x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dusmani in Ucraina, prieteni pe Litoral

Dusmani in Ucraina, prieteni pe Litoral

24 Iun 2004   •   00:00

Dupa ce au luat vacanta la sfarsitul saptamanii trecute, fotbalistii romani care evolueaza in campionatul Ucrainei au "invadat" in aceste zile Litoralul romanesc.

PAUL ANDONE, SORIN ANGHEL - Mamaia

Cei mai vechi romani din fosta tara sovietica, Florin Cernat si Daniel Florea, isi petrec in acest an concediul impreuna, la Mamaia. Rivali de "moarte" pe gazon, ei sunt foarte buni prieteni in viata de zi cu zi. Poate si de aceea au ales sa se distreze impreuna in aceasta vacanta. "Avem si noi cateva zile libere si am fugit la mare. Puteam sa plecam in alta parte, dar am preferat sa venim aici, la Hotelul Rex, pentru ca nicaieri nu e ca in Romania", explica Cernat motivul pentru care au ales sa-si petreaca vacanta la Mamaia.

ITINERAR. Atunci cand vremea nu le permite sa iasa la plaja, cei doi jucatori merg la plimbare pe faleza, impreuna cu sotiile . "Am avut noroc de vreme buna si am reusit sa ne intindem si noi un pic la soare. Am reusit sa scapam de tensiunea din timpul sezonului si sa ne dedicam familiilor. In Ucraina, fiecare meci se joaca la intensitate maxima pentru ca toti adversarii nostri sunt motivati de catre cei de la Dinamo Kiev", spune fundasul lui Sahtior, Daniel Florea. Cernat nu ramane indiferent la vorbele prietenului sau si riposteaza. "Lasa, ma, ca si voi va duceti la "indirecte" peste tot!", il ataca, in gluma, "Diamantul".

RIVALITATE. Cei doi jucatori sunt de parere ca fotbalul din Ucraina este mai slab decat cel din Romania. "Ei au foarte multi bani. Asta conteaza cel mai mult acum. Nu sunt decat doua echipe foarte puternice, Dinamo Kiev si Sahtior Donetk. Restul - numai echipe de angajament, cu jucatori care baga materiale la greu", prezinta Florea fotbalul din tara lui Sevcenko. "In Ucraina nu conteaza atat de mult campionatul, cat patrunderea in Liga Campionilor. Degeaba termini pe primul loc daca nu prinzi Liga. E ca si cum ai veni la mare si nu ai intra in apa", spune Cernat.

Daniel Florea si-a prelungit contractul cu Sahtior

Chiar daca s-a vehiculat ideea ca unul dintre jucatorii romani aflati acum la Sahtior va parasi in aceasta vara formatia antrenata de Mircea Lucescu, pana la urma legiunea romana nu se va destrama. Daniel Florea si-a prelungit inainte de a pleca in vacanta contractul cu gruparea lui Rinat Ahmetov. Astfel, fostul jucator al lui Dinamo va evolua si in urmatorii 3 ani la formatia ucraineana. "Nu s-a pus niciodata problema sa plec de la Sahtior. Probabil ca s-a vehiculat aceasta idee pentru ca nu am evoluat o perioada lunga. Eu am fost accidentat si l-au adus in locul meu pe Rat. El a fost doar imprumutat, dar acum si-a prelungit si el angajamentul. In ultimele etape am jucat impreuna pe partea stanga, eu ca fundas si el ca mijlocas. O sa fie o lupta interesanta acum pe posturi", a declarat Florea.

Florin Cernat: "Am fi avut sanse mari la Euro"

Dupa ce au urmarit cateva partide de la Euro, cei doi "ucraineni" au fost cuprinsi si mai mult de regretul ca Romania nu s-a calificat la acest turneu final. "Ma doare capul cand vad ce trompete sunt acum la Euro. Am vazut meciul ala, Elvetia - Croatia, in care nu pot spune ca s-a jucat fotbal. Noi, daca eram acolo, cred ca ne-am fi dus lejer pana in sferturi. Au avut grija altii sa ne puna piedica", isi exprima dezamagirea Florin Cernat (foto). Mijlocasul lui Dinamo Kiev a marturisit ca nu a urmarit partida dintre Olanda si Cehia, scor 2-3, dar a aflat ca a fost cel mai frumos meci de la turneul final gazduit de Portugalia. "Sa-ti faci rost de caseta meciului, sa vezi ce joaca aia! Nu iti vine sa crezi daca te uiti la meciul ala", l-a avertizat Florea, cu regretul ca nu se afla si el in vizorul lui Anghel Iordanescu.

Vor sa joace cu Dinamo Bucuresti

Sahtior Donetk si Dinamo Kiev vor juca in tururile preliminare ale Ligii Campionilor, formatia pregatita de Mircea Lucescu urmand sa intre in lupta inca din turul doi. Atat Florea, cat si Cernat au marturisit ca isi doresc sa intalneasca in cupele europene pe Dinamo Bucuresti, fosta lor echipa din Romania. "Am opt canale de sport la Kiev si sunt la curent cu tot ce se intampla in Divizia A. Daca ii prindem pe cei de la Dinamo in cupele europene, nici daca nu vrem si tot ii eliminam", spune cu "modestie" Cernat. Florea prevede si el un parcurs lung al echipei sale in cupele europene. "Acum, ca a venit nea Mircea Lucescu la noi, am mare incredere ca anul asta vom avea un traseu extraordinar in Europa. Se cunoaste deja mana lui Lucescu la Donetk. Si tineti cont de faptul ca pana acum nu prea s-a implicat", a conchis Florea.

Tata pentru a doua oara

Daniel Florea traieste de 4 ani in Ucraina. El cunoaste foarte bine viata de acolo, despre care spune ca este total diferita fata de cea din Romania. "La noi mai exista cat de cat clasa de mijloc, dar la ei nu este asa. Oamenii se impart in bogati, care intorc banii cu lopata, si saraci lipiti pamantului, care n-au dupa ce bea apa", a marturisit Florea, care a spus ca in Ucraina isi mai umple timpul impreuna cu ceilalti jucatori straini de acolo. "Avem mai putin ucraineni decat jucatori straini", a spus Florea, care in aceste zile se pregateste sa devina tatic pentru a doua oara. "Nu stiu ce va fi pentru ca nu am fost la ecograf pana acum. Sa vad ce zice nevasta-mea. Eu nu prea as vrea sa stiu dinainte ce este, pentru a nu-mi strica surpriza", a marturisit jucatorul lui Sahtior.

Si-au impartit trofeele

Daniel Florea si Florin Cernat, fosti colegi la Otelul si Dinamo, si-au impartit trofeele in Ucraina. Sub comanda lui Il Luce, Florea a cucerit, cu Sahtior Donetk, Cupa Ucrainei, in timp ce gruparea lui Cernat, Dinamo Kiev, si-a pastrat titlul de campioana. La finele campionatului, diferenta dintre cele doua eterne rivale a fost de 3 puncte.
×