x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Duhovnicul lui Puiu

Duhovnicul lui Puiu

09 Sep 2004   •   00:00

Arhimandritul Teodor Crisan, intrat in viata monahala cu numele Vasile, staretul Manastirii Dumbrava din judetul Alba, a fost singurul om care a avut acces in Hotelul Bavaria din Banie, imediat dupa succesul obtinut de "tricolori" in fata Macedoniei cu scorul de 2-1.

LUCIAN DOBRATER

Cunoscut ca duhovnicul preferat al antrenorului Anghel Iordanescu, parintele Vasile a petrecut dupa meciul de la Craiova doua ore in compania selectionerului, care i-a cerut sfaturi ca un adevarat credincios. Inalta fata bisericeasca a acceptat sa dezvaluie culisele intalnirii de taina din hotelul craiovean.

ORDIN. Preotul Vasile Crisan a fost singura persoana care a avut acces sa stea in preajma "tricolorilor" dupa chinuita victorie cu Macedonia. In timp ce sotiile si copiii fotbalistilor nu au fost lasati in Hotel Bavaria, antrenorul Anghel Iordanescu a trimis unul dintre maseuri sa-l cheme pe calugarul din Dumbrava, pentru a se sfatui in liniste cu el. "Sa vina parintele, in rest nu intra nimeni", a ordonat Generalul. Preotul a intrat in holul hotelului, sub blitz-urile fotoreporterilor, dupa care a petrecut doua ore in compania selectionerului, servind masa impreuna. "Am discutat efectiv vreo 20 de minute din cele doua ore, pentru ca i-a sunat foarte des telefonul. A fost sunat aproape nonstop, ca si la gara, cred ca a vorbit si cu premierul, dar nu stiu exact. «Tata Puiu» a fost destul de agitat, plus ca s-a ocupat si de masa baietilor", a dezvaluit arhimandritul.

CONFESIUNE. In confesiunea sa fata de inalta fata bisericeasca, Iordanescu a multumit lui Dumnezeu si Fecioarei Maria pentru victoria obtinuta, apreciind ca cele trei puncte reprezinta un pas important in vederea abordarii principalei partide din aceasta toamna, cea cu Cehia de la Praga. Selectionerul s-a declarat putin nemultumit de unii dintre jucatorii prezenti in teren contra Macedoniei, insa a spus ca in circumstantele date nu a prea avut alte solutii pentru alcatuirea echipei. El a spus ca victoria a fost obtinuta cu greutate si din cauza lipsei de omogenitate a primului "11", format din jucatori tineri, multi fara experienta. "E adevarat ca i-am dat si eu unele sfaturi, insa nu despre fotbal, ci mai mult de suport moral", ne-a declarat preotul Vasile Crisan.

"NU E NICI POCAIT, NICI IEHOVIST, ESTE CRESTIN ORTODOX"

Duhovnicul Generalului a trait cu intensitate meciul, din tribuna stadionului "Ion Oblemenco". "Nu ca am prorocit, dar inainte de meci, pe drum spre Craiova, le-am spus parintilor lui Lobont ca ori facem egal, ori batem cu 2-1, dar foarte greu", a spus duhovnicul. La 1-1, cand nimeni nu mai credea in victorie, calugarul s-a rugat intens, golul marcat de Mutu redandu-i linistea sufleteasca. Parintele Teodor Crisan (foto) a fost foarte deranjat de atitudinea unor suporteri olteni, care dupa ce macedonenii au egalat, au inceput sa scandeze anti-Iordanescu, strigandu-i "pocaitule" si "Iehova". "Trebuie sa se inteleaga ca Iordanescu nu este nici pocait, nici iehovist sau mai stiu eu ce, asa cum i-au strigat unii falsi suporteri ai nationalei. La 1-1 strigau impotriva lui, iar la final scandau «Puiu, Puiu», nu se poate asa ceva. Iordanescu este crestin ortodox si atat", a rabufnit arhimandritul, care i-a daruit fiului sau duhovnicesc cruciulita de care selectionerul nu se desparte la nici un meci. Parintele a fost salutat si sarutat cu caldura si de presedintele FRF Mircea Sandu: "Multumesc ca sunteti din nou alaturi de noi".

FANI NOI

Prieten de-a lungul timpului cu majoritatea componentilor "Generatiei de Aur", indeosebi cu Adrian Ilie, Filipescu, Stelea, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu si, mai recent, cu Ganea sau cu Marius Niculae, parintele de la Manastirea Dumbrava a intrat acum si in gratiile noilor componenti ai echipei nationale. "Dupa meci, multi dintre jucatori au venit si mi-au sarutat mana si mi-au cerut binecuvantarea. M-a impresionat debutantul Flavius Moldovan. A fost foarte multumit ca a jucat titular in nationala si mi-a spus «Parinte, multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa ajung aici pe propriile mele puteri»".

SCANDAL

Parintele Crisan sustine ca povestea cu participarea lui Mutu, Lobont si Neaga la un spectacol de strip-tease inainte de meci este o "facatura". "Nu este adevarat. Stiu ca «Tata Puiu» este foarte riguros cand este vorba de disciplina, nu ar fi acceptat asa ceva niciodata. De fapt, Lobont mi-a spus ca nu s-au intamplat cele relatate de presa, nu au fost nicaieri in noaptea respectiva. Este pacat ca exista atata rautate in unii oameni, fata de echipa nationala. Cred ca a fost pusa la cale toata aceasta poveste in proportie de suta la suta, pentru a se strica atmosfera buna", a opinat monahul.

MUTU

"Am informatii sigure ca Adrian a fost miruit inainte de meciul de la Craiova si ca se roaga Celui de Sus", a marturisit parintele. El s-a declarat bucuros de faptul ca liderul "tricolorilor" traverseaza un proces complex de maturizare, pe toate planurile, nu numai sportiv, dar si social. "Ma bucur ca Mutu si-a dat jos cerceii si celelalte prostii de pe el, acum nu-i mai poarta. Tatuajele nu are cum sa le dea jos, nu are ce face. Este bine ca Adrian isi face datoria in teren, dar faptul ca tot timpul e vanat si urmarit de toata lumea nu e in folosul nimanui", a precizat fata bisericeasca.

POLITICA

Duhovnicul lui Iordanescu a fost surprins de intrarea acestuia in politica. "O fi fost sfatuit de cineva de sus ca e bine sa intre in politica. I-am spus ca nu trebuia sa se bage in politica, si el a recunoscut ca nu are timp de asa ceva. E un om cu mult bun-simt, nu jigneste pe nimeni", a spus parintele. In perspectiva meciului din 9 octombrie de la Praga, staretul sustine ca selectionerul Anghel Iordanescu este foarte preocupat de alcatuirea unei formatii competitive. "L-am sfatuit sa aiba rabdare, incredere in el si in jucatori, si sa ceara ajutorul lui Dumnezeu tot timpul. Fara acest ajutor nu se poate."
×
Subiecte în articol: sport iordănescu părintele