x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Doru Toma crede in steaua Stelei

Doru Toma crede in steaua Stelei

16 Feb 2005   •   00:00

FC Arges este singura echipa romaneasca ce se poate lauda ca a invins pe Valencia intr-un meci oficial, 2-1 la Pitesti, la 18 octombrie 1978. In retur, pitestenii au pierdut cu 5-2, primul gol fiind reusit de Doru Toma.

ANDREI NICOLESCU

AMINTIRE. Mario Kempes (in alb, in duel cu Ivan Petre) n-a avut viata usoara la Pitesti. Doru Toma, in spatele argentinianului, se mandreste si acum cu golul reusit pe Mestalla
Golurile din Trivale au fost marcate de Dobrin si Moiceanu, dar nu au fost suficiente pentru ca FC Arges sa se califice mai departe, dupa ce scosesera din Cupa UEFA si pe Panathinaikos.

EMOTII. Totusi, pe Mestalla, Valencia a tremurat pentru calificare. Dupa 2-0, imediat dupa pauza, Doru Toma a dat gol si spaniolilor "au inceput sa le tremure chilotii. Era deja rumoare in tribune. Iovanescu a urcat bine cu un balon pe stanga, a driblat doi jucatori si a centrat pe coltul lung, acolo unde eu am scapat de marcaj, si am inscris cu un sut frumos. La golul meu a fost o bucurie nebuna. Era realizarea echipei, nu a lui Toma. Am sarit in sus si am dat cu pumnul in aer! Apoi au venit peste noi si ne-au dat doua goluri rapide, prin Saura si Bonhoff, dar am dat din nou gol, prin Iovanescu, si am reintrat in cararile calificarii. Solsona a facut insa 5-2 dintr-o lovitura libera", a povestit Doru Toma.

SUPARARE. El a continuat: "Am trait cu amaraciune, pentru ca puteam merge mai departe. Solsona, adversarul meu, a venit la sfarsit la mine, m-a batut pe umar si m-a felicitat. Am incercat sa facem schimb de tricouri, dar nu a vrut sa le dea".

SFATURI. Doru Toma, care este de 30 de ani neintrerupti la FC Arges, a fost sunat zilele trecute de Adrian Neaga. "Tomita", care este un bun sfatuitor pentru toata lumea, i-a transmis pitesteanului ca tehnicitatea lui, a lui Dica si a lui Oprita, toti crescuti la FC Arges, ar putea sa faca diferenta.

ATMOSFERA
Atmosfera de pe Mestalla pare sa fie principalul atu al "liliecilor" in aceasta perioada in care Claudio Ranieri nu mai reuseste sa castige de cinci meciuri. Tomita isi aminteste ca in urma cu 26 de ani li s-au taiat picioarele instantaneu, atunci cand au intrat pe gazon. "Valencia a avut 1-0 din start prin presiunea pe care a pus-o publicul pe noi. Pana atunci, nu toti jucaseram in nocturna. Cand au dat drumul la nocturna si 60.000 de oameni au cantat imnul lor, a fost ceva de nedescris."

"VALENCIA E SUB PRESIUNE"
"Steaua are o echipa tehnica, si Valenciei nu-i prea plac echipele tehnice. S-a vazut asta in campionat, cand au jucat cu Deportivo La Coruna. Sper sa depaseasca momentele de presiune, pentru ca singurul lucru care a ramas sperietoare este atmosfera de pe stadion. Steaua are foarte multe sanse sa scoata un rezultat bun. Trebuie sa se capaciteze la atmosfera de joc, si pot sa faca asta, pentru ca Valencia joaca mai mereu sub presiune. Stelistii nu trebuie sa trateze usor meciul, si sa fie atenti pana se fluiera finalul. I-am spus lui Rica sa fie concentrat la joc si sa nu bage in seama atmosfera. I-am transmis bafta", a explicat Doru Toma, in avanpremiera partidei Valencia - Steaua, disputata aseara.

REGRETE
Fostul mijlocas pitestean a dat putine goluri in cariera de fotbalist, dar in cele mai importante momente. Regretul vietii lui "Tomita" este ca nu a eliminat pe Valencia in 1978 si pe Real Madrid in 1972 (2-1 la Pitesti si 1-3 la Madrid). "Eram foarte iubiti in tara atunci, pentru ca faceam spectacol. Era Dobrin, care juca spectaculos si care avea o fantezie diabolica, dar si el avea nevoie de noi. Eram o echipa, FC Arges!", isi aminteste cu nostalgie Doru Toma. De 11 ani in sir, Toma este director organizatoric la FC Arges, club pe care il indrageste foarte mult.
×
Subiecte în articol: sport doru toma