x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Deces - A incetat din viaţă Florea Dumitrache, o legendă a fotbalului romanesc

Deces - A incetat din viaţă Florea Dumitrache, o legendă a fotbalului romanesc

de Mihai Igirosanu    |    Daniel Stan    |    27 Apr 2007   •   00:00
Deces  - A incetat din viaţă Florea Dumitrache, o legendă a fotbalului romanesc

Fosta mare glorie dinamovistă a decedat ieri-dimineaţă la Spitalul Universitar de Urgenţă Floreasca. In varstă de 59 de ani, cel poreclit "Mopsul" fusese internat cu trei săptămani in urmă, in urma unui atac cerebral.

Dinamo, in doliu!

Fosta mare glorie dinamovistă a decedat ieri-dimineaţă la Spitalul Universitar de Urgenţă Floreasca. In varstă de 59 de ani, cel poreclit "Mopsul" fusese internat cu trei săptămani in urmă, in urma unui atac cerebral.

Inima lui Florea Dumitrache a cedat după trei săptămani. Internat in stare gravă, fostul mare internaţional roman nu a rezistat intervenţiei chirurgicale in cadrul căreia i-a fost inlăturat un hematom cerebral, decedand ieri-dimineaţă. In pofida unor declaraţii optimiste ale medicilor, situaţia "Mopsului" era critică, tragicul deznodămant fiind unul previzibil.

INMORMANTARE. Dumitrache va fi condus pe ultimul drum maine, la ora 12:00, la Cimitirul Ghencea II, acolo unde familia avea loc de veci. Costurile inmormantării vor fi suportate in totalitate de acţionarii lui FC Dinamo. In plus, conducerea grupării din Ştefan cel Mare a decis fixarea unei sume pe care familia regretatului fotbalist o va primi lunar. Florea Dumitrache a fost caracterizat de foştii colegi de la Dinamo şi de la echipa naţională, Cornel Dinu şi Mircea Lucescu, drept cel mai mare talent al fotbalului romanesc din ultimii 60 de ani. Destinul a făcut ca echipa unde s-a consacrat să-l lase pe drumuri la afarşitul anilor '70.

PRIETENI. Lucescu i-a intins o mană şi l-a luat la Corvinul Hunedoara, după ce, mai inainte, trecuse şi pe la Jiul Petroşani. După finalul carierei, a rămas o perioadă in umbră, apoi a revenit la Dinamo, la insistenţele lui Cornel Dinu, unde a primit o funcţie in cadrul centrului de copii şi juniori. Cel poreclit "Mopsul" sau "Corsarul Roib" a evoluat pentru naţionala Romaniei la CM din Mexix 1970, reuşind să inscrie impotriva Braziliei lui Pele şi a Cehoslovaciei. La doar un an, a primit o ofertă in valoare de un milion de dolari, sumă fabuloasă la acea vreme, din partea celebrei Juventus Torino, insă autorităţile de atunci s-au opus transferului. A fost invitat să joace in echipa lumii, alături de stele precum Cruyff, Pele sau Jairzinho.

REACŢIE. "Dumitrache pentru mine nu a murit. Trăiesc amintiri extraordinare petrecute impreună cu Florică. Indiferent ce faci după ce joci fotbal, nu poţi uita un om extraordinar. Reprezintă tot ce fotbalul iţi poate da. Este unul dintre puţinii oameni care au jucat fotbal din plăcere. Din păcate, s-a jucat şi cu viaţa. Era un jucător perfect, omul cu care am colaborat cel mai mult şi in condiţii foarte bune. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus Mircea Lucescu.
Cine a fost "Mopsul" Dumitrache

Cariera de jucător a lui Florea Dumitrache a fost una prodigioasă, reperele acesteia fiind prestaţiile excepţionale de la "Mondialul" din 1970, cand "Mopsul" a incantat in duelurile cu Brazilia lui Pele, Anglia lui Bobby Moore sau Cehoslovacia lui Petras. Cel supranumit "Mopsul" sau "Corsarul Roib" a jucat de 31 de ori pentru echipa naţională, marcand 15 goluri. A fost golgeterul primei ligi in 1969 şi 1971, iar in cupele europene, la Dinamo şi Corvinul, a jucat 20 de meciuri şi a inscris opt goluri. In Romania, el a evoluat pentru Dinamo, Jiul Petroşani şi Corvinul Hunedoara, avand 357 de meciuri şi 170 de goluri in Divizia A. In ultimii doi ani, Dumitrache a fost angajat al Centrului de Copii şi Juniori al lui Dinamo.
Comemorare
Tragica dispariţie a lui Florea Dumitrache a fost omagiată la cele două meciuri disputate ieri in cadrul Ligii 1. La iniţiativa conducerii LPF, pe stadioanele de la Cluj şi Bistriţa s-a ţinut un moment de reculegere in memoria fostului internaţional dinamovist. De asemenea, suporterii alb-roşilor vor comemora dispariţia "Mopsului" cu prilejul următorului meci din Liga 1, care va avea loc duminică, in Ştefan cel Mare, cu Gloria Bistriţa. "Florea Dumitrache a fost o parte importantă din istoria lui Dinamo, atat ca mentalitate, cat şi ca palmares. Intr-un fel, e mai bine că nu am invins in meciul cu Farul Constanţa, pentru că poate am fi sărbătorit duminică după partida cu Gloria Bistriţa caştigarea campionatului, şi nu ar fi fost tocmai momentul potrivit. Trebuie să "nvăţăm să ne comemorăm morţii", a declarat unul dintre liderii galeriei, Mihnea Ionescu.
"Prea bun"
Omul care a fost cel mai aproape de Florea Dumitrache in toate momentele grele, administratorul-delegat al lui Dinamo, Cornel Dinu, a trăit ieri una dintre cele mai triste zile din viaţă. "Florică a fost un om mult prea bun şi din acest motiv a avut parte de o viaţă atat de grea. Nimic nu mai poate să conteze in momentul in care dispare un simbol!", a declarat acesta. Dinu şi-a petrecut aproape zilnic multe ore la Spitalul Universitar de Urgenţă Floreasca, dorind să fie cat mai aproape de fostul său coleg şi "frate". Oficialul lui Dinamo era tot timpul in legătură cu medicii care se ocupau de Florea Dumitrache, dorind să fie la curent cu fiecare modificare de situaţie şi sperand pană in ultima clipă că fostul mare atacant va fi salvat. "Sunt dăramat. Toată suflarea dinamovistă e in doliu. Ar trebui să i se facă statuie", a reacţionat şi Ion Parcălab.
×