x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Decizie corecta"

"Decizie corecta"

06 Noi 2004   •   00:00

Lumea fotbalului englez a fost impartita in doua dupa aflarea deciziei Comisiei de Disciplina a Federatiei Engleze de a-l suspenda pe Adrian Mutu doar pentru sapte luni, dupa ce a consumat substante interzise.

CATALIN FAINISI

IMAGINE. Mutu a scapat "ieftin" cu sapte luni de suspendare, dar a pus intr-o postura proasta Federatia Engleza de Fotbal, care primeste reprosuri de la Chelsea

Unii il hulesc pe Mutu, altii lauda faptul ca si-a recunoscut vina in scandalul "cocaina", pentru care a primit o suspendare de sapte luni si o amenda de 20.000 de lire sterline. In timp ce The Sun a publicat declaratia fostului international englez, Chris Waddle, care considera decizia FA drept obscena, The Times crede ca aceasta este cea mai buna hotarare a forului britanic.

DREPTATE. Mai ponderati, ziaristii de la The Times lauda decizia FA, catalogand-o "corecta si potrivita". Acestia atrag atentia asupra faptului ca Mutu a luat droguri de recreere si este dispus sa efectueze un program de reabilitare, ceea ce a imblanzit Comisia de Disciplina. "Accentul se pune pe consiliere si pe tratament, asa cum s-a demonstrat si in cazul lui Paul Merson, care a admis ca a luat cocaina in noiembrie 1994. El a putut sa se antreneze cu Arsenal pana in februarie 1995 si a lipsit doar in 20 de meciuri".

NERVI. "Mutu ar fi trebuit suspendat doi ani si amendat cu salariul pe un an pe care il primea la Chelsea. Ma tem ca indulgenta FA a lasat o poarta deschisa pentru numarul tot mai mare al celor care iau droguri", a afirmat Waddle, care considera ca verdictul este nedrept fata de fundasul lui Manchester United, Rio Ferdinand, care a primit opt luni de suspendare pentru ca s-a sustras controlului.

CONFLICT
Chelsea a criticat imediat decizia FA de a-l pedepsi pe Mutu cu numai sapte luni de suspendare, considerand ca nu este un exemplu pozitiv. "FA are o mai mare responsabilitate privind interesele fotbalului si noi consideram ca, in acest caz, a demonstrat o slabiciune in problema drogurilor", a declarat Peter Kenyon, directorul executiv al gruparii londoneze. Raspunsul "federalilor" englezi nu a intarziat sa apara, acestia considerand ca verdictul in cazul lui Mutu este in conformitate cu principiile FIFA. "FA este preocupata in mod extrem de serios de controalele doping. Faptul ca am crescut numarul testelor in acest sezon ne arata implicarea. FA considera ca este important sa existe un echilibru intre reabilitare, educare si suspendare in cazul jucatorilor care au gresit", a declarat ofiterul de presa al FA, Adrian Bevington. Cu toate acestea, Jose Mourinho (foto) a declarat ca este multumit de pedeapsa acordata fostului sau jucator si ca ii doreste mult succes pe viitor, fiindca oricine merita o a doua sansa.

GANEA SI DUMNEZEU
Internationalul roman a lui Wolverhampton, Ionel Ganea, a declarat ca Mutu trebuie sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru decizia avantajoasa data de englezi in cazul sau. "Mutu sa se duca la biserica sa aprinda o lumanare si sa zica bogdaproste. Sa se gandeasca la familia lui. Daca nu erau Gica Popescu si Victor Becali, Mutu lua mai mult", a spus "Ganezu". Impresarul jucatorului, Gica Popescu, aflat mereu alaturi de el in acest moment greu, este sigur de faptul ca, dupa perioada de suspendare, Mutu va reveni in elita fotbalului. "Sper ca absenta lui de la cele trei meciuri ale nationalei nu va afecta campania de calificare", a completat "Baciul".

CUM SE VOR JUDECA
Avocatul englez Ian Blackshaw, un cunoscut specialist in probleme sportive, a declarat ca Adrian Mutu ar putea da in judecata clubul Chelsea, dupa ce gruparea londoneza i-a reziliat contractul in mod nedrept. "Mutu s-ar putea folosi de faptul ca a primit sapte luni de suspendare din partea FA, care arata ca nu a avut un comportament care sa duca la rezilierea contractului", a explicat juristul. Dupa ce l-a concediat pe jucator, clubul londonez a anuntat ca intentioneaza sa-l dea in judecata pentru a recupera banii investiti in el si ca nu-i va elibera cartea verde in cazul unui viitor transfer. In schimb, atitudinea impaciuitoare a lui Jose Mourinho lasa de inteles ca acest conflict s-ar putea stinge in curand.

Ion Tiriac: "Decizie conforma cu regulamentele FIFA"

INTELEPT. Acum Tiriac e intelegator
Presedintele COR, Ion Tiriac, crede ca decizia Federatiei Engleze de a-l suspenda pe Adrian Mutu pentru 7 luni este conforma cu regulamentele FIFA. Fostul mare tenisman mai considera ca Mutu a facut o greseala pe care trebuie sa o repare.

IMPARAT. Ion Tiriac a declarat referitor la droguri: "Drogul nu este un sistem sportiv, ci social. Consider ca vinovatii trebuie pedepsiti, pastrand totusi proportiile unei justitii normale. Adrian Mutu a fost pedepsit dupa legile existente la FIFA. Eu, daca as fi imparatul Romei, probabil ca as face altfel". Presedintele COR a mai spus ca in reducerea pedepsei a contat foarte mult faptul ca Mutu si-a recunoscut greseala.

SFINTI. Intrebat daca l-ar mai chema pe Mutu la echipa nationala in situatia in care ar fi selectioner, Ion Tiriac a "driblat" fin: "Am vorbit cu Sfantul Petru si Dumnezeu si mi-au spus ca nu o sa ma puna niciodata selectioner sau presedinte de federatie". Tiriac a mai afirmat ca lumea ar trebui sa regrete mai mult faptul ca Hagi si Gica Popescu nu mai joaca fotbal, decat ceea ce i s-a intamplat lui Mutu. "Mutu ar trebui sa stie ca viata nu se termina la 26 de ani si, daca a facut o greseala, va trebui sa o repare. Cred ca poate sa faca mult mai mult si dincolo de cariera sportiva", a spus Tiriac.

DOAR MORARIU
La alegerile privind noul presedinte al Comitetului Olimpic Roman, care vor avea loc pe data de 15 noiembrie, exista un singur candidat. Este vorba de Octavian Morariu, al carui dosar a fost validat de o comisie specializata. Ceilalti pretendenti, Marcel Popescu, Octavian Belu si Aexandru Aposteanu, au renuntat ulterior, ultimul chiar saptamana trecuta.
×
Subiecte în articol: sport suspendare mutu tiriac