar acest lucru a fost tinut secret de oficialii clubului bucurestean. In fine, alte surse din anturajul "cainilor" au avansat ipoteza conform careia tranzactia ar fi costat 3 milioane de dolari, dar informatia nu a fost inca verificata.

PRECEDENTE: GANEA SI SANMARTEAN
Neregulile semnalate de presa franceza si sursele apropiate clubului Dinamo referitoare la transferul lui Ionel Danciulescu la FC Nantes nu reprezinta deloc un caz unic in fotbalul romanesc. Cel mai relevant exemplu de precedent in acest sens este transferul lui Ionel Ganea (foto) de la Rapid la VfB Stuttgart, inregistrat in 1999. Suma tranzactiei declarata la vremea respectiva de conducerea gruparii giulestene si firma ISM, condusa de fratii Becali, era de circa 600.000 de dolari, in vreme ce presa germana dezvaluise ca Ganea a costat circa 1.200.000 de dolari. Mai mult, clubul german a declarat si el o cu totul alta suma catre forul european, UEFA. Explicatiile de atunci ale firmei ISM au fost ca diferenta de bani era reprezentata de valoarea contractului semnat de jucator. Un alt caz similar a fost cel al plecarii lui Lucian Sanmartean de la Gloria Bistrita la Panathinaikos, grecii declarand la UEFA tot o suma mai mare decat cea dezvaluita de Gloria.

SANSA
Reintrat in programul de pregatire al trupei conduse de Ioan Andone, Danciulescu parea un om daramat de ultimele evenimente: "M-a deranjat putin ceea ce s-a scris in tara, ce reactii au avut unii oameni dupa ce au aflat ca am plecat in Franta. Nu stiu de ce s-a facut atata tam-tam… Am citit in ziare ca as fi plecat pentru ca Barcauan fusese transferat la Sahtior. Nimic mai fals, stiam de mult ca el va pleca. Oricum, transferul meu la Nantes inca se mai discuta, iar eu imi doresc sa ajung acolo. Poate este o sansa unica in viata", a incheiat golgeterul dinamovist.
×
Subiecte în articol: sport nantes transferul