x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "E o decizie bună!"

"E o decizie bună!"

de Dragos Stoica    |    30 Oct 2009   •   00:00
"E o decizie bună!"
Sursa foto: Darius Mitrache/Mediafax

Fostul preşedinte al oltenilor din anii '70-'80, Corneliu Stroe, aprobă hotărârea lui Mititelu de a muta meciurile de pe teren propriu la Severin chiar din acest tur de campionat. Considerat unul dintre principalii artizani ai succeselor Craiovei din urmă cu două-trei decenii, Corneliu Stroe crede că Universitatea nu a fost aproape deloc susţinută de autorităţile locale după decembrie '89.



Jurnalul Naţional: Ce părere aveţi despre faptul că Universitatea va juca partidele de acasă la Turnu Severin?

Corneliu Stroe: Mai întâi trebuie văzut ce anume a generat decizia luată de finanţator. În primul rând, e vorba despre o anumită răceală care există de multă vreme între club şi autorităţile locale. În celelalte oraşe din provincie, autorităţile încearcă să sprijine cum pot echipele, le acordă nişte facilităţi, fixează nişte chirii mai degrabă simbolice şi plătesc o parte din utilităţi la stadioane, care de altfel le aparţin. Nu are sens să mai vorbim despre Timişoara şi despre Piatra Neamţ, unde echipele sunt susţinute cu multe milioane de euro din banii municipalităţilor. La Craiova, însă, deşi echipa este a oraşului şi este un simbol în plan sportiv, există de multă vreme o reticenţă în a fi ajutată. Pe de altă parte, este problema suporterilor, care vin în număr tot mai mic la meciuri, ajungându-se în situaţia ridicolă ca la un meci cu Rapid să fie în tribune doar 2.000 de oameni.

De neimaginat!

Credeţi că la Severin se vor disputa meciuri cu casa închisă?

E posibil. Se ştie că Universitatea e iubită acolo, de altfel a jucat şi pe vremea mea partide oficiale la Severin şi am avut tribunele pline mereu. Din câte înţeleg, echipa poate avea şi nişte avantaje materiale. Pe fondul problemelor din Craiova, a apărut această propunere a Primăriei Severin. Oamenii au fost serioşi, s-au apucat de modernizarea stadionului, au investit deja sume mari, vor să pună nocturnă în câteva luni, deci lucrurile sunt serioase. Trebuie însă ca lumea, suporterii Universităţii în special, să înţeleagă că acest demers nu este un act de răzbunare faţă de ei, ci un experiment. E un moment delicat, toată lumea are dificultăţi financiare şi acestea trebuie depăşite prin recurgerea la diferite soluţii. Sigur, mai există o variantă, şi anume desfiinţarea, dar cred că nimeni nu doreşte asta. Lumea trebuie să priceapă că echipa nu se mută din Craiova, ci doar dispută în altă parte meciurile de pe teren propriu. Cred că este o decizie bună.

Cum era ajutată Universitatea de autorităţi înainte de '89?

Nu suportă comparaţie! N-am fost o echipă bogată, dar n-am dus niciodată lipsă de bani. În plus, exista o coeziune la nivel local pentru a fi susţinută echipa, de prin 1973 i-am convins pe toţi să ne sprijine, fiecare ne întindea o mână, ajutându-ne cu ce putea. Poate cel mai important a fost însă ajutorul Universităţii, care i-a sprijinit pe jucători să facă nişte cursuri şi să ia nişte diplome. Acesta era principalul nostru atu pentru a-i convinge pe fotbalişti să vină la Craiova.

Solomon face echipă

Noua ruptură dintre autorităţi şi Universitatea a apărut după ce primarul Antonie Solomon n-a mai virat în conturile clubului cea de-a doua rată a acordului perfectat în vară, prin care Consiliul Local ajuta echipa cu 1 milion de euro anual. Solomon s-a decis între timp să facă o altă echipă, aleasa fiind divizionara secundă Gaz Metan CFR Craiova, care va prelua numele campioanei României din anii celui de-al doilea război mondial, FC Craiova. Printre acţionari se vor număra Primăria, Distrigaz, CFR, dar şi oameni de afaceri, vehiculându-se şi numele lui Gigi Neţoiu (foto). Echipa va juca pe "Ion Oblemenco", urmând ca în sezonul viitor să atace promovarea în Liga 1. (Mario Morcov)

×
Subiecte în articol: sport