x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Drama in atletism - Maria Cioncan a murit in Bulgaria

Drama in atletism - Maria Cioncan a murit in Bulgaria

de Delia Gomoescu    |    Monalise Hihn    |    22 Ian 2007   •   00:00
Drama in atletism  -  Maria Cioncan a murit in Bulgaria

FR de Atletism nu stia unde se afla sportiva. Atleta, medaliata cu bronz din finala olimpica de 1.500 de metri de la Atena, a incetat din viata ieri-dimineata intr-un accident de masina produs pe teritoriul Bulgariei.

Sportiva si antrenorul sau, Stefan Beregszaszy, se intorceau ieri-dimineata din Grecia, unde Maria s-a aflat in cantonament cateva saptamani. Cei doi conduceau fiecare masina proprie. La aproximativ 20 de kilometri de Plevna, autoturismul atletei a derapat, iar antrenorul sau a vazut in oglinzile retrovizoare cum masina elevei sale s-a izbit de un copac. "Nu stiu ce sa fac. Maria a murit, iar eu am fost in alta masina si nu am putut sa o ajut cu nimic. Am pierdut-o!" au fost primele cuvinte ale lui Stefan Beregszaszy, aflat in stare de soc.

NENOROCIRE. Ulterior, antrenorul a povestit ca in masina Mariei se afla si un masor, care a fost ranit in urma accidentului. "Eram in masina mea cu colegul de antrenament al Mariei. Ea era in spate cu masorul. Am oprit la o benzinarie, unde am stat cam jumatate de ora. Eu am plecat inainte si dupa vreo 500 de metri ma uitam in oglinda retrovizoare si am inceput sa tip cand am vazut ce se intampla. A facut un viraj putin la dreapta, pe urma stanga, apoi a traversat strada si s-a oprit direct intr-un pom. Airbagurile s-au deschis, masorul a avut un soc la cap, dar ea a mai rasuflat o data si a murit", a povestit Beregszaszy. Corpul neinsufletit al Mariei a fost transportat la morga din Plevna si urmeaza sa fie adus in tara in cursul zilei de azi.

INCERTITUDINE. Fosta campioana mondiala si olimpica Gabriela Szabo, in prezent vicepresedinte al FR de Atletism, a declarat ca oficialii romani nu stiau ca Cioncan si antrenorul sau se aflau in Bulgaria: "Dumnezeu s-o odihneasca pe Maria, dar noi nu intelegem ce cautau in Bulgaria. Federatia stia ca ei sunt de trei luni in Maroc, la pregatire". Duminica viitoare, Maria ar fi trebuit sa participe la Grand Prix-ul din Moscova.

FARA CUVINTE
"Imi vine sa innebunesc, nu pot sa cred ca Maria a murit. Nu gasesc cuvinte, sunt ametita, e ceva ingrozitor. Eu stiam ca e in Tunisia sau asa ceva, nu stiu ce a cautat in Bulgaria. De ce nu a mers cu avionul nu pot sa-mi explic"
  • Iolanda Balas Sotter, presedinte de onoare FR de Atletism

    ANORMAL
    "Este o tragedie! Dupa ce se vor mai linisti lucrurile, ANS impreuna cu Federatia Romana de Atletism, va declansa o ancheta separat de cea a politiei. Nu este normal ca deplasarile in cantonamente sau la diferite competitii sa se faca cu masina personala"
  • Octavian Bellu, presedinte ANS

    IREAL
    "Totul parca e un vis urat, iar vestea nu este adevarata. Atletismul nostru feminin a fost greu lovit. Maria Cioncan facea parte din grupul de elita"
  • Ilie Floroiu, presedinte FR de Atletism
  • Neclaritati cu politia bulgara
    Antrenorul Stefan Beregszaszy a declarat initial ca politistii buglari i-au cerut bani pentru a chema ambulanta, dupa producerea accidentului rutier. "O ora si jumatate am asteptat sosirea ambulantei si tot nu a venit, iar politistii bulgari carora le-am cerut ajutorul m-au agasat incontinuu cerandu-mi bani, 20 de euro, pentru a chema salvarea", a povestit Beregszaszy. Ulterior, antrenorul a precizat ca banii reprezentau de fapt o amenda: "Care bani? Nu... Mi-au cerut inainte cand m-au prins intr-o depasire...". La scurt timp dupa producerea tragediei, agentia bulgara Focus a anuntat ca "o romanca" a murit intr-un accident de circulatie. "O romanca a murit intr-un grav accident rutier petrecut intre satele Gornia si Dolni Dabnik, din regiunea Pleven", a scris agentia Focus.
    Zi blestemata
    Ziua de 21 ianuarie este una neagra pentru sportul romanesc. In urma cu exact doi ani, baschetbalistul Toni Alexe isi gasea sfarsitul tot intr-un accident rutier. Fostul capitan al echipei nationale si liderul campionilor de la Asesoft Ploiesti se afla in drum spre Oradea cand, din cauza vitezei prea mari, a intrat pe contrasens si s-a izbit frontal de un camion. Tragedia a avut loc pe raza localitatii Sinaia. Toni Alexe se grabea sa-si vada sotia si fetita, dupa ce cu o seara in urma obtinuse cu echipa o calificare istorica in faza finala a FIBA Europe Cup.
    CV Maria Cioncan

  • S-a nascut la 19 iunie 1977 in localitatea Maieru, situata la circa 100 de kilometri de Bistrita-Nasaud.
  • A inceput atletismul in 1991, in primul sau an la Liceul cu Program Sportiv, avandu-l antrenor pe Zsolt Gyongyossy.
  • A inceput pregatirile cu antrenorul Stefan Beregszaszy in noiembrie 1996, atunci cand s-a mutat la Hunedoara.
  • In 1998 a suferit o accidentare grava, fractura de peroneu, care a necesitat o perioada lunga de refacere.
  • In primavara anului 2000 a participat la patru concursuri, din care a castigat trei, devenind si campioana balcanica in proba de 1.500 metri.
  • In anul 2001 s-a clasat pe locul trei la Stockholm, apoi pe locul I la Budapesta, unde a alergat pentru prima data o cursa de 3.000 m. In acelasi an a castigat patru medalii de aur la CN de sala si in aer liber.
  • In 2002 a obtinut cea mai buna performanta a anului in proba sa preferata, 1.500 metri, devenind lider mondial.
  • In 2004, la Olimpiada de la Atena, a realizat cea mai mare performanta a sa: medalia de bronz in proba de 1.500 de metri. A luat startul si in finala de 800 de metri, ocupand locul 7.
  • Dupa JO de la Atena, autoritatile locale i-au conferit titlul de cetatean de onoare al Hunedoarei. In 2006 a devenit cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.
  • ×
    Subiecte în articol: sport maria masina murit atletism antrenorul