x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dovediti ca putem intra in Europa!

Dovediti ca putem intra in Europa!

30 Sep 2004   •   00:00

Dinamo are de recuperat handicapul acelui 1-3 de la Belgrad, in timp ce Steaua trebuie sa apere un fragil 2-1, obtinut la Bucuresti, in fata bulgarilor de la TSKA Sofia. Miza: calificarea in grupele Cupei UEFA.

SORIN ANGHEL, MARIAN STEFAN

DINAMO - PARTIZAN

Cuvantul de ordine in "Stefan cel Mare" este calificarea. Cele doua succese consecutive din campionat au metamorfozat in optimism starea de spirit a "cainilor", care vor sa salveze un sezon intreg printr-o calificare in grupele Cupei UEFA. "Ne sta la indemana sa o obtinem. Ne trebuie concentrare si multa ambitie" este concluzia antrenorului Ioan Andone. Dinamo - Partizan se disputa in aceasta seara de la ora 20:00, in direct la TVR 1.

SOLUTIE. "Avem sanse de calificare, dar nu suntem prea entuziasti. Avem puterea sa recuperam cele doua goluri, ceea ce ne face sa fim optimisti. Dinamo si Partizan sunt doua echipe care seamana foarte mult. Si noi, dar si ei, avem probleme in defensiva", este de parere tehnicianul "cainilor".

PROBLEME. Andone pare ingrijorat in primul rand de forta ofensiva a sarbilor si mai putin de jocul echipei sale. "Am vazut ultimul meci al lui Partizan. Reusesc sa inscrie goluri in fiecare partida, ceea ce este ingrijorator pentru noi. Sarbii fac presing imediat cum pierd mingea. Sunt foarte fragili in aparare. Este foarte important sa ajungem in fata portii adverse. Problema care ma macina cel mai mult este ca adversarul sa nu ma atace in jumatatea mea", a precizat Andone, care este ingrijorat de conditiile atmosferice de la ora jocului. "Daca va ploua, Partizan va fi in avantaj. Intotdeauna cand terenul este ud, echipele care construiesc sunt dezavantajate", este de parere antrenorul dinamovist.

SHOW

Galeria dinamovista anunta un show de zile mari in aceasta seara. In partida tur, de la Belgrad, fanii "cainilor" au fost primiti cu ostilitate. Nu li s-a permis accesul in tribune cu steaguri, fulare si esarfe in culorile traditionale ale lui Dinamo, "alb-rosu", motivand pueril ca sunt aceleasi culori ca ale rivalei de moarte Steaua Rosie Belgrad. "Ii vom trata asa cum ne-au tratat si ei acolo", a spus unul dintre liderii galeriei. Partizan va avea 200 de suporteri la meci.

VIS DE CALIFICARE

Intr-un interviu acordat site-ului oficial al clubului, Ionel Danciulescu este de parere ca Dinamo a trecut de pasa neagra si poate elimina pe Partizan. Golgeterul "cainilor" sustine ca meciul din aceasta seara este cel mai important pentru echipa campioana: "Va fi greu, dar toti visam la o calificare in grupele UEFA si vom face tot posibilul pentru a o obtine". Desi conducerea a promis dublarea primei la 10.000 de dolari in cazul calificarii in grupele Cupei UEFA, "Danciu-gol" sustine ca banii conteaza mai putin: "Jucam pentru noi, pentru blazonul lui Dinamo si pentru fani. Abia apoi ne gandim la partea financiara. O calificare ar fi o performanta extraordinara, nu numai pentru Dinamo, ci pentru intreg fotbalul romanesc. Ceea ce spun este valabil si in cazul Stelei".

Ioan Andone: "Vom trai o noapte fericita"

Ioan Andone se afla in fata celui mai important examen al carierei de antrenor.

  • Jurnalul National: Sunteti increzator in sansele lui Dinamo de a se califica?

    Ioan Andone: Va fi greu, dar nu imposibil. Sansele de calificare ar fi mult mai mari daca am avea 1-0 la pauza.

  • Poate reprezenta ratarea calificarii o tragedie pentru Dinamo?

    Ar fi un esec sa nu ajungem in grupele Cupei UEFA dupa ce sezonul trecut am obtinut eventul. Chiar avem nevoie de calificare. Suntem datori suporterilor, care s-au indepartat de echipa.

  • Va bazati pe Niculescu?

    Cu Brasovul a facut cel mai bun joc al lui din campionat. Si nu spun asta pentru ca a reusit sa marcheze. El a participat la toate cele trei goluri. In primele etape a aratat o forma slaba pentru ca a fost imobil. Nu se implica in fiecare faza. Cu toate acestea, el este departe de forma aratata in primavara, dar ma bazez pe el.

  • Ne vom bucura la finalul meciului cu Partizan?

    E greu de recuperat cele doua goluri. Cu toate acestea, eu cred ca ne putem califica. Jucatorii vor da totul pentru a ne face fericiti.

    SARBI MODESTI

    Adversarii dinamovistilor au sosit ieri in jurul pranzului, fiind modesti in declaratii pe Aeroportul Otopeni. "Chiar daca avem un avantaj, nu suntem favoriti. E pacat ca una dintre aceste doua echipe valoroase va trebui sa paraseasca competitia", a declarat antrenorul Vladimir Vermezovici. Unul dintre oamenii de baza ai lui Partizan, camerunezul Boya, a precizat: "Poate fi un avantaj pentru Dinamo ca a marcat in deplasare, insa noi nu am venit la un meci egal. Vrem sa castigam". La randul sau, "capitanul" echipei, Mirkovici, a spus: "Imi este teama de Danciulescu, Niculescu si Petre". Oaspetii s-au cazat la Hotelul Inter-Continental, iar aseara au efectuat antrenamentul oficial pe stadionul "National".

    TSKA SOFIA - STEAUA

    In aceasta seara, incepand cu ora 17:00, pe stadionul "Balgarska Armia" din Sofia, Steaua va disputa un meci cat un intreg sezon. Dupa 2-1 in Ghencea, trupa lui Walter Zenga va avea de infruntat o atmosfera infernala si o mare dorinta de revansa a celor de la TSKA.
    MIHAI IGIROSANU - Sofia

    Stelistii au plecat ieri-dimineata spre Bulgaria, cu un optimism moderat. Zenga a anuntat ca Steaua merge mereu la victorie, dar nu a ascuns faptul ca jucatorii sunt pregatiti inclusiv pentru posibilele lovituri de departajare.

    ZENGA. "Nu e treaba mea ca bulgarii isi doresc revansa. Eu merg la victorie si stiu ca pentru fotbalul romanesc este bine ca Steaua sa ajunga in grupele Cupei UEFA. Nu va fi usor nici pentru noi, dar nici pentru bulgari, pentru ca Steaua este o echipa care stie cum sa joace meciurile importante. Nu pot sa spun ca acesta este jocul cel mai imporant pentru Steaua, deoarece asta am fost intrebat inaintea tuturor jocurilor de pana acum." Intrebat cat de mult va conta golul primit la Bucuresti, Zenga a parat: "Este adevarat, am luat gol. Dar nu trebuie sa se uite ca TSKA nu primise decat un gol pana la meciul tur, cand noi le-am inscris de doua ori. Pentru maine seara suntem pregatiti pentru orice, inclusiv pentru penalty-uri", a declarat antrenorul Stelei.

    INCERT. Capitanul de conjunctura al Stelei, Adrian Neaga, nu a putut sa precizeze ieri-dimineata daca va fi prezent sau nu pe gazon in partida din aceasta seara. "Depinde de antrenamentul oficial (n.r. - aseara la 17:00), cand voi incerca sa ma pregatesc la intensitate normala. Doar daca voi simti ca pot face fata suta la suta am sa intru pe teren. Despre joc, sper sa ne calificam fara sa ajungem la loviturile de departajare", a precizat Rica.

    TACTICA.In cazul in care Neaga nu va putea fi utilizat din primul minut, cele mai mari sanse de a prelua banderola de capitan le are play-maker-ul Florentin Dumitru. In privinta primului "11", Oprita este eventualul inlocuitor al lui Neaga, iar bielorusul Hamutovski va reveni ca titular dupa prestatia foarte buna din finalul meciului jucat in Regie. In centrul defensivei, Zenga va da credit cuplului Baciu-Ghionea, mai ales ca Nana Falemi este accidentat dupa meciul cu Sportul.

    In alta ordine de idei, impresarul Ioan Becali va fi prezent in tribunele stadionului "Balgarska Armia", fiind invitatul personal al presedintelui lui TSKA. Mai mult, procuratorul va locui in una dintre resedintele puternicului om de afaceri bulgar.

    IRONIE

    "Razvan Lucescu a spus ca vrea sa se califice Steaua. Asa de mult isi doresc adversarii nostri sa ne calificam, cum imi doresc eu sa castige ei titlul" - Mihai Stoica, Presedinte executiv Steaua

    DORINTA

    "Doar daca voi simti ca pot face fata suta la suta am sa intru pe teren. Despre joc, sper sa ne calificam fara sa ajungem la loviturile de departajare" - Adrian Neaga, capitan Steaua

    PROMISIUNILE PATRONULUI GIGI BECALI

    Gigi Becali a insotit echipa la Sofia, promitandu-le jucatorilor in avion ca, in cazul unei calificari, ii va inscrie pe toti pe listele PNG, intr-o ceremonie care ar urma sa aiba loc la Hotelul Marriott. "Lui Dorinel Munteanu i-am rezervat deja un loc pe listele de senatori, la el acolo, in Banat. Cred ca va fi un politician foarte bun", a marturisit patronul Stelei. De altfel, Gigi Becali a afisat un optimism molipsitor pentru toata delegatia stelista. "Suntem condamnati sa castigam, pentru ca asta este lupta mea, a Stelei si a partidului meu. Am inteles ca Neaga va juca, dar oricum nu imi fac probleme. Bulgarii nu ne-au pus mari probleme la Bucuresti, unde noi am primit un gol stupid. Ne vom intoarce cu o victorie, chiar daca Steaua nu joaca asa cum vreau eu". Recunoscut ca un mare admirator al celor de la Real Madrid, Gigi Becali spune ca a ghicit marti seara rezultatul exact al meciului Real Madrid - AS Roma (4-2).

    INTERES

    Duelul Steaua - Rapid a continuat si la Sofia. Presedintele executiv al Stelei, Mihai Stoica, a comentat cu multa ironie declaratia antrenorului Rapidului, Razvan Lucescu, care a declarat ca isi doreste calificarea Stelei in grupele Cupei UEFA. "Asa de mult isi doresc adversarii nostri sa ne calificam, cum imi doresc eu sa castige ei titlul", a comentat oficialul "ros-albastrilor". Antrenorul Walter Zenga a facut si el referire la rivalii din Giulesti. "Fara sa para o lipsa de respect fata de adversar, cred ca daca am juca acum cu Rapid, nu am putea pierde meciul." Altfel, vremea in capitala Bulgariei este ploioasa, la fel ca la Bucuresti, insa gazonul stadionului "Balgarska Armia" se prezinta in conditii bune. Meciul a trezit un interes enorm, cele 18.000 de bilete epuizandu-se deja. Nu in ultimul rand, Gigi Becali, foarte optimist, a pronosticat o victorie a echipei sale cu scorul de 3-1.

    EVITAT

    Cu toate ca nu a fost inclus in lotul pentru returul cu TSKA, fundasul Valeriu Rachita se afla si el in Bulgaria, insotit de Lorena, sotia fostului sau coleg de la Steaua, Eugen Trica. Rachita nu va veni insa la meciul de pe "Balgarska Armia", preferand sa urmareasca o alta partida din Cupa UEFA, dintre posibila sa viitoare echipa, Litex Loveci, si Grazer AK, chiar daca jocul nu prezinta prea mare interes, deoarece in tur a fost 5-0 pentru formatia austriaca.

    PATRONI

    Delegatia Stelei a fost pri-mita cu interes pe Aeroportul din Sofia, fiind asteptata de numerosi reprezentanti ai presei bulgare, care l-au asaltat pur si simplu pe Walter Zenga. Acesta a fost nevoit sa zaboveasca mai bine de 20 de minute in fata microfoanelor si a camerelor de luat vederi. "Sansele de calificare raman de 50 la suta. Am un lot de 22 de jucatori si nu imi fac griji in privinta efectivului", a declarat italianul intr-o engleza perfecta. De asemenea, Gigi Becali a fost asteptat de un Mercedes pus la dispozitie de omologul sau de la TSKA Sofia. Gazdele sustin despre patronul clubului bulgar ca are o avere impresionanta, cifrata la aproximativ 600 de milioane de dolari, adica de trei ori mai mare decat a lui Gigi Becali, estimata in Romania la 200 de milioane. Abordat de presa bulgara, Becali a declarat: "Steaua este la mana lui Dumnnezeu. Daca vrea Dumnezeu, ne vom califica, daca nu, nu!".

    PARIOR

    Desi sustine ca prin venirea la Steaua are mai putin timp liber decat atunci cand era in Cotroceni, Walter Zenga spune ca pasiunea pariurilor sportive nu i-a disparut. "Este un hobby de-al meu si cand observ ca sunt in mare pierdere ma las", a comentat tehnicianul din Ghencea. Italianul era foarte afectat ca marti seara a fost privat de un castig substantial din cauza unei neglijente a antrenorului cu portarii, Andrei Speriatu. "Am mizat pe victoria lui Lyon la Praga, dar Speriatu mi-a pariat din greseala pe victoria cehilor", a conchis Zenga.

    CUPA UEFA TURUL 1

  • 17:00 TSKA Sofia - Steaua 1-2
  • 17:00 Met. Liepajas - Schalke 04 1-5
  • 18:00 Dinamo Tbilisi - W. Cracovia 3-4
  • 18:00 Genclerbirligi - Aigaleo 0-1
  • 19:00 Dnepr - M. Haifa 0-1
  • 19:00 Heerenveen - Maccabi P. Tikva *
  • 19:00 VfB Stuttgart - Ujpest 3-1
  • 19:30 Amica Wronki - Ventspils 1-1
  • 20:00 Dinamo - Partizan 1-3
  • 20:00 Litex Loveci - Grazer AK 0-5
  • 20:00 Olomouc - Zaragoza 0-1
  • 20:00 Stabaek - Sochaux 0-4
  • 20:30 Besiktas - Bodo Glimt 1-1
  • 20:30 Sporting Braga - Hearts 1-3
  • 20:30 OSC Lille - Shelbourne 2-2
  • 20:30 Steaua R. Belgrad - Zenit 0-4
  • 21:00 Aachen - Hafnarfjordur 5-1
  • 21:00 Auxerre - Aalborg 1-1
  • 21:00 Alkmaar - PAOK Salonic 3-2
  • 21:00 Beveren - Levski Sofia 1-1
  • 21:15 FC Basel - Terek Groznii 1-1
  • 21:15 Djurgarden - FC Utrecht 0-4
  • 21:15 Elfsborg - Din. Zagreb 0-2
  • 21:15 Maribor Branik - AC Parma 2-3
  • 21:30 AEK Atena - Nova Gorica 1-1
  • 21:30 VfL Bochum - Standard Liege 0-0
  • 21:30 Chateauroux - FC Bruges 0-4
  • 21:30 Feyenoord - Odd Greland 1-0
  • 21:45 Bnei Sakhnin - Newcastle 0-2
  • 21:45 Legia Varsovia - Austria Viena 0-1
  • 21:45 Banik Ostrava - Middlesbrough 0-3
  • 21:45 Rapid Viena - Sporting 0-2
  • 22:00 Benfica - B. Bystrica 3-0
  • 22:00 Ferencvaros - Millwall 1-1
  • 22:00 Lazio - Met. Donetk 3-0
  • 22:00 Madeira - FC Sevilla 0-2
  • 22:00 Glasgow Rangers - Maritimo 0-1
  • 22:00 Udinese - Panionios 1-3
  • 22:30 Athletic Bilbao - Trabzonspor 2-3
  • 23:00 Villarreal - Hammarby 2-1

    * meciul tur nu s-a disputat Tragerea la sorti a grupelor va avea loc pe 5 octombrie.
  • ×